Eigen vermogen benutten door middel van een omgekeerde hypotheek

Overwaarde benutten, maar hoe? Een omgekeerde hypotheek, een omgekeerde hypotheek of voedselhypotheek genoemd, is een krediethypotheek. Gebruik de overwaarde in uw woning bijvoorbeeld bij een omgekeerde hypotheek voor bijvoorbeeld extra pensioen. Er is elke dag extra geld beschikbaar. Volgens de Vereniging van Eigenaren wil een derde van de 55-plussers hun inkomen aanvullen met een omgekeerde hypotheek. Een omgekeerde hypotheek, of koophypotheek, biedt veel mogelijkheden om relatief goedkoop aan geld te komen. Met deze krediethypotheek eet je je huis of een deel ervan in je eigen tempo op en heb je elke maand extra geld. Een nieuwe optie is de zorghypotheek.

Haal de overwaarde uit uw huis

Wat is een omgekeerde hypotheek, gebruik de overwaarde in uw woning?

Bij een omgekeerde hypotheek lost u de hypotheek niet geleidelijk af, maar bouwt u de hypotheek geleidelijk op. Dit doet u door gebruik te maken van de overwaarde in uw woning. Ook in Nederland wint de omgekeerde hypotheek aan populariteit. Een goede reden om deze extra kredietmogelijkheid serieus te overwegen als u uw inkomen wilt aanvullen.

Voor wie is deze krediethypotheek?

Een omgekeerde hypotheek wordt ook wel een krediethypotheek of omgekeerde hypotheek genoemd omdat het een doorlopend krediet is met uw woning als onderpand. Deze hypotheek is voor mensen die een woning met overwaarde hebben, maar tegelijkertijd hun inkomen willen aanvullen. In de praktijk zijn dit veelal kinderen die hun huis op een goed moment hebben gekocht en nu een flinke overwaarde hebben. Zo vaak zijn ze 55 jaar en ouder. Sommige regelingen vereisen dat iemand minimaal 60 jaar oud is, zoals een hypothecaire lening, om geld op zijn woning in Florius te zetten, andere stellen ook een maximumleeftijd bij het afsluiten van een hypotheek. Vaak is dit maximaal 80 jaar. Krediethypotheek kan ook worden gekozen door mensen die hun huis willen verbeteren en er overwaarde in willen hebben.

Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Hypotheek eten uitgelegd

Een omgekeerde hypotheek, of eethypotheek, is een krediethypotheek met een aantal bijzondere voorwaarden. De overeenkomst is dat op basis van de waarde van uw huis, een kredietlijn als onderpand wordt gekoppeld aan uw huis. Hierdoor kunt u regelmatig tegoed opnemen tot de maximaal toegestane kredietlimiet. Vaak ontvang je eerst een bepaald bedrag in één keer. U kunt de opnames besteden zoals u wilt. Een belangrijk verschil zijn de aanvullende voorwaarden van de hypotheek.

Omgekeerde hypotheek- en hypotheekrenteaftrek

Als u een omgekeerde hypotheek afsluit, wordt er geen hypotheekrente afgetrokken over het deel dat een aanvullende hypotheek is op een bestaande hypotheek. U behoudt uw aftrekposten voor uw bestaande hypotheek.

Aanvullende hypotheekvoorwaarden

In de home equity-versie van een omgekeerde hypotheek verkoopt u uw huis aan de hypotheekbank met het recht dat u er de rest van uw leven in kunt wonen. Omdat de bank een bepaald risico neemt, omdat niemand van tevoren weet hoe oud je wordt, wordt de kredietlimiet lager gesteld dan voor gebouwen waar je gewoon eigenaar blijft. Bovendien zal de rente dan wat hoger zijn. Rentetarieven en kredietlimieten zijn mede afhankelijk van uw leeftijd wanneer u lid wordt. Een belangrijk voordeel van een omgekeerde hypotheek is dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over uw woning en u nooit met een restschuld kunt zitten. Lees het financieel informatieboekje en de polisvoorwaarden altijd goed door.

Rijk zijn, veel meerwaarde, maar het blijven stenen waar niets mee te koop is

Als zeer rijk zijn betekent dat geld in rotsen zit waar je niet gemakkelijk bij kunt, dan is een omgekeerde hypotheek een handige manier om extra inkomsten te genereren. Als je het extra geld echt niet nodig hebt of niet de wereld over wilt reizen, is een vrijblijvende hypotheek vaak een goedkopere optie, zoals het afsluiten van een zorghypotheek.

Minder erfbelasting betalen

Door de waarde om te zetten in een hypotheek, wordt uw woning in totaal minder waard en betalen uw kinderen later minder belasting. Misschien nog belangrijker voor jou, misschien heb je tegen die tijd wat extra geld.

Sluit hypotheek en eigen vermogen af

Een hypotheek is voor veel mensen een goede keuze. Laat altijd uw adviseur berekenen of deze krediethypotheek voor u de beste oplossing is. Een groot voordeel is dat je niet elke keer naar de notaris hoeft voor extra geld, zolang je maar onder de kredietlimiet blijft. Als u van plan bent een deel van het geld te gebruiken om uw huis te kopen, is de rente fiscaal aftrekbaar. Het verdient aanbeveling deze kosten op een aparte rekening bij te schrijven, zodat u deze gemakkelijk kunt declareren bij de Belastingdienst.

Lees verder