Een spaarbank kiezen en een goede en veilige spaarbank, zo doe je dat

Hoe vind je in deze tijden een veilige bank die ook nog eens de hoogste spaarrente biedt? Veilig sparen en toch sparen met de hoogste rente is anno 2020 niet zo eenvoudig. Iedereen wil de beste bank en de hoogste rente op zijn spaargeld, maar een hogere rente betekent vaak meer risico. De bank kan immers ook failliet gaan. Als er veel onzekerheid is op de beurzen, stroomt er steeds meer geld naar de spaarbanken. Een hoogrentende spaarrekening is onvermijdelijk geworden, maar doet u het ook?

Sparen komt u ook in 2020 ten goede

Nog niet zo lang geleden was sparen iets dat risico’s vermeed, die een klein rendement accepteerden. Tot voor kort was geld op de bank niet echt iets om over op te scheppen op een verjaardagsfeestje of receptie. Die tijden zullen veranderen als het risico op de aandelenmarkt weer toeneemt. Tijdens de kredietcrisis kon een spaarrekening snel een goede rente opleveren, terwijl beleggers op de beurs soms hard zweten en flinke verliezen moeten nemen. Daarnaast brengt een goede spaarrekening, in tegenstelling tot de beurs, waar je rekening moet houden met de kosten van aan- en verkopen, geen extra kosten met zich mee.

Hoeveel besparen we in Nederland

Eind 2019 stond er maar liefst 370 miljard euro op onze nationale banken. Een stijging van 20 miljard euro. Niet verrassend, maar verrassend. Vroeger was er bijna geen goed alternatief voor de beurs, nu hebben zoveel mensen hun wonden moeten likken dat ze een deel van hun spaargeld liever op een spaarbank zetten. Een bijkomend voordeel is:

Internetspaarrekening

Wie wil sparen, moet zich altijd afvragen hoe lang hij zijn geld opzij wil zetten. Spaarbanken hebben een breed assortiment. U kunt niet alleen kiezen uit alle soorten termen, maar u kunt ook kiezen voor meer of minder beperkende voorwaarden. Met dat laatste bedoel ik de verplichting om minimaal een bepaald bedrag aan spaargeld aan te houden, regelmatig bij te dragen enzovoort. U moet de limiet altijd afwegen tegen eventuele extra verdiende rente. Vergelijk je twee rekeningen met dezelfde interesses, maar de ene heeft beperkende voorwaarden en de andere niet, dan is de keuze eenvoudig. Wie op internet snuffelt, vindt voor een internetspaarrekening al snel spaarbanken met een hoge rente. Deze rekeningen zijn relatief goedkoop voor banken en bieden daarom meestal een hogere rente.

Hoe veilig is uw bank in geval van faillissement?

Banken met hoofdkantoor in Nederland zijn veilig in die zin dat € 100.000 per bank gegarandeerd is via het depositogarantiestelsel. In dit systeem verzamelen banken geld om het geld van de deposant terug te kunnen betalen. Als je meer dan € 100.000 per persoon op de bank hebt staan, dan moet je maar afwachten wat je ervoor terugkrijgt. Alleen bepaalt de waarde van het eigendom van de bank uiteindelijk hoeveel u ervan terugkrijgt. Met andere woorden, als u op zoek bent naar de hoogste rente, is het een goed idee om na te gaan hoe veilig uw bank is.

Een goede en veilige spaarbank kiezen

Er zijn veel veilige banken om uit te kiezen. Grote banken zijn over het algemeen niet zo genereus met hoge rentetarieven. Wie niet bij een Nederlandse bank aan de slag wil, en dat hoeft ook niet, moet ook kijken bij spaarbanken van Turkse en Letse origine, maar met een vestiging in Nederland. Een bank die alleen online aanwezig is, valt waarschijnlijk niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder de garantie van het land waar het hoofdkantoor van de bank is gevestigd.

Is het veilig om te sparen in 2020?

Het depositogarantiestelsel is van toepassing op alle in Nederland geregistreerde en door De Nederlandse Bank erkende spaarbanken. Dit betekent dat uw spaargeld gegarandeerd is tot maximaal € 100.000 per persoon. Als u niet meer bij een bank stort en indien mogelijk meerdere banken kiest, loopt u geen risico als de bank failliet gaat. Dit creëert een win-winsituatie waarbij geld risicovrij wordt geplaatst en toch een hoog rendement oplevert. Ik zou zeggen dat er nog iets te zeggen valt voor verjaardagen. Laat in ieder geval uw kansen niet onnodig liggen. Want dat zou zonde zijn.

Lees verder