Een schuldenvrij leven is mogelijk, zelfs met een klein inkomen

Schuldenvrij leven kan alleen worden bereikt door mensen die hun geld op de juiste plek zetten. Schulden ontstaan ​​nooit van nature, maar ontstaan ​​vaak geleidelijk. Mensen met een uitkering of een laag loon hebben het moeilijk om rond te komen, maar ook mensen met een goed inkomen hebben er vaak moeite mee. Dat betekent echter niet dat het altijd tot schulden hoeft te leiden. Iedereen kan schuldenvrij door het leven komen, maar je moet er wel zelf aan werken. Dit betekent vaak dat je in de gaten moet houden wat de mensen om je heen kopen en niet jaloers moet zijn op de bedragen die anderen mogelijk uitgeven aan vakanties en luxe. Dan is jaloezie een slechte raadgever. Zodra iemand luxe goederen op afbetaling gaat kopen, is een negatief saldo op de bankrekening heel dichtbij.

schuld ontkennen

De oorzaken van schuldenvallen kunnen altijd worden vastgesteld. Je baan verliezen, onverwachte gezinsuitbreiding, plotseling een huis moeten onderhouden, kinderen op school, kapotte vriezer of verwarmingsinstallatie. Er is altijd wel een reden waarom je aan het einde van de maand ineens geen geld meer hebt en een bepaalde rekening niet meer kunt betalen. Het overkomt mensen die geen spaarvarken hebben om mislukkingen op te vangen.

Wie oplet, ziet het

Vaak zie je al vroeg een daling van het inkomen of een stijging van de uitgaven. Onzekerheid over het behouden van uw baan, dreigend faillissement van uw bedrijf of reparaties aan uw dak. Als u hier niet tijdig tegen optreedt, kunt u in financiële problemen komen. Van het een komt het ander en voor je het weet heb je een schuld die hoger is dan je maandinkomen. Dan wordt het moeilijk.

schuldbekentenis

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de oorzaak van schuldvallen niet de debiteur zelf is, maar in de meeste gevallen wel. Wie ineens minder inkomen heeft, kan ook minder uitgeven en moet goed zicht hebben op zijn financiën, zodat hij snel kan beslissen welke uitgaven het minst nodig zijn. Wie wacht tot alle accounts leeg zijn en herinneringen en herinneringen als eerste in de mailbox komen, is te laat.

Jonge debiteuren leven vaak heel zorgeloos

Jongeren die schulden hebben opgebouwd door wekelijks te veel te bellen of te winkelen, komen soms met de stelling “laten we de schuld afbetalen en dan kunnen we opnieuw beginnen”, maar dat is een zeer onvolwassen houding. Je kunt tenslotte niet uit de zak van de samenleving leven. Andere mensen zijn niet per se rijk en moeten zien dat ze het hoofd financieel boven water kunnen houden.

Met een klein inkomen is volwassen gedrag vereist

Degenen die volwassen genoeg zijn om schulden aan te gaan, zijn volwassen genoeg om ze terug te betalen met extra werk en inkomen. Schulden aflossen betekent immers ook dat een ander verlies lijdt als die schulden niet worden betaald. Het maakt niet uit of het een grote organisatie is of een kleine meester. Wat zakelijk wordt ontvangen, wordt ook zakelijk betaald. Zo zit de samenleving nu eenmaal in elkaar. Als je weinig geld te besteden hebt, hoef je ook weinig uit te geven. Dit betekent dat een persoon voor zichzelf grenzen zal moeten stellen.

Scheiden kost vaak veel geld

Als twee mensen scheiden, kost het hen allebei veel geld. Ze scheiden, maar meestal moet een van de twee, met of zonder kinderen, een ander huis zoeken, dat ook opnieuw moet worden ingericht. Beiden moeten een plek hebben waar kinderen kunnen slapen en wonen. Beiden moeten collegegeld enz. betalen. Daarnaast kost de echtscheiding zelf het nodige geld via advocaten en rechters.

Bespreek samen de financiën

Het is goed om voor de scheiding samen te bespreken hoe het er financieel aan toe gaat, zodat jullie daarna geen van beiden in de schulden zitten. Het is natuurlijk niet makkelijk als mensen het niet meer zo goed met elkaar kunnen vinden, maar het is eigenlijk wel nodig voor de kinderen. Als een van de twee het financieel moeilijk heeft, hebben de kinderen daar meestal ook last van.

