Elimineer stress en zorgen over geld en schulden

Problemen met geld of schulden kunnen ernstige stress veroorzaken. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld hebt om de maandelijkse lasten zoals huur, schoolgeld, eten en vervoer te betalen, of als je schulden hebt en moeite hebt om ze af te betalen. Hoe ga je om met dit soort stress over geld en schulden?

Weet precies wat je hebt en wat je nodig hebt

Ik heb altijd graag een duidelijk overzicht van mijn financiën, dus mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven, mijn schulden en hoeveel ik elke maand moet terugbetalen. Door precies te weten hoeveel geld ik heb, hoeveel ik nog over heb, of hoeveel ik tekort kom, wordt mijn stress enorm verminderd.

Ga er dus voor zitten en kijk eens goed naar uw financiën. Het lijkt eng omdat het erg controversieel kan zijn. Maar aan het eind van de dag verlicht het de stress van het lokaliseren van uw locatie en het maken van een plan voor de toekomst.

Maandelijkse inkomsten en uitgaven

Maak een lijst van uw maandelijkse uitgaven en inkomend geld. Het is een goede manier om te zien hoeveel u elke maand daadwerkelijk uitgeeft en of u meer uitgeeft dan u verdient. Nu kunt u ook zien waar u mogelijk geld kunt besparen. Zo houd je precies bij hoeveel geld je maandelijks over hebt en of je geld opzij kunt zetten voor noodgevallen.

Maak een overzicht van uw schulden

Kijk nu naar al je verschillende schulden en leningen en schrijf de bedragen op. Houd ook rekening met de maandelijkse betalingen voor elke schuld en de rentetarieven. Nu kunt u zien of u de maandelijkse betalingen kunt betalen. En als u aan het einde van de maand extra geld overhoudt, kunt u dat gebruiken om te proberen uw schulden sneller af te lossen. En bepaal welke schuld u als eerste wilt aflossen. De meeste mensen proberen eerst de lening met de hoogste rente af te lossen, omdat je op die manier geld aan rente bespaart. Maar je kunt ook met de kleinste schuld beginnen om het aantal schulden langzaam af te bouwen. Het is erg motiverend als je je schuld volledig hebt afbetaald, en het is het snelst om daar te komen met de kleinste schuld. Zo heb je altijd kleine overwinningsmomenten en blijf je gemotiveerd om de rest af te betalen.

handel nu

Nu u een duidelijk overzicht heeft van uw maandelijkse budget en uitgaven, evenals al uw schulden, kunt u dit nu gebruiken om stress te verminderen. Nu heb je een duidelijk overzicht en weet je precies wat je maandelijks moet betalen. En wat je waarschijnlijk kunt kappen of soms iets leuks overhoudt.

En als u precies weet waar u aan toe bent en waar u staat, kunt u beter plannen voor de toekomst. Ga je alleen de noodzakelijke aflossingen doen op je schulden, of ga je je schulden zo snel mogelijk aflossen en alle extra’s bovenop je schulden leggen. Natuurlijk kunnen geld en schulden nog steeds een bron van stress zijn, maar niet omdat je het grote plaatje niet hebt en niet weet waar je echt aan toe bent.

Lees verder