Een starterslening aangaan

Voor starters is het vaak lastig om een ​​goede hypotheek te krijgen. Ze hebben weinig geld en weinig ervaring, waardoor ze niet weten waar ze moeten beginnen op de hypotheekmarkt. Daarom zijn er speciale hypotheken ontwikkeld voor beginners, de zogenaamde starthypotheek. Dit maakt het voor starters gemakkelijker om een ​​hypotheek te krijgen omdat de eisen minder hoog zijn dan bij een conventionele hypotheek.

Om een ​​startershypotheek af te sluiten, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Allereerst moet er sprake zijn van een baan met een vast contract voor langere tijd of een redelijk stabiel en voldoende hoog inkomen. De startershypotheek is speciaal bedoeld voor jongeren onder de 35 jaar die minimaal een mbo-diploma hebben. De startershypotheek is speciaal bedacht omdat veel jongeren momenteel te weinig geld hebben om een ​​woning te kopen, en daardoor ofwel niet op de woningmarkt komen, ofwel onnodig lang in een studentenhuis of bij hun ouders wonen. Dit zorgt op zijn beurt voor problemen in deze sectoren van de woningmarkt. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt daarom dat 43% van de starters de woning niet kan financieren.

Huis hypotheek

Als beginner is het voor jou natuurlijk belangrijk om de goedkoopste startershypotheek te vinden. Daarom is het belangrijk om goed te oriënteren. Er zijn verschillende stappen om een ​​goedkope startershypotheek te vinden. Ten eerste is het belangrijk dat de bank geïnteresseerd is in eventuele toekomstplannen en inkomensgroei. Als de kans op inkomensgroei groot is, is de bank eerder geneigd u een hoger bedrag te geven. Een ander kenmerk is dat het hypotheekbedrag groter is dan het onderpand. Het dient om een ​​deel van de hypotheeklasten te kunnen betalen, omdat het inkomen in de eerste periode vaak niet voldoende is. Het is ook een goed idee om contact op te nemen met meerdere hypotheekverstrekkers en indien mogelijk een goedkope startershypotheek aan te vragen.

Het advies

Het is belangrijk om een ​​aantal zaken te onderscheiden. Het klinkt voor de hand liggend, maar er zijn nogal wat starters die alleen een hypotheekofferte bij hun bank aanvragen. Het kan verstandig zijn om een ​​hypotheekofferte op te vragen bij uw bank, maar ook om verder te kijken. Uit onderzoek blijkt dat veel nieuwelingen de eerste prijs vragen van banken als Rabobank, ING Bank, ABN Amro en anderen. Dat hoeven niet per se de banken te zijn met de laagste hypotheekrente. In het onderzoek waren dat banken als De Hypotheker, MoneYou en Bouwfonds.

Startkrediet via de gemeente

In sommige gemeenten is er ook een speciale subsidie ​​voor beginners. Het kan worden uitgegeven voor een fractie van het hypotheekbedrag. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente, aangezien de regels per gemeente verschillen. Bij een initiële lening is het vaak mogelijk om tegen een lage rente een bepaald bedrag te lenen. Een andere optie is om de eerste paar procent niet te betalen.€