Een stappenplan voor een starterslening

Als u voor het eerst een huis wilt kopen, kunt u in aanmerking komen voor een hypotheek. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, maar dit kan ervoor zorgen dat je wellicht een woning kunt kopen die zonder woonkrediet niet mogelijk is. Het aanvragen van een starterslening duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Het hangt ook af van hoe snel je de stukken zelf verzamelt en verzendt. Waarvoor heb je de applicatie nodig en hoe werkt de applicatie?

stap 1. Hypotheekoverleg

U kunt al naar een hypotheekadviseur gaan voordat u naar huizen gaat kijken. Een hypotheekadviseur berekent voor u hoe groot de hypotheek mag zijn en hoe groot de initiële lening mag zijn. Zo weet je ook naar welke aankoopprijs je kunt gaan kijken. Het is verstandig om niet de maximale hypotheek te nemen. Kijk dus naar een woning met een iets lagere aankoopprijs of praat met een hypotheekadviseur over een aankoopprijs die past bij uw budget. Ook als u met twee personen bent, kunt u het beste de hypotheek berekenen vanaf het salaris. Als een van de twee zijn baan verliest, zijn de financiële problemen beheersbaar.

stap 2. Gemeente

De starterslening kan niet in elke gemeente worden gebruikt. Vraag ernaar in uw gemeente of u kunt het opzoeken op de website van de SVn. Wil je een huis kopen met een starterslening, dan moet je alsnog naar de gemeente. In de gemeente weten ze of er nog genoeg geld is voor startersleningen, en als er genoeg geld is, krijg je een aanvraagpakket. Als u haast heeft, kunt u wellicht de volgende documenten ophalen:

Dit zijn dingen die je kunt verzamelen nog voordat je de applicatie start. Het aanvraagpakket bestaat uit verschillende formulieren die u kunt invullen. Daarnaast moet u bovenstaande documenten ook opsturen naar de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Je kunt sommige dingen ook per e-mail of per post sturen.

U moet ook uw notaris invullen. Neem de tijd voor het kiezen van een notaris. De prijzen van notarissen kunnen sterk variëren, dus het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Maak duidelijk dat dit geldt voor een overdracht met een seed-lening. Hiervoor moeten twee verkoopakten worden opgemaakt om meer geld te betalen dan bij een normale overschrijving.

stap 3. SVn

SVn controleert of de documenten compleet zijn en bepaalt op basis van uw gegevens hoe groot uw startlening kan zijn. Na ontvangst van de documenten van SVn, ontvang je een bevestigingsmail met een sollicitatiecode. Op deze manier kunt u bijhouden hoe ver het verzoek van u verwijderd is. Als SVn compleet is, sturen zij de gegevens door naar uw gemeente. De gemeente stuurt u dan een instemmings- of afwijzingsbrief.

stap 4. Hypotheekverstrekker

In de toewijzingsbrief staan ​​het leenbedrag, de looptijd en het maandbedrag vanaf het vierde jaar en het rentepercentage van de Startlening. Er zijn ook voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een ​​uitbetaling van een starterslening te krijgen. Met deze brief ga je naar de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker doet een eerste bod op een conventionele hypotheek en het bedrag van de starterslening wordt daar bij opgeteld. Samen betalen deze twee je hypotheek.

stap 5. SVn en notaris

Zodra de opdrachtbrief binnen is, ben je nog niet klaar. U heeft vier weken de tijd om meerdere documenten op te sturen. U stuurt eerst de eerste hypotheekofferte naar SVn. Is het een bestaand pand, stuur dan een taxatierapport mee. Het taxatierapport moet voldoen aan de NHG-voorwaarden (Nationale Hypotheek Garantie). Tot slot stuurt u de bevestiging van de levensverzekering. U kunt vroegtijdig een beoordeling en goedkeuring van een levensverzekering aanvragen, zodat deze klaar is voor verzending. Als de gemeente echter geen verkavelingsbrief afgeeft, heeft u mogelijk de taxatiewaarde voor niets betaald.

Zodra dit alles door SVn is ontvangen, ontvangt u een eerste leningofferte. Hierin staat uitleg, voorwaarden en wat SVn voor u kan doen en wat de kosten zijn. U kunt de offerte ondertekenen en retourneren. Na ontvangst worden de akten opgemaakt en naar uw notaris gestuurd. De eerste lening moet tegelijk met de eerste hypotheek bij de notaris worden ingediend.€