Eenvoudig beleggen: beleggen in AEX-fondsen

Veel mogelijke beleggingsstrategieën of beleggingstactieken zijn uitgevonden, verspreid en verdwenen in de loop van de tijd. Er bestaat immers altijd de mogelijkheid dat een beleggingsstrategie faalt; Beleggen heeft echter ook een goed rendement, zolang het maar met gezond verstand gebeurt. Beleggen in een beperkt aantal AEX-fondsen biedt een basis om beleggingsrisico’s te verminderen.

AEX

De Nederlandse AEX is een samengestelde index van 25 verschillende bedrijven die dienst doet als index van de effectenbeurs Euronext Amsterdam. Deze 25 bedrijven zijn de grootste bedrijven van Nederland, die een aantal investeringsvoordelen hebben. Het aantal aandelen van deze bedrijven is bijvoorbeeld enorm; tientallen, zo niet honderden miljoenen aandelen om over na te denken. Dit heeft als voordeel dat een grote order, bijvoorbeeld van een pensioenfonds of beleggingsmaatschappij, niet al te veel invloed heeft op de koers van het aandeel. Er is voldoende vraag en aanbod om een ​​redelijk evenwicht tussen beide te behouden.

Voordelen van AEX-fondsen

De modus operandi van grote bedrijven speelt ook een gunstige rol bij beleggen; Gezien de wereldwijde schaal waarop deze bedrijven opereren, zal een lokaal falen ervoor zorgen dat het bedrijf minder bloedt dan kleinere bedrijven. Grotere bedrijven hebben ook de mogelijkheid om agressiever marktaandeel te winnen in nieuwe of opkomende markten. De grootte van bedrijven heeft ook het voordeel van schaalvoordelen, bijvoorbeeld bij de productie of inkoop van grondstoffen.

Naast de al genoemde voordelen biedt de omvang van de bedrijven in de AEX ook het voordeel van stabiliteit; grote bedrijven gaan minder snel failliet dan kleinere bedrijven. In sommige gevallen zijn bedrijven zelfs too big to fail zonder de economie aan te tasten, waardoor overheden (soms in strijd met de regels) geneigd zijn deze bedrijven te helpen als ze in slecht weer komen.

Eenvoudig beleggen in AEX-fondsen

Nu zijn enkele van de voordelen van AEX-fondsen ten opzichte van kleinere bedrijven op het gebied van beleggen in deze bedrijven genoemd. De volgende vraag is hoe het beleggen in deze fondsen moet worden aangepakt, zodat het geen dagelijkse bezigheid wordt die meer tijd kost dan geld oplevert. Een mogelijke oplossing is om een ​​paar aandelen uit de AEX-index te halen, meestal zijn acht of negen voldoende. Deze bedrijven kunnen worden geselecteerd op basis van verschillende criteria; een optie is om te kiezen voor bedrijven die recentelijk een daling van de aandelenkoersen hebben meegemaakt en nu langzaam herstellen, of om bedrijven te kiezen met het hoogste dividendrendement.

Informatie delen

Als je eenmaal een paar aandelen hebt geselecteerd, is het belangrijk om wat basisinformatie over die bedrijven en aandelen te verzamelen. Dit hoeft niet door lijvige jaarverslagen door te bladeren, maar kan bijvoorbeeld door naar de historie van aandelennieuws op online beleggingssites of online brokers te kijken, naar historische koersen te kijken en aandelentips te lezen. . Op basis hiervan kunnen bedrijven die het waard zijn om in te investeren doorgaans goed worden beoordeeld.

Beleggingsstrategie

Na het opmaken van de raming, opvolging met de betrokken bedrijven; het hoeft niet elke dag te zijn, maar een belegger moet ongeveer twee of drie keer per week naar aandelen en informatie over deze aandelen kijken. In dit stadium gaat het om het verkrijgen van aandelen tegen een goedkope prijs; bijvoorbeeld na een daling van de aandelenkoersen of een beurscrash. Deze voorvallen komen vaker voor dan verwacht, maar wees niet te ongeduldig; wachten op een goede gelegenheid. Zodra de aandelen zijn gekocht, mag u een stijging in een van de bedrijven verwachten. Houd er rekening mee dat u in sommige gevallen jaren moet wachten om te profiteren van aandelen en vervolgens in één week grote winsten kunt maken. Een goede belegger heeft zelfs geen stress van slechte jaren, maar ziet hier kansen. Het kopen van aandelen van verschillende stabiele bedrijven op momenten dat ze sterk zijn gedaald, is bijvoorbeeld een goede strategie om het winstpotentieel van het aandeel te vergroten.€