Een vakantiehuis kopen als investering

Investeren in een vakantiehuis kan een aanzienlijk rendement opleveren, maar u moet weten waar u aan begint. U moet de woning onderhouden en het vakantiepark waar de woning op staat zal ook de nodige kosten incasseren.

U kunt vakantiehuizen in alle soorten en maten kopen. U kunt een stacaravan kopen voor een paar duizend euro, maar u kunt ook een volwaardige vakantiewoning kopen. Investeringen kunnen variëren van enkele duizenden euro’s tot enkele honderdduizenden euro’s. Op deze manier kunt u de woning verhuren om rendement te maken en dankzij de waardestijging van de woning zelf kunt u de woning uiteindelijk weer met winst verkopen. De waarde van het vakantieverblijf kan echter ook dalen met alle gevolgen van dien.

Wat zijn de jaarlijkse kosten?

Voordat u besluit een vakantiehuis te kopen, moet u eerst weten met welke kosten u te maken krijgt. Bij aankoop krijgt u te maken met kosten om eventueel de financiering rond te krijgen en uiteraard overdrachtskosten (overdrachtsbelasting en notariskosten). Daarnaast moet u aangeven met welke kosten u op jaar- of maandbasis te maken krijgt. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende kosten:

Wat zijn de huurinkomsten van een vakantiehuis?

Vakantiehuizen op vakantieparken worden vaak verhuurd door een koepelorganisatie. Zij hanteren de huurprijzen per huisje, die mede afhankelijk zijn van het seizoen. Tijdens de zomermaanden worden hoge tarieven in rekening gebracht, terwijl buitenshuis lagere tarieven worden berekend. Het vakantiepark kan u op basis van ervaringscijfers vertellen voor hoeveel u de woning kunt huren en wat uw deel van de huur zal zijn.

Vergelijk de kosten en baten

Na het bepalen van de totale investering en jaarlijkse kosten die de woning maakt, kunt u berekenen hoeveel de woning mag kosten of wat de opbrengst per jaar is. Er moet rekening worden gehouden met een veiligheidsmarge, aangezien de werkelijke kosten hoger kunnen zijn en de inkomsten lager.

Waarde vakantiehuis

In het verleden werd permanent leven in vakantiehuid getolereerd. Er wordt steeds minder gesproken over het gedoogbeleid. Dit heeft niets goeds gedaan voor de waarde van vakantiehuizen. In de periode van 2008 tot 2011 is de waarde van onroerend goed onder invloed van de kredietcrisis met enkele procenten gedaald. Dit heeft ook de prijzen van vakantiehuizen in Nederland aangetast. Niemand weet hoe de waarde zich in de toekomst zal ontwikkelen.

De waarde van een vakantiehuis is ook sterk afhankelijk van de omgeving en de ontwikkeling van het park waarop de woning zich bevindt. Als het park verslechtert, daalt ook de waarde van de vakantiewoningen.€