Er zijn geen dubbele kosten bij beleggen
Vermijd vooral dubbele kosten en buitensporige transactiekosten als u van plan bent te beleggen in een beleggingsfonds. Iedereen die een optimaal beleggingsrendement wil, weet dat het rendement ook sterk afhankelijk is van de investeringskosten. Niet alleen transactiekosten, maar ook beheerkosten en andere investeringskosten. Pas op voor dubbele kosten bij beleggen, en vooral voor verborgen kosten. Het ene beleggingsfonds is het andere niet, en dat geldt ook voor de kosten. U kunt zelf online beleggen tegen lage kosten, zonder administratie.
Investeren tegen lage kosten
- Tijd is geld, ook als u investeert, maar let op de kosten van uitbesteding
- Een fondsmanager belegt voor u
- Geen dubbele kosten bij beleggen, geen verborgen kosten
- Stel de juiste vragen
- Sommige beleggingsfondsen
- Slot pas op voor verborgen kosten
Tijd is geld, ook als u investeert, maar let op de kosten van uitbesteding
Tijd is geld. Dus als u niet zoveel tijd heeft om zelf te beleggen en uw beleggingsresultaten dagelijks bij te houden, dan is het logisch dat u hulp inschakelt. Veel banken en effectenhuizen staan klaar om u deze hulp te bieden. Tegen betaling natuurlijk, want voor niets gaat de zon op. De stichting heeft grote voordelen. U hoeft niet alles zelf bij te houden en te organiseren en u kunt uw beleggingen beter spreiden door te beleggen in fondsbeleggingen.
Een fondsmanager belegt voor u
U kunt zelf in het fonds stappen zonder fondsbeheerder. Maar het zijn er meer dan 100.000. Het voordeel van de stichting is dat je werk gespreid wordt, omdat de keuze voor jou wordt gemaakt. Een groot nadeel is dat de foundation geen maatpak is. Na een goed intakegesprek kan de vermogensbeheerder op papier een opdracht op maat veiligstellen. Hij kent uw doelen en risico’s en klantprofiel of klantprofiel. En hij kent de markt. Anders is het als de vermogensbeheerder uw portefeuille grotendeels gaat opbouwen met gestructureerde producten. Er zijn er ook veel, maar ze hebben bijna allemaal gemeen dat ze voor het individu vrij ondoorgrondelijk zijn en hoge verborgen kosten hebben.
Geen dubbele kosten bij beleggen, geen verborgen kosten
Welke investeringskosten betaalt u? De vermogensbeheerder kost geld en ook gestructureerde lasten kosten extra geld. Gecombineerde, verborgen en ongedekte kosten kunnen oplopen tot ongeveer 2% per jaar. Dit betekent dat uw winst sowieso 2% minder is. En dat is jammer, zeker als je er niets van af wist of wanneer die extra kosten helemaal niet nodig waren. Er bestaat:
- In- en uitstapkosten;
- verspreidingskosten;
- beheerskosten;
- Transactiekosten.
Stel de juiste vragen
Dus als u gebruik wilt maken van een vermogensbeheerder, stel dan de juiste vragen. Het is duidelijk dat hij veel van je zal vragen omdat hij je doelen en risicoprofiel goed moet kennen. Maar het is minstens zo belangrijk om te begrijpen wat de beste man of vrouw doet. Met opties of turbo’s is het vaak goedkoop om te bereiken wat zelfs sommige gestructureerde dure producten beloven. Stel dus uw vragen en stel uzelf de vraag wat de rendementsdoelstellingen zijn en of en hoe deze worden aangepast. En kijk vooral wat de beheerkosten zijn. Want het betalen van de vermogensbeheerder voor zijn werk en het opnieuw betalen van de indirecte kosten in gestructureerde producten is hopeloos tweesnijdend. En de belegger verwacht het niet. Voor een bank of een effectenhuis ligt dat natuurlijk heel anders.
Sommige beleggingsfondsen
Enkele bekende fondsen zijn te vinden:
- ABN Amro;
- ING;
- BNP Paribas;
- Delta Lloyd;
- Robeco.
Slot pas op voor verborgen kosten
De tijd van overgeleverd zijn aan de fondsbeheerder en hoge vergoedingen betalen is voorbij. Of u kunt voordelig zelf beleggen bij Binck of Lynx. Of u zoekt een goed beleggingsfonds. Vraag vooraf wat het je gaat kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of beleg eenvoudig zelf online volgens uw beleggersprofiel.
Lees verder
€