Een rechtsvraag, wat is het?

Een claimemissie is een manier om het eigen vermogen van een onderneming te versterken. Het voordeel voor bestaande aandeelhouders bij een claimemissie is dat ze goedkoop nieuwe aandelen kunnen kopen en relatief goedkoop kunnen investeren. Nadeel dat verwatering kan optreden door uitgifte van extra aandelen. U hoeft natuurlijk niet meer bij te kopen, maar u kunt uw vordering ook aan iemand anders verkopen. Hoe werkt het recht en wat is de waarde van claimrechten?

Nieuwe aandelen met claimrechten voor bestaande aandeelhouders

Waarom een ​​rechtsvraag?

Een bedrijf dat op zoek is naar extra kapitaal kan dat op verschillende manieren doen. Een methode is de uitgifte van extra aandelen. De extra uitgifte wordt soms bij grote beleggers geplaatst, soms met korting, en wordt door andere beleggers genegeerd. Maar de vennootschap kan er ook expliciet voor kiezen om er een claimemissie van te maken waarbij de bestaande aandeelhouders het recht krijgen om te claimen. Deze vorderingen kunnen worden verkocht, maar kunnen ook worden gebruikt om relatief goedkoop extra aandelen te kopen.

Nieuwe aandelen om in te beleggen

Er zijn in het verleden regelmatig juridische problemen geweest. Nieuws van een nieuwe claimemissie is slecht nieuws voor bestaande aandeelhouders. Er komen meer aandelen beschikbaar die binnenkort ex-dividend zijn, waardoor de koersen dalen. Een claimemissie heeft voordelen ten opzichte van een gewone uitgifte:

Imtech claimemissie ter versterking van haar activa

Met de claimemissie wil de onderneming extra kapitaal aantrekken om haar buffers te versterken. Dit was het geval in 2013 en opnieuw in 2014. Dit betekent dat er extra aandelen worden uitgegeven, waardoor aandeelhouders een voorkeursrecht krijgen, waardoor relatief goedkoop extra aandelen kunnen worden ingekocht. De omvang van de vordering hangt af van de rechtsvraag. Bij de claimemissie van KPN geven twee aandelen het recht om aanvullend een aandeel KPN te kopen tegen een gunstige prijs. Dus een ruilverhouding van twee op één.

Waarde van claimrechten

Bestaande aandeelhouders zijn echter niet verplicht deel te nemen aan de uitgifte van extra aandelen. In dat geval kunnen zij hun vordering op de beurs verkopen en daarvan profiteren. De hoogte van de claimrechten verschilt per uitgifte en is sterk afhankelijk van zowel de koersen als de ruilverhouding van oude en nieuwe aandelen. De TAC wordt bepaald door de prijs eind woensdag 24 april 2013. Deze wisselkoers was 2.778 euro. De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen bedraagt ​​EUR 1,06. Dit betekent dat u 35% korting kunt krijgen wanneer u gebruik maakt van uw claimrecht. Doet u dit niet, dan is uw claim in theorie € 1,14 waard. Vorderingsrechten worden verhandeld, dus de prijs van uw vorderingsrechten gaat ook op en neer. In het specifieke geval van TAC kan het vorderingsrecht worden verkocht vanaf vrijdag 26 april 2013 tot 14 mei 2013 om drie uur ’s middags.

Waarde claimrechten op Imtech

Bij een nieuwe aandelenuitgifte kan het om grote aantallen gaan. Imtech gaf maar liefst 60 miljard nieuwe aandelen uit, terwijl voor deze uitgifte slechts 458 miljoen aandelen uitstonden. Bestaande aandeelhouders konden nieuwe aandelen kopen, waardoor het gewone aandeel Imtech recht gaf op 131 nieuwe aandelen. Aangezien de uitgifteprijs 1 cent was, is de theoretische prijs na uitgifte gelijk aan 0,01263 euro. U kunt ook verkopen en geen gebruik maken van het vorderingsrecht. De waarde van uw rechten is in dit geval 34,4 cent. Het claimrecht plus de theoretische waarde is dus ongeveer gelijk aan de eerstvolgende openingskoers van het betreffende aandeel.

Wel of niet deelnemen aan de rechtenkwestie?

Of u deelneemt aan een claimemissie of uw rechten verkoopt, hangt grotendeels af van uw strategie en vertrouwen in het bedrijf. Dit is een manier om goedkope aandelen te kopen. De koers stijgt vaak direct na de claimemissie, omdat dan alles weer duidelijk is en de onzekerheid over het succes van de emissie is verdwenen. Daarnaast is de doelstelling om het kapitaal van de onderneming te versterken behaald, hetgeen positief is voor de koers van het betreffende aandeel. Het is aan u en uw adviseur om te beslissen hoe u op een juridische vraag reageert. Het kopen van de nieuwe aandelen pas na de claimemissie kan veel duurder uitpakken. Ook de verkoop van claimrechten levert geld op en met de verkochte rechten kunnen niet-aandeelhouders hun claimrechten uitoefenen.

Lees verder