Egyptisch pond: geld, informatie, koers

Als u het historische Egypte bezoekt, heeft u de lokale valuta nodig. Dit is het Egyptische pond. Het wordt uitgesproken als ginēh (جنيه) in het Egyptisch Arabisch. Hoe is het Egyptische pond ontstaan ​​en wat is de wisselkoers voor deze valuta? En hoe duur zijn dingen in Egypte?

Geschiedenis van de Egyptische vijver

Het Egyptische pond werd voor het eerst geïntroduceerd in 1834. De eerste promessen werden uitgegeven in 1889. De Egyptische wisselkoers was eerst gekoppeld aan het Britse pond, maar is sinds 1962 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Pas de laatste jaren zijn er meer geldautomaten in Egypte. Als je in het verleden geld alleen op de bank kon krijgen, hebben toeristen en de burgers van Egypte tegenwoordig veel meer mogelijkheden om geld te krijgen. Er zijn echter nog veel problemen met geld. Veel winkels hebben bijvoorbeeld meestal geen wisselgeld.

Het uiterlijk van een Egyptische vijver

De inscriptie op de bankbiljetten is zowel in het Arabisch als in het Engels geschreven. Dat geldt niet alleen voor teksten, maar ook voor cijfers. De rekeningen hebben altijd een moskee aan de voorkant en op de achterkant vind je afbeeldingen van beroemde Egyptische en historische bezienswaardigheden.

Egyptische pond Kleur Afbeelding voorzijde Afbeelding terug
25 piasters Lichtblauw Moskee van Umm-al-mu’minīn Aisha Wapen van Egypte
50 piasters Licht groen Al-Azhar-moskee Ramses II
1 pond een sinaasappel Kaitbay-moskee Abu Simbel
5 pond Blauw/groenachtig Moskee van Ibn Tulun Een symbool dat de rivier de Nijl vertegenwoordigt
10 pond Roze Al Rifa’i-moskee Khafra
20 pond Groente Muhammad Ali-moskee Een historisch voertuig voor oorlog
50 pond Bruin/roodachtig Abu Huraiba-moskee Tempel van Edfu
100 pond paars Sultan Hasan-moskee sfinx
200 pond Olijf Qanibay-moskee De zittende schrijver

Munten en bankbiljetten

Het Egyptische pond heeft zowel munten als biljetten. Er zijn bijna geen munten, omdat winkels vaak niet genoeg kleingeld hebben. Centen in Egypte worden Piaster genoemd. Er zijn 1, 2, 5, 10, 20 en 25 piastre munten. Rekeningen komen vaker voor in Egypte. Er zijn zowel aantekeningen van Piasters als van Ponden. De volgende biljetten zijn beschikbaar in Egypte: 10, 25 en 50 Piaster, 1, 5, 10, 20, 50 en 100 pond.

Egyptisch pond reizen

Wanneer je op vakantie gaat naar Egypte is het logisch dat je ook te maken krijgt met het Egyptische pond. Wees voorzichtig bij het uitgeven van geld. Bankbiljetten lijken erg op elkaar, dus de kans bestaat dat je te veel geld geeft. De meeste winkeliers zijn niet eerlijk en zullen u niet informeren. Zorg er ook voor dat je geen te grote noot hebt, want deze wordt vaak niet gewijzigd. Zorg dus dat je altijd kleingeld bij je hebt, zeker als je een taxi neemt of fooi geeft. Bankbiljetten die beschadigd of gescheurd zijn, worden bijna nooit geaccepteerd. Pinning is mogelijk, maar vaak alleen in de grote steden. Geld kan worden gewisseld in hotels en banken. Euro’s kunnen vaak worden gebruikt om te betalen in toeristische plaatsen, omdat ze natuurlijk waardevoller zijn dan Egyptische ponden. Betaal echter alleen met kleinere biljetten om problemen te voorkomen. Een creditcard kun je vaak alleen gebruiken bij grotere hotels en restaurants. Travellercheques zijn mogelijk, maar het inwisselen ervan kost veel tijd en moeite.

Prijzen in Egypte

In Egypte is het veel goedkoper dan in Europa. Met 25 euro omgerekend is het meestal een geweldige besteding. Soms verlies je zelfs een stuk minder, afhankelijk van wat je doet.

Beoordeel het Egyptische pond

Het Egyptische pond is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Tarieven kunnen dagelijks variëren, dus het is een goed idee om de huidige tarieven bij Egyptische banken te controleren terwijl je daar bent. Ook in het Grens Wissel Kantoor kunt u actuele wisselkoersen vinden.

De datum euro Egyptische pond
4-4-2010 100 743,79