Een partner in lening en overlijden

Als u of uw partner een lening aangaat, wat gebeurt er dan met de lening bij overlijden? U kunt de lening weigeren, maar soms kunt u deze ook terugkrijgen van uw familie. Dan is het goed om te weten wat er gebeurt met studieschuld en hoe je ervoor zorgt dat je partner of kinderen de lening of hypotheek niet hoeven terug te betalen? Er zijn ook dingen die uw partner en kinderen kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen de kosten van de lening als u overlijdt.

lenen

U kunt op een redelijke manier een lening afsluiten als u de lening kunt betalen en de rente niet te hoog is. Je gebruikt internet dus om allerlei banken en kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken hoeveel dezelfde lening hen gaat kosten. De rente is vaak de beslissende factor. Door een paar tienden procent minder rente te betalen, kunt u al snel een goed bedrag sparen, zodat u kiest voor de financiering met de laagste rente. Dit is echter niet altijd de beste keuze.

Wat gebeurt er met de lening als u of uw partner komt te overlijden?

U wilt er misschien nog niet aan denken, maar er kan altijd iets met u of uw partner gebeuren, dus het is verstandig om na te gaan wat de bank of kredietverstrekker met het openstaande deel van de lening gaat doen. De lening wordt dan geweigerd. Sommige kredietverstrekkers doen dat wel (staat in de voorwaarden), maar rekenen daardoor een iets hogere rente. Voor de lage rente geldt een kleine risicopremie waarmee u kunt opzeggen. De hoeveelheid opslagruimte is meestal afhankelijk van uw leeftijd. Een levensverzekering kan natuurlijk ook apart worden afgesloten. Dan kiest u bijvoorbeeld voor een lage rente bij de ene bank en een goedkope maar goede overlijdensrisicoverzekering bij een andere bank of verzekeraar. De resterende schuld kan geheel of gedeeltelijk worden kwijtgescholden. Pas dus op.

Studieschuld en overlijden partner

DUO verhaalt tijdens onderzoek opgebouwde schulden niet van nabestaanden. Als betrokkene in Nederland overlijdt, krijgt DUO automatisch bericht. Als de overledene in het buitenland woonde, wordt het overlijden in veel gevallen gemeld via de ambassade.

Wilt u een betalingsachterstand wegwerken bij het overlijden van uw partner?

In de meeste gevallen wordt de betalingsachterstand bij overlijden niet weggenomen, maar als de schuld niet uit de nalatenschap kan worden betaald, wordt deze verhaald op uw partner en andere erfgenamen zodra zij de volledige eigendom van uw nalatenschap krijgen. Als de erfgenamen dit niet doen, maar de erfenis afwijzen, dan zijn ze verlost van de schulden die u achterliet.

Hypotheek en overlijden partner

Een belangrijk verschil tussen een hypotheek en een conventionele lening is het onderpand. Er is een kostbaar huis waarop een hypotheek is verstrekt. Als de bank geld tekort komt, kunt u er altijd voor kiezen om de woning via de bank te verkopen. Maar dat wil je ook niet als je een partner en/of kinderen hebt. Zeker niet als ze in een huis wonen. Daarnaast is het na uw overlijden twijfelachtig of de nabestaanden de last van de woning kunnen blijven dragen. Als dit een probleem kan zijn, doet u er goed aan om te kijken of u in dit geval een goede overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Eentje die de bank via de verzekering die je afsluit terugbetaalt zodat je partner en kinderen lang in het huis kunnen wonen. Overigens vraagt ​​het kiezen van een goede verzekering ook zeker uw aandacht. Ook hiervoor zijn er veel aanbieders en zoals je online kunt zien is het verschil in de premie die je betaalt aanzienlijk. Daarom vraagt ​​een overlijdensrisicoverzekering ook om een ​​goede vergelijking van kosten en voorwaarden. De moeite is zeker de moeite waard, want zo weet je zeker dat je je nabestaanden goed verzorgd achter kunt laten.

Opzeggen van de lening en overlijden van u of uw partner

Neem even de tijd om na te denken of de lening die u nu aangaat afloopt als u komt te overlijden, en zo niet, hoe u deze het beste kunt structureren. Is het de schuld van je partner of zijn er andere opties?

Lees verder