Een lening afsluiten voor je woning in België: tips

Het kopen van een woning, al dan niet met partner, is een belangrijke levensgebeurtenis. Uiteindelijk zullen veel mensen naar de bank moeten om voldoende krediet te krijgen om een ​​huis te kopen. Natuurlijk zijn er enkele tips om goedkoop te onderhandelen over een lening. Het is belangrijk om te letten op dure aanvullende producten zoals een onbetaalde saldoverzekering of een brandverzekering. Ook de looptijd van de lening, de keuze tussen een vaste of variabele rente en herfinancieringsopties zijn belangrijke aspecten bij het afsluiten van een woonkrediet in België.

Goede onderhandelingen over een woonkrediet vragen om een ​​goede voorbereiding. / Bron: Merio, Pixabay

Wat is een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening kan worden omschreven als vastgoedfinanciering. Onroerend goed verwijst naar een huis of woning, bouwgrond, appartement, enz. Hierdoor gaan mensen een hypotheek vestigen op de woning waarvoor u een lening aanvraagt. Als u meerdere woningen bezit, kunt u ook een tweede huis of een stuk grond verpanden. Om over een hypotheek te praten, a
hypotheek afsluiten
en een
registratie
zijn. In het filiaal wordt een contract op papier geschreven, waarin een hypotheek wordt gevestigd ten gunste van de geldschieter, in veel gevallen een bankinstelling. Daarna gebeurt de inschrijving in de registers bij de notaris. Deze inschrijving gebeurt bij notariële akte. In deze akte staan ​​ook alle details van de hypothecaire lening, evenals de vaststelling van de hypotheek.

Kies een vaste of variabele rente

Bij het afsluiten van een lening moet u kiezen tussen een vaste of variabele rente. Een vaste of variabele rente heeft zowel voor- als nadelen.

Soort rente Voordelen: minpuntjes Wanneer is goed?
Vaste rente Bij dit rentepercentage staat het exacte bedrag van elke maandelijkse aflossing vast. Daarom kunnen er geen verrassingen zijn. De rente die u van de bank krijgt, blijft gedurende de looptijd van de lening ongewijzigd. Als de rente daalt, profiteert u niet van die daling. Vaste rentes zijn altijd hoger dan variabele rentes omdat u kiest voor meer zekerheid. In tijden van zeer lage rentes of zeer ruim monetair beleid doet u er goed aan om voor een vaste rente te kiezen. Als de rente laag is, kun je ervan uitgaan dat de kans groot is dat de rente gaat stijgen.
Variabele rente Elke verlaging van de rentetarieven is in uw voordeel. Bovendien is de rente sowieso lager dan een vaste rente, omdat je meer risico loopt. Het risico is echter nog steeds beperkt aangezien de rente met maximaal 1 tot 3 procentpunt kan stijgen. U loopt meer risico omdat de rente kan stijgen. Als de rente stijgt, wordt de looptijd van de lening langer of betaal je elke maand een iets hoger bedrag af. Variabele tarieven zijn interessant in economische perioden waarin de rente hoog is en naar verwachting zal dalen. De formule wordt ook aanbevolen voor de meer gedurfde.

Tips voor het onderhandelen over een lening

Het is erg belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je met je bank aan de onderhandelingstafel komt. Websites zoals www.rodv.be of www.lenen.nl kunnen nuttig advies geven en u de beste leningaanbiedingen tonen die andere mensen hebben ontvangen van verschillende bankinstellingen. Over de volgende zaken kunt u al afspraken maken met de bank.

Rentepercentage en leentermijn

Terwijl u onderhandelt, zal de bank u uiteindelijk een rentepercentage geven. Dit hangt af van uw voorkeur voor een vaste of variabele rente. Uw bank biedt waarschijnlijk een vaste of variabele rente aan waaruit u kunt kiezen. Het is belangrijk om te ‘shoppen’ tussen verschillende banken om de beste rente te krijgen. Het te lenen bedrag en de looptijd van de lening zijn van invloed op de rente. Ter vergelijking, u zult merken dat u op de lange termijn elke maand minder betaalt. Je zult echter ook merken dat als je een jaar langer leent, het totale aflossingsbedrag (kapitaal + rente) veel meer gaat kosten.

Bestandskosten en herinvesteringskosten

Bij het afsluiten van een woonkrediet brengt de bank kosten in rekening. Zij kan deze dossierkosten ook in rekening brengen voor eventuele tussenkomsten zoals herfinanciering of vervroegde aflossing. Als goede klant zou je hen kunnen vragen om af te zien van die dossierkosten. Bij het oversluiten van uw woonkrediet betaalt u ook een herbeleggingsvergoeding. In België betaal je als ‘boete’ 3 maanden rente over het openstaande bedrag. Over deze herbeleggingskosten kunt u ook met de bank onderhandelen, maar deze staan ​​vaak vast in het contract.

Bonding Aspecten: Schuldsaldoverzekering en Brandverzekering

Om een ​​zeer gunstige rente van uw bank te krijgen, zal de bank u ook verplichten om een ​​schuldsaldoverzekering en een brandverzekering af te sluiten. U kunt er echter niet veel aan doen. Dit zijn de voorwaarden van de bank om u het beste tarief te kunnen bieden. Houd er echter rekening mee dat u zich niet richt op een zeer lage rente en dat u tussentijds een te hoge schuldsaldoverzekering of brandverzekering krijgt aangeboden. De winst die je haalt met de lage rente kan teniet worden gedaan door een te hoog schuldsaldo of een brandverzekering.

Service na het afsluiten van de lening

Je gewaardeerd voelen door je bank kan heel belangrijk zijn. Snelle hulp en regelmatig advies over alle financiële instrumenten kan erg belangrijk zijn. Met een goed spaar- of beleggingsproduct kan uw bank u proactief informeren. U kunt met uw bankier afspreken hoe u deze diensten gaat verlenen.

Wees niet te hebberig in onderhandelingen

Goede gesprekken zijn natuurlijk erg belangrijk. Het belangrijkste doel is om de beste voorwaarden voor een woonkrediet te krijgen. Als je echter tot het uiterste wilt gaan, kan het ook averechts werken. Uw bankinstelling vindt het de moeite niet meer waard en is misschien niet meer bereid een goed voorstel uit te werken vanwege de constante druk die erop wordt uitgeoefend. Hoe dan ook, probeer er het maximale uit te halen, maar wees dan blij met wat je krijgt. Door te hard te vragen om een ​​zeer goede rente, loopt u uw schuldsaldoverzekering of brandverzekering mis waardoor u uiteindelijk nog meer betaalt, ook voor alle aspecten van uw woonkrediet.

Woninglening: rente maakt een wereld van verschil

Het lijkt misschien gewoon rente, maar dat soort rente kan een groot verschil maken in de rentelast die je aan de bank moet terugbetalen. De mogelijkheid om tegen een lagere rente te lenen kan u duizenden euro’s opleveren. Met dat geld kun je weer een leuke activiteit plannen, zoals een reis boeken of een extra auto kopen.€