Er is een aantrekkelijk tweede huis in Turkije

Op het eerste gezicht zijn vakantiehuizen aan de Turkse Rivièra goedkoop en daardoor erg aantrekkelijk. De economie is booming, dus een tweede huis in Turkije kan erg waardevol voor je zijn. Er zijn echter ook bekende tekortkomingen. Een tweede huis kopen in Turkije kan aantrekkelijk zijn.

Een tweede huis kopen aan de Turkse Rivièra

Het klimaat in Turkije is ongetwijfeld zeer aantrekkelijk: driehonderd zonnige dagen per jaar en bijna altijd aangenaam weer. Iets voor overwinteraars of mensen die een leuk vakantiehuis zoeken. Want hoewel de Turkse Rivièra duur klinkt, kosten de prijzen voor een driekamerappartement met een oppervlakte van pakweg 60 vierkante meter nog geen 100.000 euro. Zolang het duurt, want ook hier worden verdere prijsstijgingen verwacht. Touroperators weten interessante plekken voor je te vinden.

Hypotheek bij een Turkse bank

U laat de hypotheekrente in Nederland niet aftrekken voor uw vakantiehuis of tweede woning in het buitenland. Financiering is natuurlijk mogelijk, maar meestal rekenen Turkse banken een extra rentepremie. Momenteel schommelt de rente rond de 13%. Daarnaast bent u vaak verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de bank. Bij een lening van 150.000 euro per jaar kan ongeveer 900 euro aan verzekeringspremies worden besteed. Dus niks. Als je dacht dat je er zou zijn, heb je het mis. De enige Turkse bank die Nederlandse ingezetenen van een hypotheek in Turkije wil voorzien, is Demir Halk Bank, DHB. Omdat de DHB niet meer dan 80 procent van de executiewaarde van de woning uitleent, moet de rest op andere manieren worden gevonden. Accumulerend of anderszins. DHB Bank rekent 300 euro taxatiekosten en 2 procent afsluitprovisie, met een minimum van 1.250 euro.

Overeenkomst over de aankoop van een tweede huis

Een huis kopen in Turkije vereist veel stappen. U moet het zelf regelen, want anders dan in Nederland kunt u in Turkije geen notaris inhuren. Dit betekent dat u met Turkse openbare registers moet controleren of de verkoper de echte eigenaar is. Daarnaast moet u toestemming vragen aan de autoriteiten, waaronder het ministerie van Defensie, om het onroerend goed te kopen. U of iemand die namens u gemachtigd is dit voor u te regelen.

Nederlandse banken

Opmerkelijk is dat momenteel geen enkele Nederlandse bank hypotheken verstrekt aan Nederlanders in Turkije. Geen Rabobank en ABN AMRO of hun gelieerde ondernemingen. Bij de relatief dure DHB bank zijn eigen geld of overwaarde voor een huis in Nederland de enige mogelijkheden. Daarnaast moet je ook juridisch sterk genoeg zijn. Dealers blijken vaak woningen in Turkse openbare registers te hebben geregistreerd onder de werkelijke verkoopprijs. Dit scheelt in eerste instantie overdrachtsbelasting en onroerendezaakbelasting, maar als u de woning later zelf wilt verkopen, komt u al snel in de problemen met de lokale en Nederlandse autoriteiten. U kunt terecht bij banken als Garanti Bank, Deniz Bank en Is Bank.

Koop een huis in Turkije Slot

En dat is jammer. Het klinkt zo mooi en de locaties zijn aantrekkelijk. Er zijn zeker goede mogelijkheden voor koopjes, maar zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en voldoende contant geld hebt. Bedenk ook dat Turkije nog geen deel uitmaakt van de EU en dat de wisselkoers van de lira onderhevig kan zijn aan sterke schommelingen. Maar mooi is het zeker.€