Effectieve jaarlijkse rentevoet: berekening

Een van de belangrijkste indicatoren voor het evalueren van kredietaanbiedingen is de effectieve rentevoet. Maar veel kredietnemers weten niet welke gegevens deel uitmaken van de effectieve rente en hoe deze wordt berekend. Dit artikel legt het uit.

APR: Hoe lager hoe beter

De effectieve jaarlijkse rente wordt ook wel de effectieve rente genoemd. Het wordt uitgedrukt als een percentage. Zo biedt X-bank online leningen aan met een effectieve jaarlijkse rente van 3,99 procent. Aangezien het een percentage is, zou je eigenlijk over de rente moeten praten. In de alledaagse taal is de term jaarlijkse rente echter gebruikelijk.

De effectieve rente is lager bij een goede kredietwaardigheid

Hoe beter de kredietwaardigheid van een persoon, hoe beter de voorwaarden voor het verkrijgen van een lening doorgaans worden verkregen. Bij een goede rating (een ander woord voor financiële stabiliteit) kan de effectieve rente op jaarbasis ook lager zijn dan bij slecht krediet.

Welke factoren bepalen de effectieve jaarlijkse rente?

De effectieve jaarlijkse rentevoet omvat 3 elementen:

Bereken de effectieve jaarlijkse rente

De effectieve rentevoet moet de klant in staat stellen om verschillende leningaanbiedingen te vergelijken. Om dit correct te laten werken, moet deze waarde in elke bank op dezelfde manier worden berekend. Daarom zijn er strikte wetten die bepalen hoe de effectieve jaarlijkse rente wordt berekend.

De gegeven formule is vrij ingewikkeld. Maar als u op een eenvoudige manier wilt berekenen hoe hoog de effectieve jaarlijkse rente is voor verschillende looptijden, kunt u de vereenvoudigde formule gebruiken:

Totale leenkosten (rente en overige kosten) x 2400
Effectief tarief = ————————————————– — ——————————
Netto leenbedrag x (looptijd in maanden + 1)

Rekenvoorbeeld effectieve jaarlijkse rente

Stel dat u een lening van 10.000 euro wilt afsluiten en deze in 36 maanden terugbetaalt. De bank vraagt ​​een rente van 0,5 procent en als administratiekosten 3% van het netto geleende bedrag.

Allereerst moeten de kosten van de lening worden berekend: deze bestaat uit het bedrag aan rente en administratiekosten.

Dat
totale rente
bestaat uit:

0,5% x 10.000 euro x 36 maanden = 1.800 euro

Daarbij komen nog de one-offs
administratiekosten
:

3% x 10.000 euro = 300 euro.

De
De totale kosten van
van de lening is dus € 1800 + € 300 = € 2100. Dit is het bedrag dat de bank verdient door u een lening te verstrekken.

Het inpluggen van deze waarden in de bovenstaande formule zou resulteren in een effectieve jaarlijkse rente van 13,62 procent. Maar, zoals gezegd, de formule is een vereenvoudigde berekeningsmethode die slechts een geschatte waarde geeft. De werkelijke APR kan enigszins afwijken.€