Eigen huis als zekerheid voor ouderdom

Veel mensen houden hun huis nog steeds als hun beste pensioenbeveiliging. Maar financieel adviseurs waarschuwen ervoor om niet al je spaargeld in huis te zetten. Het is niet zonder risico.

“We leven nu. Wie weet wat er over dertig jaar zal gebeuren?

Voor veel jonge mensen die nadenken over hun toekomst, loopt de verbeelding al snel tegen zijn grenzen aan. Ze kleden zich graag sportief, werken in een trendy branche en maken zich geen zorgen over hun toekomst. “Ik leef nu”, zeggen veel dertigers. “Hoe moet ik weten wat er over 30 of 40 jaar zal gebeuren?” Maar zodra ze hun 3,4-jarige baby’s zien opgroeien, begint het te kriebelen als een nieuwe vader of moeder, en het lot van de volgende generatie windt hen steeds meer op:

Investeren in vastgoed als eerste keuze

Als het om geld gaat, zijn jongvolwassenen vaak erg conservatief, maar ook extreem onzeker. Ze maken zich zorgen over zaken die miljoenen andere mensen in Nederland aangaan. Ze horen over dingen als:

Ze zetten liever een knop om als dit soort dingen op het nieuws en op de radio verschijnen. Hun conclusie is een uitgemaakte zaak: voor hen kwalificeert slechts één type investering als pensioenzekerheid, en dat is onroerend goed.

Uw huis, de beste oude dag

Jongeren nemen vaak al jaren deel aan een pensioenregeling via hun werkgever, maar dit lijkt in de toekomst niet voldoende. Andere kersverse ouders in hun kennissenkring hebben al besloten om de volgende financiële stap te zetten: ze hebben een eigen woning gekocht. Met een eigen woning kun je immers op je oude dag huurvrij wonen. Er is geen betere leeftijdsbeveiliging.

Eigen geld is meestal een probleem

Jongeren worden vaak vooral tegengehouden door hun eigen geld, maar ook door de plek waar ze met beperkte middelen afhankelijk zijn. Ze hebben niet het nodige kapitaal om een ​​huis te kopen. Zelfs als tweeverdieners maken ze geen zes cijfers.

Betongoud of (beton)blok op poot

Daarnaast maken ze zich ook zorgen over het gedrag van hun vrienden: ze hebben een huis in de buitenwijken en steken daar al hun geld in. Behalve weekenden in de stacaravan in de buurt, zijn er geen feestdagen meer. Dit doet veel toekomstige kopers twijfelen: het huis is “voor de eeuwigheid”, maar wil ik de rest van mijn leven zo blijven wonen? Duizenden jongvolwassenen stellen zichzelf deze vragen en nog veel meer elke dag terwijl ze plannen. aankoop onroerend goed:

Vaak zijn alle dingen om over na te denken bij het kopen van een huis gewoon te veel. Daarnaast heeft de crisis op de woningmarkt duidelijk gemaakt dat het niet meer bekend is dat woningwaarden jaar op jaar stijgen.

Wat de huizenprijzen in de toekomst zullen doen?

Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag:

Pessimistische schattingen suggereren dat de bevolkingsgroei in Nederland na circa 2025 zou kunnen afvlakken en zelfs een dalende trend zou kunnen vertonen. Hierdoor kan in de toekomst de huizenprijs verder onder druk komen te staan, omdat sommige huizen (vooral op het platteland) niet meer worden bewoond. Maar er zijn ook geluiden dat de krimp ook kansen biedt.

Lees verder