Eigen geld bij het kopen van een huis

Er zijn voor- en nadelen aan het investeren van uw eigen geld in het kopen van uw huis. Door uw spaargeld te beleggen, betaalt u minder hypotheekrente, maar verliest u ook de belastingaftrek voor hypotheekrente. Hoe te bepalen welke winstgevender is?

Eigen vermogen verhoogt eigen vermogen

Uw eigen contante investering komt meestal neer op een hogere eigenwaarde in uw huis. Maar als u uw volgende woning koopt, eist de belastingdienst dat u die meerwaarde gebruikt om die nieuwe woning te kopen of te verbeteren.

Gebruikt u het eigen vermogen voor andere dingen, dan staat het hypotheekbedrag voor het eigen vermogen niet meer in kolom 1. Over dat bedrag in box 3 bent u dan minder gunstige vermogensrendementsheffing verschuldigd. Daarnaast mis je de fiscale renteaftrek over het beoogde bedrag.

Kun je je geld beter aan andere dingen besteden?

Dus iedereen die overweegt zijn geld in een huis te investeren, moet zich afvragen of hij dat geld beter kan uitgeven. Misschien moet hij het uitstellen voor uitgaven zoals:

Spaarrente versus hypotheekrente

Levert de fiscaal aftrekbare spaarrente in kolom 3 meer op dan u netto (na belastingen) hypotheekrente betaalt? Dan is het oneconomisch om uw spaargeld als uw geld mee te nemen bij het doen van een aankoop. En zeker niet als uw hypotheekrente laag is en uw spaarrente hoog.

rekenvoorbeeld

Dit wordt het best geïllustreerd door een concreet voorbeeld:

Dan kun je jezelf afvragen of het verstandig is om je kredietschuld met bijvoorbeeld 75.000 euro te verlagen en die 75.000 euro van je geld in huis te steken.

Je geld wel of niet voor een huis gebruiken?

Dus als je je spaargeld gebruikt om een ​​huis te kopen of je hypotheekschuld te verminderen, kost je spaargeld je 600 euro (1200 minus 600). Maar er is een besparing van 2175 euro aan hypotheekrente. In bovenstaand voorbeeld is aflossen dus goedkoper.

Het samengestelde rente-effect

Voor de duidelijkheid is in het bovenstaande rekenvoorbeeld het effect van samengestelde rente op de spaarrekening weggelaten. Voor het gemak is er ook vanuit gegaan dat de algemene waardevrijstelling in kolom 3 al door andere bezittingen is verbruikt.€