Euribor hypotheek: waarom een ​​variabele rente hypotheek?

Met een Euribor hypotheek heeft u een hypotheek met een variabele rente die direct meebeweegt met de markt. Hierdoor kies je voor een betaalbare hypotheek die, in tegenstelling tot andere hypotheekvormen, geen extra kosten kent om het risico bij marktschommelingen te beperken. Waarom deze hypotheekvorm zo’n goede keuze is, is het uitleggen waard. Wat maakt deze hypotheek zo veel goedkoper en interessanter dan andere hypotheekvormen?

Wat is Euribor precies?

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate en is een index van de rente die financiële instellingen elkaar in rekening brengen voor het verstrekken van leningen en kapitaal in Europa. Deze rente fluctueert en deze indexrente heeft invloed op de spaarrente, leenrente en hypotheekrente. Daarom wordt Euribor vaak gebruikt om de korte en lange rente op leningen te voorspellen, zowel op korte als op langere termijn. Voor leningen en hypotheken is de Euribor-rente uiteraard lager dan voor onderhandse en hypothecaire leningen.

Wat is een Euribor hypotheek?

Een Euribor hypotheek is meestal een hypotheek met een variabele rente die mee verandert met de markt. Omdat de Euribor-rente lager is dan gebruikelijk, is variabel lenen met Euribor zeer winstgevend. Soms aarzelen mensen over hypotheken met variabele rente, maar als je bedenkt dat de rente kan stijgen en dalen, maar dat risico al is ingebouwd in een hypotheek met vaste rente, wordt het minder eng. In de praktijk blijkt dat mensen met een variabele rente hypotheek op de lange termijn altijd goedkoper zijn, omdat je anders zogenaamd betaalt voor het risico dat de bank zelf loopt om de rente te verhogen.

Wat zijn de voordelen van een Euribor hypotheek?

In juni 2012 betaalden Euribor-hypotheekhouders de laagste hypotheekrente ooit. Lenen met een variabele rente is ook voordelig omdat de bank de mogelijkheid dat de hypotheekrente gaat stijgen voor hypotheken met een vaste rente voor korte of langere termijn al heeft overgedragen. Dit is ook de reden waarom de rente exponentieel stijgt naarmate deze langer vaststaat. U denkt veiliger en goedkoper te zijn, maar in werkelijkheid betaalt u al voor het risico van stijgende rente door een relatief hogere rente te betalen op uw vaste rentevaste hypotheek.

Wanneer is een Euribor hypotheek geschikt voor u?

Als je durft te accepteren dat je hypotheekrente kan stijgen en dalen en je een dergelijke stijging financieel aan kunt, dan is een Euribor hypotheek of een andere hypotheek met variabele rente wellicht iets voor jou. In principe hetzelfde als beleggingen, beleggingen kunnen omhoog of omlaag gaan, maar op de lange termijn leveren ze altijd meer rendement op dan u als rente van een spaarrekening zou ontvangen. Feit is dat lenen met variabele rente de laatste jaren altijd winstgevender is geweest, dus als je de moed en het vermogen hebt om eventuele renteschommelingen op te vangen, kan een Euribor-hypotheek heel geschikt voor je zijn.

Hypotheken met variabele rente vergelijken: welke banken en verzekeraars bieden Euribor-hypotheken aan?

Naast ING bieden bijna alle banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners momenteel een hypotheek aan met een zeer gunstige variabele rente, die gelijk is aan of dichtbij het Euribor-tarief. Op dit moment is ING nog de goedkoopste, maar let bij het vergelijken van hypotheken met variabele rente goed op de voorwaarden en of je de hele lening met de variabele rente kunt afsluiten of niet. Op internet kun je alle rentetarieven voor variabele hypotheken vergelijken via vergelijkingssites en je kunt op specifieke voorwaarden klikken.€