Eetbare voedselverspilling, weggooien!

In Nederland wordt veel voedsel verspild en in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbaar voedsel wordt weggegooid. Wat verstaan ​​we onder voedselverspilling? Hoeveel voedsel verspilt de gemiddelde Nederlander? Welk voedsel wordt het meest verspild en hoeveel kost al dat afval je portemonnee en het milieu?

Wat is voedselverspilling?

We spreken van voedselverspilling als voedsel dat bedoeld is voor voedsel niet voor dit doel wordt gebruikt. Met andere woorden, voedsel dat nog gegeten kan worden, belandt in de prullenbak.

Hoeveel voedsel verspilt de gemiddelde Nederlander?

In Nederland zijn verschillende onderzoeken gedaan naar voedselverspilling.

De belangrijkste bevindingen zijn hieronder opgesomd:

5 meest verspilde voedsel in Nederland

  1. Melk en melkproducten
  2. Brood
  3. Groenten
  4. Fruit
  5. Oliën, vetten en sauzen

Wat kost deze voedselverspilling?

Alles bij elkaar gooien Nederlanders jaarlijks voor zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dit is voedsel dat wordt weggegooid en nog steeds eetbaar is. De verspilling van deze voedingsmiddelen is meer dan 150 euro per persoon. Zonde van het geld dat voor andere doeleinden kan worden gebruikt!

Wat doet deze voedselverspilling met het milieu?

Er zijn veel stappen die moeten worden genomen voordat het voedsel de supermarkt bereikt. Zo wordt er energie geïnvesteerd in voedselbereiding, verwerking en transport. Dus als je besluit eten weg te gooien, gooi je niet alleen je geld weg. Ook de energie die wordt geïnvesteerd in het telen, verpakken, transporteren, koken en koelen van voedsel is verspild. Voor elke kilo weggegooid voedsel wordt in wezen 1,3 liter benzine verspild. Als je het op jaarbasis bekijkt, verspilt de gemiddelde Nederlander gemiddeld 61,1 liter benzine aan het weggooien van eetbaar voedsel. Dit is niet goed voor het milieu!

Moet er nog winst gemaakt worden?

De producten met de grootste impact op het klimaat zijn: vlees, zuivel en groenten. Het verminderen van vlees-, zuivel- en plantaardig afval kan het klimaat redden. Er is nog veel te doen op dit gebied!€