Eenvoudig en effectief geld besparen

Geld besparen kan best lastig zijn. Veel dingen worden steeds duurder en je geeft vaak al veel geld uit zonder dat je het doorhebt. Denk aan verzekeringen en abonnementen die automatisch van je bankrekening worden afgeschreven. Daarnaast is het natuurlijk verleidelijk om vaak uit eten te gaan en te gaan winkelen in de stad. Hoe kunt u gemakkelijk geld besparen?

Je moet ervoor zorgen dat je niet zo gemakkelijk aan je geld kunt komen. Het geld in je portemonnee heb je snel uitgegeven en het geld op je betaalrekening. Aan de andere kant, als het geld in een spaarpot of op uw spaarrekening staat, is het niet zo eenvoudig om er toegang toe te krijgen. Dit maakt sparen een stuk makkelijker.

Geld sparen in een spaarpot

Koop een goede spaarpot, liefst eentje die je niet kunt openen. Aan het begin van de week of dag spelt u het bedrag dat u denkt nodig te hebben voor die week of dag. Nu heb je contant geld in je portemonnee. Het geld dat je overhoudt aan het einde van de week of dag stop je in een spaarpotje. Je kunt natuurlijk ook met jezelf afspreken dat je elke keer dat je munten hebt deze in een spaarpotje stopt. Je stopt kleine bedragen in het spaarvarken, maar als je het regelmatig doet, kan het gespaarde bedrag oplopen.

Je kunt natuurlijk ook wekelijks een bepaald bedrag in de spaarpot doen. Het werkt vaak gewoon sneller dan de eerste methode omdat je het snel vergeet en een week overslaat.

Geld sparen op uw spaarrekening

Internetbankieren wordt door bijna iedereen gebruikt en iedereen met een smartphone kan snel en eenvoudig bedragen overboeken van een zichtrekening naar een spaarrekening. Heb je al een spaarrekening? Dan kun je hier alvast gebruik van maken. Heeft u nog geen spaarrekening? Daarna kunt u een aanvraag indienen bij de bank.

Een makkelijke manier om te sparen met een spaarrekening is om periodiek kleine bedragen van uw betaalrekening naar uw spaarrekening over te maken. Als u een (groot) bedrag in één keer overmaakt, merkt u daar meer van dan wanneer u kleine bedragen op uw spaarrekening stort. Hoe doe je dat?

Stel voor een bepaalde periode in via internetbankieren of een smartphone-app om om de paar dagen een klein bedrag op uw spaarrekening te laten overmaken. Bedenk van tevoren hoeveel u per maand wilt besparen.

Voorbeeld:

U wilt in een jaar 600 euro besparen. Hiervoor moet je 50 euro per maand sparen. Verdeel deze 50 euro over de hele maand. Stel deze bijvoorbeeld in op:

Nu heb je in een maand 50 euro gespaard zonder dat je het meteen merkt. Uiteraard kunt u de bedragen aanpassen aan uw inkomen en het bedrag dat u per maand wilt sparen.

Tip:
Ook met “gekke” getallen kun je bedragen overmaken. Sommige mensen vinden dit leuk omdat ze niet precies kunnen berekenen wat ze al hebben gespaard en wat er die maand van hun betaalrekening wordt afgeschreven.

Bespaartips

Succes met sparen!€