Een procent hogere rente op spaargeld maakt een groot verschil

De rente op sparen verschilt sterk van spaarbank tot spaarbank. De verschillen lijken klein, maar kunnen in de loop der jaren flink veranderen.

Streven naar de hoogste spaarrente is een illusie. Je kunt niet elke week geld overmaken naar een andere bank omdat ze een spaarrente bieden die een paar procentpunten hoger ligt. Het kost je veel tijd en moeite en je krijgt geen garantie dat ze de hoogste spaarrente blijven bieden. Een andere goede reden is dat het overmaken van geld naar een andere bank rente oplevert. Het bedrag dient u eerst over te maken naar uw vaste rekening en daarna over te maken naar de nieuwe spaarrekening. Spaarrekeningen kunnen ook limieten hebben, waardoor het niet mogelijk is om het hele bedrag in één keer op te nemen.

Spaarrenteverschillen

De rente die banken bieden is anders. In tijden van hoge marktrentes krijgt u ook een hogere rente op spaargeld bij de bank. De verschillen in de hoogte van de spaarrente zijn groot. In betere tijden kunt u 5,25 procent spaarrente krijgen. Dat was het geval in 2008, toen buitenlandse banken probeerden de Nederlandse spaarmarkt te betreden. De grootste Nederlandse banken boden destijds een rente van 2,5 tot 2,7 procent. Bij grootbanken kon je een hogere rente krijgen op spaargeld, maar dan moest je wel aan beperkende voorwaarden voldoen, zoals opnamekosten of een vaste looptijd (deposito). Toen bleek dat de bank met de hoogste rente (Icesave) een zwakke financiële positie had en uiteindelijk instortte. Let daarom niet alleen op de spaarrente.

Klein procentueel verschil

Een klein verschil in spaarrente heeft bij kleinere tegoeden bijna geen invloed op de rente-inkomsten, maar met een simpele stap kun je een nieuwe spaarrekening openen en geld overmaken. Dit kunt u doen als de rente op uw spaargeld doorgaans lager is dan bij een concurrerende bank. Verschillen zullen waarschijnlijk altijd blijven bestaan. Een paar jaar een iets hogere spaarrente krijgen maakt een groot verschil. Bij een spaartegoed van 5.000 euro geeft het verschil van een half procent een verschil in rente-inkomsten van 25 euro. U hoeft hiervoor maar één keer over te schakelen. U loopt natuurlijk het risico dat de nieuwe bank de rente weer verlaagt, maar daarom moet u eerst kijken wat de rente de afgelopen jaren is geweest ten opzichte van uw oude bank.

Oude spaarrekeningen

Banken hebben ook veel spaargeld in hun boeken staan, waarover ze slechts een half procent rente betalen. Ook op deze rekeningen, waar de meeste spaarrekeningen ruim boven de drie procent stonden, werd dezelfde rente vergoed. Banken houden deze spaarrekeningen niet meer actief aan, maar zijn blij dat er nog veel geld over is van klanten. Op deze spaarrekeningen verdienen ze veel. Ze hebben activa die maar een half procent betalen. Het werd vroeger verspreid door de Postbank (nu ING).

Stort met de hoogste rente

Een optie om altijd de hoogste spaarrente aan te houden, is om meerdere rekeningen aan te houden die een hoge spaarrente bieden. Bij elke nieuwe storting controleert u eerst wie op dat moment de hoogste spaarrente geeft en stort u op de betreffende spaarrekening. Zo kunt u bijvoorbeeld vijf rekeningen aanhouden waar u de hoogst mogelijke rente kunt veiligstellen. Opnames worden gedaan van de rekening met de laagste rente op dat moment.€