Een omgekeerde rentecurve voorspelt een recessie in 2020 of 2021

De rentecurve toont het verschil tussen lange en korte rente en is meestal positief. Deze rentecurve dreigt in 2019 een omgekeerde rentecurve te worden met alle gevolgen van 2020 en 2021. Historisch gezien is dat slecht nieuws voor mensen die willen investeren. Het is ook slecht nieuws voor banken. Een omgekeerde rentecurve is maar al te vaak een goede voorspeller gebleken van een naderende recessie. Slecht nieuws voor aandelenbeleggers in de tweede helft van 2010 aangezien de aandelenmarkten de economische realiteit overtreffen. Benieuwd wanneer de recessie zal toeslaan?

Omgekeerde rentecurve

Korte en lange interesses

Er zijn veel verschillende soorten rentetarieven op de financiële markten. Over het algemeen betaalt u meer rente over een langlopende lening omdat het risico hoger is door de mogelijke stijging van de inflatie. Dan wordt er rekening gehouden met inflatie. Voor beleggers zijn de korte rente voor leningen tot ongeveer twee jaar en de lange rente (5, 10 of 30 jaar) en de relatie tussen deze rentes van belang. Het verschil tussen deze twee rentetarieven is het rendement, dat kan worden weergegeven door een rentecurve. Een positieve rentecurve duidt ook op vertrouwen in de toekomst.

Inverse rentecurve en rentecurve

Een omgekeerde rentecurve is een neerwaarts aflopende rentecurve, ook wel een omgekeerde rentecurve genoemd. Een omgekeerde rentecurve is in het verleden een slecht teken gebleken voor beleggers. Voorafgaand aan de laatste zeven recessies had de VS tot nu toe (januari 2019) een omgekeerde rentecurve. Dit is geen geval van een onmiddellijk beginnende recessie, maar een signaal dat een recessie op handen is. Dit is een teken dat de onderliggende economie aan het verzwakken is. Deze signalen waren er al voor de kredietcrisis in 2008. Wie goed oplet, had de ramp kunnen voorzien. Obligatiebeleggers (die de rente nauwlettend in de gaten houden) zijn vaak de eersten die reageren. Terwijl de prijzen op de aandelenmarkt nog steeds stijgen, is de obligatiemarkt misschien al in een omslag.

De rentecurve in de Verenigde Staten

Doordat de FED in 2017 en 2018 de korte rente heeft verhoogd en dit in 2019 gaat doen, loopt de korte rente op. In 2018 waren er twee renteverhogingen – in september 2018 en december 2018. Tegelijkertijd vertoont de lange rente in de Verenigde Staten een dalende trend. Dit betekent dat de korte rente en de lange rente steeds meer naar elkaar toe kruipen. Het verschil tussen deze rentetarieven wordt kleiner, waardoor de rentecurve afvlakt. Maar in januari 2019 zal de korte rente al hoger zijn dan de lange rente, wat resulteert in een omgekeerde en negatieve rentecurve. Dat kan iedereen zien en niet voor niets gaf president Trump in augustus en december 2018 al aan dat hij een verdere verhoging van de korte rente niets in de weg zag staan. In 2019 wordt echter een grotere rentestijging verwacht.

Waarom de Amerikaanse korte rente in 2019 niet verhogen?

Er is een sterk argument om de korte rente niet te verhogen. De Amerikaanse economie doet het immers op korte termijn goed en de inflatie loopt op. Het niet verhogen van de korte rente zou kunnen leiden tot oververhitting van de economie en verdere inflatie. Het beheersen van de inflatie is ook de taak van de FED, dus de FED zou eigenlijk de korte rente moeten verhogen. De Fed heeft veel minder invloed op de lange rente. De lange rente biedt perspectief voor economische ontwikkeling op iets langere termijn.

Banken verdienen geld met een positieve rentecurve

Banken verdienen traditioneel geld met een positieve rentecurve. Banken innen spaargeld van consumenten en betalen daarover rente. Dit geld wordt vervolgens tegen een hogere rente uitgeleend aan anderen. Het renteverschil, na aftrek van kosten, draagt ​​direct bij aan de winst van de bank. Als de rentecurve inverteert, is dit winstmodel niet meer van toepassing.

Wanneer de recessie komt, wie kan voorspellen?

In het verleden, na de vorming van een omgekeerde rentecurve, vond de neergang plaats na zes tot 24 maanden. Het zou uiterlijk 2019 of 2020, 2021 zijn. Het goede nieuws is dat er soms een zeer korte neergang was, het slechte nieuws is dat de neergang meestal met veel dieptepunten plaatsvond. Een goed voorbeeld hiervan is het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2001.

Wanneer zullen we de impact op de aandelenmarkten zien?

De beurshausse in de VS was de langste ooit gemeten in augustus 2018 en de prijzen waren hoog. De muur van angst werd beklommen voor nog meer rendement tot oktober aanbrak. Op korte termijn gaat het in 2018 met de economie erg goed, maar onderhuids liggen er al problemen op de loer. Als iedereen dit eenmaal inziet, kan het heel snel gaan op de beurs, want dan wil iedereen door dezelfde deur. Dit gebeurde in december 2018 en kan in 2019 opnieuw gebeuren. Beleggen is grotendeels een kwestie van algoritmen, u kunt er zeker van zijn dat ze een omgekeerde rentecurve onmiddellijk zullen herkennen. Zeker iets om als belegger in gedachten te houden, aangezien aandelenmarkten over het algemeen anticiperen op de economie en niet wachten tot er een echte recessie komt.

Lees verder