Een mogelijke subprime-crisis in de VS is niet zonder gevaren
De Amerikaanse huizenmarkt is een belangrijke pijler van de wereldeconomie. Dit betekent dat de langzame ineenstorting van de hypotheekmarkt in de VS zeker geen bedreiging vormt voor de wereldwijde economische groei. En toch zijn er steeds meer tekenen dat het niet goed zal aflopen. Ondanks het optimisme van banken en aandelenverkopers, zal de subprime-crisis ook de rest van de financiële wereld treffen. De hypotheekrente kan dalen.
internetbubbel
Als reactie op de internetzeepbel in 2000 verlaagde de Federal Reserve, de FED, de rente verschillende keren. Het doel was om de naschokken in de economie te verminderen en zo mogelijk de economie te stimuleren. Hierdoor ontstond een nieuw monster, de huizenbubbel. Niet alleen konden Amerikanen blijven lenen en kopen, maar het goedkope geld zorgde ook voor een flinke impuls op de huizenmarkt. Deze markt, waarin al jaren op rij prijsstijgingen van meer dan 10% worden gerealiseerd, is inmiddels een van de belangrijkste pijlers van de Amerikaanse en daarmee de wereldeconomie geworden.
Subprime-hypotheek met hoog risico
De lage rente stimuleerde niet alleen de huizenmarkt, maar maakte het ook mogelijk leningen te verstrekken aan risicogroepen die anders nooit een redelijke hypotheek zouden hebben gekregen. En dan heb ik het over mensen die normaal gesproken de last niet zouden kunnen dragen. Deze markt van risicovolle hypotheken, subprime-leningen, werd verder vergroot door zogenaamde leningen. Dit zijn leningen met in het begin een lage rente. Na een bepaalde periode, soms enkele maanden, betaal je de volle mep.
Interesse groeit
Was de rente in het begin laag, de korte rente zo laag als 1%, nu stijgt de rente en is de lange rente meer dan 5%. Daardoor is herfinanciering vaak onmogelijk en kunnen steeds meer arme Amerikanen de hoofdsom en rente niet betalen. Gedwongen verkopen zijn aan de orde van de dag. Ook onder mensen die in een hoger segment zaten dan de subprime markt. In veel delen van de VS staan de huizenprijzen verder onder druk.
hypotheekmarkt
De opbrengst van de verkoop is vaak niet voldoende om de hele schuld aan de bank te betalen. Veel hypotheekbanken hebben of zitten nu in de problemen. Bekende voorbeelden zijn New Century en Accredited Home Lenders. Om je een idee te geven: ze waren samen tientallen miljarden dollars waard, maar dat soort waarde kan snel verder verdampen. Niet voor niets maakte ABN AMRO begin 2007 bekend haar Amerikaanse hypotheekactiviteiten aan Citigroup te verkopen. Precies op tijd. Daarentegen kochten veel hedgefondsen veel risicovolle activa om hun winst met geleend geld verder te vergroten. Investeringsbanken kochten er ook veel, herstructureerden ze en verkochten ze door aan derden.
Economie in de VS
Hier verschijnen verschillende negatieve factoren:
- Het rente-instrument wordt op korte termijn steeds botter. Zelfs als de Fed besluit de rente te verlagen, zullen met name banken voorzichtiger worden met het uitlenen van geld. Het stimulerende effect op de Amerikaanse economie neemt daardoor af.
- Het reële inkomen van Amerikanen is de afgelopen jaren niet of nauwelijks gestegen. Spaarders zijn niet gelijk geschapen, dus de enige manier om de uitgaven te verhogen, is door het krediet te verhogen. Tot voor kort leken stijgende huizenprijzen een prima verzekering te bieden, maar die kans lijkt nu vrijwel te verdwijnen.
- Als hypotheekverstrekkers in de VS blijven instorten, heeft dat directe gevolgen voor de Amerikaanse bankensector, de aandelenkoersen en de waarde van de dollar. Hier kan een onaangenaam domino-effect ontstaan.
- Het overheidstekort is zo groot dat het stimuleren van de economie ook geen optie lijkt.
- Grote veranderingen op de woningmarkt hebben directe gevolgen voor omliggende bedrijven. Daarmee bedoel ik een bedrijf als Home Depot waar je terecht kunt als je je huis wilt verbouwen.
Kortom, zonder andere stimulansen, als de hypotheekmarkt instort, zal de VS ongetwijfeld een verdere groeivertraging zien.
in Europa
Europa zit momenteel in de lift, waardoor deze economie tegen een stootje lijkt te kunnen gaan. Een vraag is of niet-Amerikaanse banken, waaronder Europese banken, te veel betrokken zijn bij Amerikaanse aangelegenheden. Een andere vraag is hoe hedgefondsen en wereldwijde aandelenmarkten het zullen doen. In een negatief scenario is dat allemaal niet goed, met allerlei negatieve inkomens- en groeiscenario’s tot gevolg. Immers, als je niest in de leidende Amerikaanse wereldeconomie, zal de wereldeconomie verkouden worden.
Nederland
Toen in maart 2007 de Amerikaanse subprime-crisis in het nieuws kwam, had dat direct effect op de AEX, met ABN AMRO en ING als grootste dalers. Ook Nederlandse pensioenfondsen hebben een belang in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Met andere woorden, als het mis gaat met de wereld, gaat Nederland ook mee. De Centrale Bank van Nederland zei in een kwartaalrapport dat ze van mening is dat de impact en risico’s voor onze economie relatief beperkt zijn, maar zegt dat “als beleggers prijs stellen in de risicoafweging, het onwaarschijnlijk is dat de onrust zich naar Nederland zal verspreiden . securitisatiemarkt”. het proces van het verpakken in verhandelbare obligaties.
Laten we kijken hoe het afloopt. Je bent in ieder geval gewaarschuwd, want zodra de risicomijding toeslaat, zijn de rapen klaar.
American Home Hypotheek Corp
Op 31 juli 2007 ging hypotheekverstrekker American Home Mortgage Corp ook failliet op Wall Street na het nieuws dat het niet kon voldoen aan hogere marge-eisen van zijn geldschieters. Deze hypotheekverstrekker richt zich niet op de risicovolle sector, maar juist op hypotheken in de zogenaamde Alt-A-zone. Dat wil zeggen, tussen prime en subprime. Dit zou de eerste grote klap kunnen zijn buiten de risicosector.
NIBC
NIBC, u weet wel, de zakenbank die haar beursgang dit voorjaar uitstelde, meldde op 9 augustus 2007 ook grote verliezen op haar hypotheekportefeuille en sloot verdere verliezen niet uit. BNP Paribas sluit vandaag drie hypotheekfondsen. NIBC opereert niet eens meer zelfstandig, maar wordt overgenomen door de IJslandse bank Kaupthing. Steeds meer banken in de VS komen in de problemen. Nu wordt ook Countrywide Financial, een van de grootste hypotheekverstrekkers in de Verenigde Staten, geconfronteerd met faillissement, meldde investeringsbank Merrill Lynch-analist Kenneth Bruce op woensdag 15 augustus 2007.
Slot
Het is verbazingwekkend dat banken eerder meldden dat ze nauwelijks werden getroffen door de hypotheekcrisis in de VS, maar nu ineens (!) allerlei banken failliet gaan of verliezen rapporteren. Sommigen houden nog steeds hun mond dicht omdat de verliezen worden gecompenseerd door winsten uit andere investeringen, maar hoe lang zal het duren voordat de waarheid aan het licht komt. Wie volgt? Zie ook het artikel De Amerikaanse hypotheekcrisis in beeld.€