Energiezuinige lening: investeren in een energiezuinige woning

Huiseigenaren kunnen vanaf 21 januari 2014 een lening afsluiten om te investeren in maatregelen die hun woning energiezuiniger maken. Deze lening wordt een kredietlening genoemd. Hieronder leest u waar u deze lening kunt afsluiten, waar de lening voor gebruikt kan worden, het maximale bedrag dat u kunt lenen en wat de looptijd van de energiebesparende lening is.

Wat is een energiebesparende lening?

De energiebesparingslening wordt verstrekt door het Nationaal Energiebesparingsfonds. Het fonds heeft 300 miljoen euro beschikbaar om te lenen aan particuliere huiseigenaren om investeringen te doen die de woning energiezuiniger maken. Het Nationaal Energiebesparingsfonds is tot stand gekomen met financiële bijdragen van Rabobank, ASN Bank en de Rijksoverheid. Het fonds is zelfvoorzienend, aangezien rente en aflossingen die door leners zijn betaald, worden teruggegeven aan het fonds. Het idee is dat dit betekent dat huiseigenaren altijd geld in het fonds hebben om in hun huis te investeren met als doel het energiezuiniger te maken. Ook schept het meer werk voor bouw- en installatiebedrijven, wat een positieve impact zal hebben op deze sectoren.

Waar kan de lening voor worden gebruikt?

Energiebesparing Leninggeld kan worden gebruikt voor veertien verschillende energiebesparende maatregelen.

Gevelinstallatie

Dankzij de geïsoleerde gevel zal er minder warmteverlies uit de woning zijn, waardoor de woning een hogere temperatuur behoudt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

Dakisolatie

Omdat de warme lucht opstijgt, is het van groot belang dat het dak van de woning goed geïsoleerd is. Dit kan grote warmteverliezen voorkomen.

Vloerisolatie

Door de onderkant van de vloer te isoleren kan er op deze manier minder warme lucht uit de woning ontsnappen.

Hoog rendement beglazing

Hoog rendement glas (HR++) is isolatieglas met een verbeterde warmte-isolatie, waardoor er minder warmteverlies via het raam ontstaat. Omdat radiatoren vaak onder het raam worden geplaatst, kan met deze maatregel warmteverlies aanzienlijk worden bespaard.

Isolatiedeuren en isolatiekozijnen

Geïsoleerde deuren en kozijnen verminderen warmteverlies en verminderen het risico op vochtinslag.

Warmtepomp

Met de warmtepomp wordt de omgevingswarmte omgezet in warmte voor woningverwarming (vloerverwarming) en warmtapwater.

zonneboiler

Zonneboilers kunnen water verwarmen door blootstelling aan zonlicht.

Installatie van warmteterugwinning

Deze unit kan warmte hergebruiken van afvalwater (doucheafvoer) of afvoerlucht.

Energiezuinige DC-pomp en/of DC-ventilator

Een DC aangedreven pomp of ventilator is zuiniger dan een AC aangedreven apparaat.

Vraaggestuurde ventilatie

Het doel van deze maatregel is om te komen tot een optimale verhouding tussen luchtkwaliteit en energieverbruik.

HRe-ketel of micro-warmtekrachtkoppeling (WKK)

Dit apparaat maakt de gecombineerde productie van warmte en elektriciteit (stroom) op kleine schaal mogelijk.

Hoog rendement ketel (HR ketel)

Dit type aardgasketel heeft een hoger rendement dan een conventionele gasketel.

Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Dit apparaat zorgt op grotere schaal voor gecombineerde warmte- en elektriciteits(stroom)productie.

Zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak van een huis zorgen voor een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Maximaal 50% van het energiebesparingskrediet kan worden gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen, de overige 50% moet worden geïnvesteerd in andere energiebesparende maatregelen.

Waar kan ik een lening krijgen?

U kunt een lening aanvragen op www.ikinvesterslim.nl. Ook vind je hier de voorwaarden voor het afsluiten van een energiebesparende lening.

Wat is het maximale bedrag dat u kunt lenen?

De minimale energiespaarlening is 2.500 euro en het maximum is 25.000 euro. Het is belangrijk om enerzijds de besparing op de energiekosten in evenwicht te brengen met een eventuele stijging van de woningwaarde en anderzijds het geleende bedrag zo goed mogelijk in evenwicht te brengen. Natuurlijk worden sommige investeringen pas op lange termijn rendabel. Houd hier rekening mee bij het aangaan van een lening.

Wat is de looptijd van de energiebesparende lening?

Het is niet mogelijk om zelf de looptijd van de energiebesparende lening te bepalen. De looptijd is afhankelijk van het geleende bedrag en is 7 jaar (84 maanden) voor leningen tot 5.000 euro en 10 jaar (120 maanden) voor leningen vanaf 5.000 euro. Rente over energiebesparing staat vast voor de looptijd. Bij aanvang van de lening op 21 januari 2014 is de rente voor leningen tot € 5.000,- 3,4% en voor leningen vanaf € 5.000 – 3,8%. Deze percentages kunnen door het bestuur van het Nationaal Energiebesparingsfonds worden aangepast. De renteaanpassing heeft geen invloed op de rente die u betaalt als u de rekening al heeft afgesloten op het moment van de rentewijziging.

Verlaagd btw-tarief in 2014

In 2014 is het btw-tarief voor arbeidskosten voor renovatie en onderhoud van woningen tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Daarom is het wellicht verstandig om de geplande verbouwing of het geplande onderhoud niet uit te stellen, maar uit te voeren tot eind 2014.€