Pas uw koopgedrag aan uw inkomen aan

Soms heeft het verschil op de beurs aan het einde van de maand ook te maken met koopgedrag. Het is ook zo verleidelijk. Aan het begin van de maand staat er genoeg geld op de rekening en kopen mensen een mooie blouse, een mooie jas, een mooi paar schoenen, kleding voor de kids of een mooie passende trui voor zichzelf. Het inkomen is over het algemeen inelastisch. Het is meestal een vast bedrag per maand dat niet onbeperkt kan worden gebruikt.

Bewaar de privileges tot het einde van de maand

Het is echter beter om het aan het einde van de maand te doen als er echt geld over is op het maandbedrag. Als je schulden hebt en je weet dat je gemakkelijk iets kunt kopen, ga dan niet alleen winkelen, ga gewoon naar de winkel om de wekelijkse boodschappen te halen die je nodig hebt. Immers, hoe minder je ziet, hoe minder je in de verleiding komt om te kopen.

Schuldenvrij leven met schuldsanering

Sommige mensen denken dat het een goed idee zou zijn om te beginnen met schuldsanering. Vergis je echter niet. Het is geen gemakkelijke weg. Zeker als er kinderen zijn, woon je een paar jaar samen op de armoedegrens. Daarna krijg je alleen nog geld voor levensonderhoud en de rest blijft achter. Als de schuld te groot is om ooit kwijt te raken, is schuldsanering eigenlijk de enige oplossing, maar zo ver laat je het beter niet komen.

Zelf afspraken maken

Het is beter om de schulden op tijd te herkennen en positief en met volle inzet stappen te ondernemen om de schulden af ​​te betalen. Dit is de beste en snelste manier om uit de val te komen. Bovendien heeft u nog steeds controle over uw inkomsten en uitgaven. Iets wat je bij schuldsanering niet meer hebt.

Wat te doen om uit de schulden te komen?

Wees positief. Erken dat schulden niet vanzelf ontstaan, maar er lijkt iets mis te zijn met de manier waarop u uw budget gebruikt. Check dus altijd eerst alle items waar je geld aan uitgeeft en of ze allemaal nodig zijn. Je kunt dan twee dingen doen: je uitgaven verlagen en zorgen dat er wat meer geld binnenkomt. Hoe dan ook, je zult vooruitgang boeken.

Begin nu met sparen

Allereerst moet je direct sparen voor extra’s die niet direct essentieel zijn. Dit betekent abonnementen opzeggen, drastisch bezuinigen op verjaardagscadeaus en alleen meenemen wat je nodig hebt bij het doen van je wekelijkse boodschappen (met een boodschappenlijstje).

Doe een kleine bijbaan om uw inkomen te verhogen

Naast inkrimpen kun je extra werk aannemen, zoals avonden of weekenden, waardoor er meer geld binnenkomt. Het is extra werk, maar het geeft je ook rust als je ziet dat je het op deze manier kunt regelen en de geldzorgen niet oplopen.

Verkoop wat je niet nodig hebt

Kijk ook in je zolder, kasten en/of garage of je spullen hebt die je niet meer nodig hebt en die je op de Marktplats of rommelmarkt kunt verkopen. Denk aan een schilderij dat je niet meer wilt ophangen, beeldjes die je ooit van iemand hebt gekregen, of dingen die je na een verbouwing in een kast of zolder hebt opgeborgen. Ook kinderspeelgoed en kinderkleding, die ze inmiddels zijn ontgroeid, kunnen gemakkelijk een tweede leven krijgen.

Vaak is het mogelijk om schulden op lange termijn af te lossen

Heeft u grote schulden die u niet gemakkelijk kunt terugbetalen, neem dan contact op met uw schuldeisers en vraag of er een betalingsregeling is. Meestal kan dat, want als je in een schuldprocedure terechtkomt, krijgen schuldeisers meestal weinig of geen geld terug.

Schulden geleidelijk afbetalen met extra geld

Gebruik het extra geld dat u in uw vrije tijd verdient door te werken of schappen te vullen, folders of kranten en dergelijke te bezorgen om schulden af ​​te betalen en geen extra kosten te maken. Anders kom je er nooit uit. De enige manier om uit de put te komen is door hard te werken en te sparen, met volledige inzet en één doel voor ogen.

Ga naar de oorzaak

Schulden komen nooit uit het niets. Hier is altijd een reden voor. Het heeft geen zin om de politiek, de belastingen, de samenleving of wat dan ook de schuld te geven. Het is een feit en er moet iets aan gedaan worden. De enige die dat kan, ben jij.

Lees verder