Een stappenplan voor het kopen van aandelen
Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om aandelen te kopen, maar het is ook gemakkelijk om snel grote fouten te maken bij het kopen van aandelen. Deze fouten kunnen worden geminimaliseerd door gebruik te maken van een stappenplan. Grondig vooronderzoek, analyse van kengetallen en herziening van prognoses behoren tot de andere fasen van het stappenplan.
Stap één: Bepaal uw budget voor het kopen van aandelen
Het is een open deur om aan te kloppen, maar koop alleen aandelen als u geld kunt besparen. Een andere tip is dat je nooit je hele budget op één hoop moet gooien. De speltip voor beleggen is dat je als belegger je opties moet spreiden. Zo kunt u naast uw beoogde aandelen uw geld spreiden over beleggingsfondsen, spaarrekeningen, opties en andere zaken. Het basisprincipe van het kopen van aandelen is dat je in geen geval met grote bedragen moet beginnen, want dan kunnen de verliezen veel groter zijn. Als belegger is het aan te raden om met een relatief klein bedrag te beginnen zodat uw verliezen nog beheersbaar zijn. Daarnaast is het een goed idee om wat geld in uw budget te houden, zodat u extra aandelen kunt kopen als de aandelenkoersen aanzienlijk dalen.
Stap twee: analyseer de aandelenkoers en de belangrijkste indicatoren
De aandelenkoersen zijn lastiger dan het weer in Nederland. Een aandeel kan het van de ene op de andere dag goed doen, maar de prijs van een bepaald aandeel kan de volgende dag kelderen. De koersstijging kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een buy of hold banking-advies, maar er kunnen ook onverwacht goede kwartaalresultaten of overnamegeruchten zijn. Prijsdalingen kunnen worden veroorzaakt door slechte cijfers van branchegenoten, winstwaarschuwingen van een beursgenoteerd bedrijf of een negatief sentiment op de aandelenmarkten. Om het potentieel van het aandeel beter in kaart te brengen, kan een belegger de grafiek van het aandeel bestuderen. Aandelenkoersgrafieken kunnen op verschillende websites worden bekeken. Een van deze sites is BeursGorilla. Op de website van BeursGorilla gaan prijstabellen wel 15 jaar terug. Enkele andere websites die koersgrafieken op de lange termijn tonen zijn: Beurs.nl en De Financiële Telegraaf.
Analyse van belangrijke voorraadaantallen
Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om belangrijke aandelenindicatoren te krijgen. In het stappenplan is het erg belangrijk om deze stap niet over te slaan. Ze zijn in de meeste gevallen te vinden op internet. Beleggers kunnen op beleggingswebsites in één oogopslag de belangrijkste aandelensleutelindicatoren bekijken. Een belangrijke maatstaf om in de gaten te houden is natuurlijk de nettowinst van het bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, kan dividend worden uitgekeerd aan de belegger. Daarnaast is het belangrijk dat de omzet wordt bewaakt zodat het bedrijf voldoende cash heeft. Het is belangrijk dat de solvabiliteit hoog is. Hierdoor kan de vennootschap aan haar verplichtingen jegens de vreemd vermogen verschaffers voldoen. De activa op de balans van de onderneming weerspiegelen de waarde van de activa van de onderneming. Als een investeerder meer informatie over het bedrijf wil krijgen, kan het jaarverslag van het bedrijf op internet worden opgevraagd.
Stap drie: Blijf op de hoogte voor informatie en nieuws erover
Voordat een belegger besluit een aandeel te kopen, is het verstandig om enige tijd de koers van het aandeel op de beurs te volgen. Aandelenkoersen en aandelenkoersen gedragen zich niet altijd zoals de belegger van hen verwacht. Bij het volgen van een aandeel moet een belegger zorgvuldig alle schommelingen en conversies in de aandelenkoers bestuderen. De actie is eenvoudig te volgen via internet of teletekst. De belegger dient zich ervan bewust te zijn dat er meer informatiebronnen zijn dan de websites van De Telegraaf en NOS Teletekst. Veel beleggers geven op verschillende fora advies over het kopen van aandelen. Het kan geen kwaad om deze forums eens te bekijken. Natuurlijk moeten deze informatiebronnen niet als volledig waar worden beschouwd. Zorg er dus als belegger voor dat u uw gezond verstand gebruikt bij het evalueren van informatiebronnen. Belangrijke rapporten zijn bijvoorbeeld voorraadprognoses van banken en financiële instellingen. Dit heeft natuurlijk invloed op de koers van het aandeel. Als het gaat om positief advies zoals vasthouden of kopen, kan dit een positief effect hebben op de prijs. Als het gaat om verkoopadviezen, heeft dit een negatieve invloed op de aandelenkoers. Andere prognoses om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) voor economische groei of export. Daarnaast zijn de grondstofprijzen voor veel bedrijven van groot belang. Als de grondstofprijzen te hoog zijn, gaat dit ten koste van een deel van de winst van het bedrijf.€