Eigen huis voor studerend kind

Ouders kunnen een woning kopen voor hun leerling. Want onderdak vinden in een studentenstad is elk jaar een ramp voor eerstejaars. Zelf een huis kopen of je ouders vragen er een te kopen is soms een veel betere optie. Voor woningen die door ouders worden gekocht voor een student gelden echter bepaalde regels.

Ouders die hun kind helpen bij de aankoop van een studentenhuis

Ouders die hun kind helpen bij de aankoop van een studentenhuis kunnen verschillende wegen inslaan. Dit zijn:

  1. Een huis kopen en huren voor een kind
  2. Overdracht van studentenhuisvesting op naam van het kind met ouders als garanten
  3. Geld lenen aan een student student voor de aankoop van een studentenhuis

Ouders kopen een huis voor hun studerend kind

Ouders kunnen bijvoorbeeld een huis met overwaarde van hun woning kopen en verhuren aan hun kroost. Het voordeel is dat de ouders en hun kind zelf bepalen wie er in het huis mag komen wonen. Bewoners worden ook niet gemolken, omdat ouder en kind verantwoordelijk zijn. Ouders kunnen dan de hypotheek betalen uit de huurinkomsten. Daarnaast zijn huurinkomsten uit een tweede woning belastingvrij. Daarnaast kunnen zij profiteren van de mogelijk hogere omzet van het studentenhuis. Een goede waardestijging wordt meestal binnen 5-10 jaar bereikt.

Wees voorzichtig bij het kopen van een huis voor studerende kinderen

Er zijn een paar dingen waar ouders die een huis kopen voor een studerend kind op moeten letten. Een huis verkopen waar nog huurders in zitten is bijvoorbeeld onverstandig. Dan brengt het huis minder. Dit komt mede doordat huurders in Nederland zeer goed beschermd zijn. Ze mogen niet zomaar op straat worden gegooid. Iedereen die de waarde van zijn huis wil verlagen, moet er ook voor zorgen dat het huis niet volledig wordt afgeschreven. Goed onderhoud en schoonmaakpraktijken zijn erg belangrijk.

Woonplaats van de student op naam van het kind

Ouders kunnen ook de woonplaats van de leerling op naam van het kind laten registreren. Zij tekenen dan voor de schuld en staan ​​garant. De hypotheekverstrekker bepaalt (indien nodig) altijd dat er voldoende overwaarde in de woning van de ouders is voor deze voorwaarden. Het kind moet de hypotheek ook zelf betalen. De kosten van de hypotheek worden geheel of gedeeltelijk gecompenseerd uit de huurinkomsten van de medebewoners. Het voordeel van deze methode is dat de hypotheekrente aftrekbaar is. Daarentegen moet er wel belasting worden betaald over huurinkomsten boven 4.625 euro (tarief 2010). Om te zien welke constructie het beste is, is het belangrijk om alles goed op een rijtje te zetten. Opgemerkt moet worden dat in dit geval het kind ook de directe eigenaar is, maar de ouders de borgsteller hebben. Daarom zijn ouders verantwoordelijk als het kind zijn financiële verplichtingen niet nakomt.

Ouders lenen geld aan hun studerende kind om een ​​huis te kopen

Ook kunnen ouders geld lenen aan hun studerende kinderen, zodat ze een studentenhuis kunnen kopen. Ze kunnen dan hun spaargeld of een deel van hun eigen vermogen hiervoor gebruiken. Het kind koopt dan het huis en betaalt de ouders rente. Ouders kunnen deze rente mogelijk gedeeltelijk belastingvrij terugbetalen. In 2010 mogen ouders per kind 5.000 euro belastingvrij doneren.

Let op of het huis als studentenhuis kan functioneren

Of een ouder nu geld leent, een huis koopt of een huis op naam van zijn kind zet, het eerste wat je altijd moet controleren is of het huis zelfs verhuurd kan worden als studentenhuisvesting. Hiervoor is vaak een vergunning nodig. Elke stad heeft hier ook andere regels voor. De gemeente is de aangewezen instantie om hierover informatie in te winnen.

Een woning huren is meer dan alleen geld inzamelen

Bovendien is het verhuren van een woning meer dan alleen geld inzamelen. De eigenaren van zo’n huis moeten ervoor zorgen dat er geen overlast in de buurt is en zorgen voor de technische staat van het huis, onderhoud en contracten en communicatie met de bewoners. Als de ouders ver weg wonen, is het best onhandig om een ​​lekkend dak of een verstopt toilet te hebben. In dat geval kan het beheer en de verhuur van dergelijke woningen worden uitbesteed.

Specifieke informatie over hypotheken en eigenwoningbezit met betrekking tot belastingen

Veel meer informatie over hypotheken en fiscale regelingen rond het eigenwoningbezit vindt u in de speciale ‘Hypotheek en belasting’.

Leren

Beginnen met studeren is voor veel jonge mensen een spannende tijd. Je moet kiezen waar je gaat studeren, waar je gaat wonen en of je in Nederland of in het buitenland gaat studeren. Soms hebben jongeren helemaal geen ervaring met leren, omdat leren niet in hun familie gebeurt. Een kind met autisme kan veel meer problemen ervaren, vooral omdat hij niet op zijn plaats zit op een slaapzaal, waar het leven los is en waar geen duidelijkheid is. Soms kunnen jongeren tijdens hun studie helemaal geen onderdak vinden, en dan kan de oplossing een eigen huis zijn. Of een specialist onderzoekt dergelijke zaken.€