Een spaarrekening als belegging is achterhaald

Spaarrekeningen worden al decennia lang beschouwd als een veilige en winstgevende belegging. Op geen enkele andere belegging is zoveel geld geïnvesteerd als op een spaarrekening. Vanuit het huidige perspectief moet de spaarrekening echter worden beschouwd als een verouderde belegging.

Alternatieve beleggingen presteren beter dan een spaarrekening

Van
spaarrekening
of tegenwoordig kan elke positieve kwaliteit met elke andere worden gecombineerd
investeringen
worden gerealiseerd, terwijl deze alternatieve producten niet de nadelen hebben van een traditionele spaarrekening.

Nadelen van sparen op een spaarrekening

Over het algemeen heeft een traditionele spaarrekening drie belangrijke nadelen:

Lage efficiëntie

Wat tegen een spaarrekening spreekt, is allereerst het lage rendement dat tegenwoordig met een spaarrekening kan worden behaald. Doorgaans ontvangt de houder bijna één procent rente van een traditionele spaarrekening. En de rente op speciale spaarrekeningen is afhankelijk van de looptijd hoger, maar ook hier is meer dan 3 procent nauwelijks beschikbaar.

Gebrek aan flexibiliteit

Niet alleen de lage rente, maar ook het gebrek aan flexibiliteit spreekt echter tegen het sparen op een spaarrekening. Weliswaar kunt u op elk moment geld storten en opnemen op een gewone spaarrekening, maar als u meer dan een bepaald bedrag in een maand opneemt, moet u meestal boeterente betalen. Als u dit wilt voorkomen, moet u een dergelijk bedrag een of meerdere maanden van tevoren opzeggen. Een spaarrekening is daarom minder geschikt voor “spontane” opnames.

Hetzelfde geldt met name voor depositorekeningen, waar vroegtijdige opnames vóór de vervaldatum altijd zwaar worden “bestraft”.

Fysieke beperking van de spaarrekening

En de traditionele spaarrekening is dus niet flexibel, want geld kan alleen worden opgenomen door de spaarrekening te presenteren. Om deze reden zijn opnames buiten de werkuren van de bank bij voorbaat uitgesloten.

Sparen is nog steeds een veilige investering

Maar ook als je de echte voordelen van sparen op een spaarrekening onder de loep neemt, wordt duidelijk dat er tegenwoordig duidelijk betere alternatieven zijn. Het grootste en eigenlijk enige voordeel van een spaarrekening is de hoge mate van veiligheid. Dit geldt echter ook voor andere spaarproducten zoals internetsparen en termijndeposito’s.

Internetsparen als alternatief voor een traditionele spaarrekening

Vergelijken we bijvoorbeeld een internetspaarrekening met een traditionele spaarrekening, dan biedt internetsparen dezelfde zekerheid als een spaarrekening, maar niet het gebrek aan flexibiliteit en beperkte opnamemogelijkheden.

Want het geïnvesteerde vermogen met internetsparen is altijd beschikbaar zonder boeterente of andere kosten. Bovendien kan een internetspaarrekening online worden beheerd, zodat opnames op elk moment mogelijk zijn. Objectief gezien is er geen reden om een ​​spaarrekening te verkiezen boven internetsparen.€