Een spaarhypotheek omzetten naar een lineaire hypotheek
Tot 2013 was een populaire hypotheekvorm de spaarhypotheek. In hoeverre is het verstandig om deze hypotheekvorm om te zetten naar een lineaire hypotheek?
Sinds 1 januari 2013 gelden er andere voorwaarden voor het ontvangen van de hypotheekrenteaftrek. Bij nieuwe hypotheken is het verplicht om een hypotheekvorm te kiezen waarbij de hypotheekschuld maandelijks wordt afgelost. Er zijn twee soorten hypotheken die aan deze eis voldoen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Een annuïteitenhypotheek is het meest populair vanwege de lage maandlasten aan het begin van de looptijd. Een lineaire hypotheek heeft als voordeel dat het over de gehele looptijd de goedkoopste hypotheekvorm is. Is het verstandig om een spaarhypotheek om te zetten naar een lineaire hypotheek?
Wat zijn de kenmerken van een spaarhypotheek?
Deze hypotheken zorgen voor een gegarandeerde aflossing van de hypotheekschuld op de eindvervaldag. Er wordt een hypotheek afgesloten waaraan een spaarpolis of spaarrekening is verbonden. Het gespaarde kapitaal betaalt rente gelijk aan de hypotheekrente die op de lening moet worden betaald. Deze hypotheekvorm was vooral aantrekkelijk in een tijd van hoge hypotheekrentes. Het voordeel is dat de besparingen in hoog tempo oplopen. Op de aflossingsdatum van de hypotheek wordt het spaargeld gebruikt om de hypotheek in één keer af te lossen.
Een lineaire hypotheek is wellicht de beste keuze
Een lineaire hypotheek is eigenlijk een van de goedkoopste hypotheekvormen. Er wordt maandelijks een vast aflossingsbedrag in rekening gebracht. Daarnaast moet over de resterende hypotheekschuld hypotheekrente worden betaald. Het voordeel van deze hypotheken is dat de schulden geleidelijk worden afgebouwd. Het is verstandig om naast deze hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering beschermt de nabestaanden tegen de hoge hypotheeklasten die na overlijden nog verschuldigd zijn. Deze verzekering is ook verplicht door de hypotheekbank.
Is het verstandig om een spaarhypotheek om te zetten naar een lineaire hypotheek?
Herfinanciering van hypotheken gebeurt individueel. De hypotheek moet passen bij het individu en het financiële huishouden van het individu. Over de kenmerken van de hypotheekvormen kunt u uw hypotheekadviseur raadplegen. Ervan uitgaande dat het de gemiddelde huiseigenaar is, heeft zo’n verbouwing geen zin. Ten eerste zullen de kosten van de hypotheek snel stijgen na het overstappen naar een lineaire hypotheek. Ten tweede lijkt het ook niet logisch om een hypotheek over te sluiten met een gegarandeerde aflossing en met een relatief grote vergoeding van het spaardeel.
Laat de spaarhypotheek ongewijzigd doorgaan
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een beleggingshypotheek en een aflossingsvrije hypotheek is een spaarhypotheek een stabiele en betrouwbare hypotheekvorm. Het grote voordeel van deze hypotheekvorm is dat de hypotheekschuld maximaal is. Hierdoor kan optimaal gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrekregeling. De meeste huiseigenaren met een spaarhypotheek zullen geen reden zien om hun hypotheek om te zetten naar een lineaire hypotheek.
Ook de advies- en bemiddelingskosten worden in rekening gebracht
Bij het oversluiten van een hypotheek moet u rekening houden met kosten zoals taxatiekosten, notariskosten, maar ook advies- en bemiddelingskosten. Daarom moet u rekening houden met extra kosten bij het maken van een overboeking. De adviseur is verplicht u vooraf te informeren over de kosten die hij in rekening brengt. Het is verstandig om hier zelf proactief in te zijn. Krijg goed en gedegen advies tegen een redelijke prijs.€