ETF Beleggen, iets voor jou?

Als professionele vermogensbeheerder komen we nog steeds typisch Nederlandse portefeuilles tegen met aandelen als Koninklijke Olie, Philips en Akzo. Geen belediging voor deze bedrijven, maar we leven in een tijd waarin de economie en aanverwante investeringen een wereldwijde activiteit zijn. Als je daaraan toevoegt dat de AEX vandaag lager staat dan in januari 1998, ruim tien jaar geleden, dan is het hoog tijd om naar andere opties te kijken.

ETF’s

ETF staat voor
Wisselkoers fonds
, zei de indextracker in de volksmond. Zo is er een ETF genaamd AEX, deze ETF repliceert de index en belegt dus in exact dezelfde aandelen. Hoewel het woord ‘fonds’ wordt gebruikt, is er geen fondsbeheerder bij betrokken. Dit is niet nodig omdat de ETF de index niet probeert te verslaan, maar alleen repliceert. Het grote voordeel van ETF’s is dat ze goedkoop zijn, zoals geen beheerskosten, en dat ze dagelijks worden verhandeld, net als aandelen. De meest verhandelde ETF’s zijn genoteerd in Amerika, en daar is de meeste liquiditeit. Een bijkomend voordeel van in de VS genoteerde ETF’s is de zeer kleine spreiding tussen de bied- en laatprijs. Het valutarisico van een belegging kan voor 100% worden afgedekt, uw bank of adviseur kan hierbij helpen.

Wereldwijde investering

Een ander groot voordeel van ETF’s is dat u zich als belegger niet kunt voorstellen een ETF te bezitten. Om u een beter beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is, geef ik u graag enkele voorbeelden van de verschillende sectoren en activaklassen waarin u kunt beleggen. Ik heb hier gekozen voor de zogenaamde “Blue Chips” onder ETF’s om een ​​goede liquiditeit te garanderen zoals vermeld.

obligaties

De obligatiebelegger heeft onder meer de volgende ETF’s: IPE, dat gekoppeld is aan inflatie, TLT long US staatsobligaties, TBT voor degenen die staatsobligaties willen “shorten” en gebruik willen maken van leverage, en tot slot JNK, wat staat voor high rendementsobligaties met een verhoogd risico, omdat er gebruik wordt gemaakt van zogenaamde junk bonds.

edele metalen

Goud- en goudmijnaandelen kunnen worden verslagen door te beleggen in GLD of GDX, er is een extreem liquide SLV ETF om in zilver te beleggen en u kunt via PTM in platina beleggen. Afhankelijk van de bank of broker die u gebruikt, kunt u ook al deze ETF’s shorten of verkopen zonder de betreffende ETF.

Energie

Er zijn veel kansen in de energiesector. Voor de milieubewuste onder ons kan er geïnvesteerd worden in schone energie via ICLN, solar TAN, wind FAN of NLR, nucleair. Voor degenen die de voorkeur geven aan fossiele brandstoffen, zijn er USO en UNG, olie en gas, of u kunt beleggen in energiebedrijven zoals Shell en BP met XLE en XOP.

Grondstoffen

Ook hier zijn er verschillende opties zoals in agribusiness, basismetalen, soft commodities, harde activa en kolen, men belegt via ETF’s zoals DBA, DBB, DBC, HAP, KOL en MOO. CUT en CGW zijn beschikbaar voor speciale investeringen in hout of water.

Onroerend goed

In plaats van direct te investeren in bakstenen en een eigen administratie te voeren, kunt u ook beursgenoteerde vastgoedbedrijven de huur laten innen. Investeringen in deze bedrijven kunnen worden gedaan via IYR, RWX of VNQ. Investeren om te profiteren van het economisch herstel en de daarmee samenhangende woningbouw kan worden geïnvesteerd in het bouwbedrijf ETF, XHB.

Acties

In het aandelensegment is er natuurlijk een enorme differentiatie, men kan kiezen voor volwassen economieën zoals de VS, Europa en Japan, SPY, IEV, EWJ of men kan kiezen voor ontwikkelingslanden en continenten zoals de BRIC-landen die BIK, EWZ of RSX, Azië en Latijns-Amerika via EPP en ILF. Voor volwassen landen kunnen IYZ, KRE, XLI, XBI en XLV opnieuw worden onderverdeeld in sectoren zoals smallcap GWX of IWM, telecommunicatie, bankwezen, industrie, biotech en gezondheidszorg.

kort

Als u de markt niet vertrouwt en niet kunt betalen met uw huidige bank, kunt u short ETF’s gebruiken zoals short NASDAG en short S&P ETF’s, PSQ en SH.

redelijk

Het is altijd raadzaam om uw onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat u gaat beleggen. Voor wie geen tijd heeft om zich er zelf in te verdiepen, is het raadzaam het beheer van zijn portefeuille toe te vertrouwen aan een gespecialiseerde vermogensbeheerder. Ook is het verstandig om speciale aandacht te besteden aan risicomanagement. Het eerste voordeel komt immers uit niet verliezen.€