Enkele tips om je huis groener en goedkoper te maken

Door je huis en levensstijl te vergroenen, leef je vaak ook goedkoper, wat natuurlijk een pluspunt is. Kleine aanpassingen kunnen een grote bijdrage leveren aan een betere wereld en het verlagen van de maandelijkse en jaarlijkse kosten. Hier zijn enkele suggesties en tips die u meteen kunt gebruiken.

Koop meer energiezuinige lampen

Vervang uw gloeilampen door energiezuinige tl-lampen. Ze zijn wat duurder dan gewone gloeilampen, maar je bent het meer dan waard omdat ze veel minder energie verbruiken en veel langer meegaan dan gewone gloeilampen.

Groenere schoonmaak

U kunt geld besparen door uw traditionele huishoudelijke schoonmaakmiddelen te vervangen door biologische, gifvrije producten, of u kunt er zelf een maken. Citroensap geeft een prachtige glans bij het polijsten van meubels, en zuiveringszout is geweldig voor het schoonmaken. U kunt vloerreinigers maken met citroensap en biologische oliën. Google op ‘homemade cleaners’ en je vindt veel goede recepten.

Overweeg om te delen

Als het op transport aankomt, kunt u aanzienlijke kosten besparen door een lokale carpoolgroep te vormen. Veel mensen rijden alleen naar hun werk of brengen slechts 1 kind met de auto naar school. Rijden met collega’s of regelen dat beide kinderen om de beurt naar school rijden, kan aanzienlijk besparen op de brandstofkosten en de uitlaatemissies verminderen. Fietsen is natuurlijk nog goedkoper en milieuvriendelijker! De weerstand van de banden van uw auto kan een aanzienlijke invloed hebben op uw totale brandstofverbruik. Autobanden presteren, zoals de meeste dingen, het beste als ze in topconditie zijn. Zorg er dus voor dat ze altijd goed opgeblazen zijn.

Gebruik maximale warmte tijdens het koken

Koken vereist warmte en dus energie, dus als u deze warmte zuinig gebruikt, kunt u geld besparen. Dek pannen die gebruikt worden om te koken altijd af. Water in potten met deksel kookt ongeveer 6% sneller, waardoor u tijd en elektriciteit bespaart, wat beter is voor het milieu. Als u de oven gebruikt, houdt u de ovendeur gesloten. De meeste ovens hebben tegenwoordig doorzichtige deuren, zodat u kunt zien wat er binnen gebeurt. Elke keer dat u de ovendeur opent, gaat ongeveer 20% van de warmte verloren. Als je bijvoorbeeld een cake aan het bakken bent en steeds de ovendeur opendoet om te zien hoe het gaat, bak je maar op 80% van de juiste temperatuur en verspil je energie en geld.

Let op je thermostaat

Gebruik je thermostaat verstandig. Stel ’s nachts een lagere temperatuur in dan overdag. Als je slaapt, hoef je niet het hele huis te verwarmen. De kamers in huis die je niet gebruikt hoef je niet te verwarmen. Verwarm de studio bijvoorbeeld alleen als er daadwerkelijk iemand aan het werk is. Zet de thermostaat uit als je een weekend weg bent, of als het vriest, zet hem dan niet uit, maar lager om te voorkomen dat de leidingen bevriezen. Het bespaart ook geld, energie en is dus groener.

Kies een koudwaterwasmiddel

Uw wasmachine besteedt 90% van zijn energieverbruik aan het verwarmen van het water. U kunt veel besparen door een koudwaterwasmiddel te gebruiken en over te schakelen naar een koud of, in het beste geval, warm water. Als alle wasmachines in het land op koud water zouden draaien, zou alle kleding net zo schoon zijn als nu, maar we zouden in het hele land enorme besparingen op CO2-uitstoot opleveren. Overweeg ook om het gebruik van wasverzachter te verminderen of te elimineren. Je hebt het niet per se nodig en wasverzachters bevatten schadelijke gifstoffen die via waterafvoer in het milieu terechtkomen. Er zijn ook milieuvriendelijke wasverzachters verkrijgbaar die deze gifstoffen niet bevatten.

Isoleer je huis

Isoleer elk deel van het huis dat kan worden geïsoleerd als je dat nog niet hebt gedaan. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte die je binnen met de kachel genereert ook echt binnen blijft, waardoor de kachel niet harder hoeft te werken. Ongeveer 40% van het warmteverlies in woningen wordt vaak toegeschreven aan een gebrek aan spouwmuurisolatie. Overweeg bij het starten met isoleren het gebruik van milieuvriendelijke isolatiematerialen. Bijvoorbeeld cellulose-isolatie met versnipperde oude kranten en tijdschriften of isolatiemateriaal van formaldehydevrij glasvezel. Het is veel milieuvriendelijker dan traditionele materialen.

Pas op voor lekken

Lekkages in leidingen of kranen kunnen veel geld kosten. Eén constante druppel kan tot 250 liter water per maand toevoegen! Dat is 3000 liter per jaar waar je voor hebt betaald maar nooit hebt gebruikt. Controleer het toiletsysteem op lekkage door een paar druppels heldere kleurstof aan het waterreservoir toe te voegen. Spoel niet gedurende ten minste 30 minuten en kijk of er kleur in de toiletpot verschijnt. Als dit het geval is, is er een lek en moet dit worden verholpen. U kunt op toiletwater besparen door een volle waterfles in de tank te plaatsen. Zo verbruik je minder water als je doorrijdt.

Hang de was op om te drogen

Gebruik geen wasdroger, want dit is een van de grootste energieverbruikers. Hang kleding in de zomer buiten aan een waslijn te drogen en in de winter binnen. Het is goedkoper omdat het geen energie kost. Als u erop staat een droger te gebruiken, houd dan rekening met deze dingen. Plaats een grote superabsorberende handdoek in de droger, het zal de droogtijd tot 10% verkorten, waardoor u geld en energie bespaart. Houd het pluizenfilter extra schoon. Controleer het na elke droogcyclus. Zorg ervoor dat u een afkoelcyclus gebruikt. Hierdoor kan de kleding bij het afkoelen verder drogen met de restwarmte in de droger.

Lees verder