Een stijging van de rente is goed en slecht voor de portemonnee

Een stijgende rente heeft voor de meeste huishoudens zowel voor- als nadelen. U krijgt dan meer rente op uw spaargeld, maar de hypotheeklasten kunnen door de stijgende rente moeilijk te betalen zijn.

De rente die u betaalt over uw hypotheek en de rente die u krijgt over uw spaargeld is afhankelijk van het marktrenteniveau. Een stijging van de rente is goed voor het rendement op uw spaargeld, maar de kosten van uw hypotheek kunnen stijgen. U moet uw maandelijkse hypotheek niet afhankelijk maken van de grillen van de rentetarieven. Het is verstandig om uw hypotheekrente over meerdere jaren vast te stellen. Het gevaar is dat je een woning koopt in een periode dat de rente laag staat en je rentevaste periode moet verlengen als de hypotheekrente weer een paar procent hoger staat.

Hoge marktrente, hoge spaarrente

In Nederland opererende spaarbanken willen uw spaargeld in hun boeken, liefst met een zo laag mogelijke spaarrente. De grootste banken van Nederland hoeven niet de hoogste spaartarieven te bieden om spaarders aan te trekken. Het zijn de kleine spaarbanken die zich moeten inspannen om spaargeld van de grote banken te halen. In 2008 leerden we in Nederland van de ineenstorting van de IJslandse Icesave-bank. Deze bank bood destijds de hoogste spaarrentes op de markt. De hoogste spaarrente is niet langer heilig voor spaarders.

Lage marktrente, lage hypotheekrente?

In 2009 en 2010 was de marktrente laag. Ook de spaarrente daalde in deze periode van een piek van vijf procent naar een piek van meer dan twee procent, maar de rente op hypotheken bleef redelijk stabiel. Nederlandse banken hebben de lagere rente niet doorberekend aan consumenten, waardoor ze in deze periode zeer hoge winsten hebben gemaakt.

Vereniging Eigen Huis vermoedde contracten tussen de grootbanken, maar de grootbanken gaven aan dat dit niet het geval was. Een deel van het probleem werd ook veroorzaakt doordat er door de kredietcrisis veel concurrentie uit ons land was verdwenen. Voor de crisis waren er meer kleine hypotheekverstrekkers, maar het vertrek van deze partijen gaf meer macht aan de grootste banken.

Zijn stijgende rentetarieven goed voor het gemiddelde huishouden?

Consumenten die ervoor hebben gekozen om de hypotheekrente voor twintig tot dertig jaar vast te leggen, zullen weinig last hebben van de stijging van de hypotheekrente. Hoge hypotheekrentes kunnen echter wel van invloed zijn op de verkoopprijzen van koopwoningen. Potentiële huizenkopers kunnen minder geld lenen op basis van hun inkomen. Hierdoor zouden de huizenprijzen op een breed front kunnen dalen.

Huishoudens met spaargeld kunnen profiteren van een hogere spaarrente, maar daar staat tegenover dat consumenten met krediet meer moeten betalen voor krediet. Soorten leningen zoals doorlopend krediet hebben een variabele rente die zal stijgen naarmate de marktrente stijgt.

Wat als de marktrente stijgt?

U weet niet precies wat de rente de komende maanden of jaren zal zijn. Deskundigen kunnen echter de richting bepalen op basis van indicatoren. Op het moment dat de Europese Centrale Bank op het punt staat de rente in verschillende stappen te verlagen, is het niet logisch te verwachten dat de volgende rentewijziging een stijging van enkele procentpunten zal zijn.€