Een nauwkeurige langetermijnprognose voor Wall Street
Kortetermijnprognoses voor de aandelenmarkt zijn meestal niet relevant. Het is echter mogelijk om vrij nauwkeurige voorspellingen te doen voor de langere termijn.
Omdat beleggen in de eerste plaats over risico gaat en beleggers gewoon niet van risico houden, denken veel mensen dat ze kunnen voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren. Er is altijd iemand die u advies kan geven over aandelen of beleggingen. De onzekerheid is groot. Wat doen de aandelenkoersen volgend jaar, stijgen de rentes, hoeveel economische groei kunnen we verwachten, komt er een aanval, een oorlog? Investeringen verschillen niet van de rest van de economie. Prijzen – aandelenkoersen – worden bepaald door beslissingen van vele honderden miljoenen verschillende mensen over de hele wereld. Beleggers, hun adviseurs of waarzeggers kunnen niet voorspellen hoe deze beslissingen zullen uitpakken.
Magie
Zelfs ’s werelds grootste computer of database kan niet alle informatie bevatten die zich in de hoofden van deze honderden miljoenen mensen afspeelt. Daarom bedenken professionals allerlei tijdelijke oplossingen. Bijvoorbeeld fundamentele analyse, waarbij een inschatting wordt gemaakt van de winstontwikkeling van de onderneming voor het komende jaar. Of proberen de toekomst te voorspellen op basis van technische analyse: lijnen trekken op grafieken en veel afgeleide indicatoren bestuderen, zoals de relatieve sterkte-index. Professionals komen altijd met iets nieuws. In eerste instantie zal de methode werken. De analist kiest immers alleen de aanpak die geld oplevert. Helaas zal geen enkel systeem dat de toekomst voorspelt lang genoeg werken om je rijk te maken. En als zo’n systeem zijn magie begint te verliezen, dan verlies je geld.
stemmachine
“Op de korte termijn is de aandelenmarkt een stemmachine, maar op de lange termijn is het een weegschaal.” Dat zei de legendarische Amerikaanse investeerder Benjamin Graham ooit. Op de korte termijn drijft het beleggerssentiment de prijzen, dacht hij. Op de lange termijn zal de koers van het aandeel echter worden bepaald door fundamentele factoren (dividend plus winstgroei). Een dividend is een deel van de winst dat een beursgenoteerd bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Daarom is het voorspellen van kortetermijnbewegingen een nogal hopeloze zaak. Voorspellingen op zeer lange termijn kunnen echter met grote nauwkeurigheid worden gedaan.
John Bogle, oprichter van Vanguard Group, de grootste Amerikaanse fondsbeheerder, maakte onlangs de volgende langetermijnprognose voor Amerikaanse aandelen en obligaties. John Bogle voorspelt dat de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P500) de komende tien jaar met gemiddeld ongeveer 7,5% per jaar zal groeien. Het rendement op de Amerikaanse obligatiemarkt zal rond de 5,75% per jaar liggen. Een evenwichtige portefeuille bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties zal de komende tien jaar ongeveer 6,5% per jaar opleveren. Dit zijn natuurlijk Amerikaanse marktcijfers gemeten in dollars. Deze taak is echter de basis voor eurobeleggers.
Goeroe
Ten eerste is John Bogle verbaasd over de onnauwkeurigheid waarmee analisten en goeroes aandelenkoersen voorspellen. Kijk je bijvoorbeeld naar de jaarprognoses van het Amerikaanse investeringsblad Barron’s, dan zie je dat de analisten vrijwel zonder uitzondering positief zijn. In Nederland is het niet anders. Net als hun Amerikaanse tegenhangers voorspellen ze doorgaans rendementen die een paar procentpunten boven het langetermijngemiddelde rendement van 9,5% liggen.
In het voorjaar van 2002 voorspelden de analisten van “Barron’s” bijvoorbeeld een rendement van ongeveer 13%. Aan het einde van het jaar was het aandeel echter 20% gedaald. Ze liepen dus 33 procentpunten achter. Het is een feit dat aandelenmarkten zelden “gemiddelde” rendementen laten zien. In de afgelopen 100 jaar heeft de S&P 500 een gemiddelde van slechts 9,5% opgeleverd (bereik 9-11%). Maar liefst 28 jaar lieten rendementen zien van meer dan 25%. Figuur 4 laat zien dat markten aanzienlijk op en neer bewegen. Het is een achtbaan. Beleggers moeten zich voorbereiden op diepe dieptepunten en hoge hoogtepunten.
7,2% per jaar
John Bogle stelt dat speculatieve krachten op lange termijn altijd terrein verliezen. In de jaren zeventig (1970-1980) presteerden aandelen aanzienlijk slechter dan hun fundamentele waarde. In de jaren negentig (1990-2000) was het precies andersom. In het komende decennium verwacht Bogle dat de Amerikaanse economie in ongeveer hetzelfde tempo zal groeien als in het afgelopen decennium. De bedrijfswinsten kunnen met ongeveer 6% per jaar groeien. Tel je daarbij het huidige dividendrendement van 2% op, dan krijg je een brutorendement van 8% op het aandeel. Bogle verwacht dat de P/E-ratio’s de komende tien jaar licht zullen dalen tot gemiddeld 17,5. De verlaging heeft daardoor een negatief effect op de jaarwinst van 0,8%. Dit laat een rendement van 8 – 0,8 = 7,2%.€