Een kamer en onroerend goed kopen (studentenkamer)

Je kunt een kamer of een appartement kopen, waarom een ​​heel huis kopen als je niet meer nodig hebt? Een kamer kopen betekent een huis krijgen tegen een betaalbare prijs. Denk aan een studentenkamer voor een zoon of dochter of bijvoorbeeld te huur. Een kamer kopen in ons land wordt steeds meer een optie. Hoewel de huizenmarkt een verkopersmarkt is, kun je er veel geld mee verdienen.

Koop een kamer

Handel in onroerend goed kan op verschillende manieren:

Bij aankoop van een kamer voor een studerend kind: studentenkamer

Nu zult u niet verrast zijn om een ​​huis of appartement te kopen, maar u zou wel eens verrast kunnen zijn om een ​​kamer te kopen. In ons land wordt het echter steeds meer mogelijk en dat is niet verwonderlijk. Een studio of een kamer is bijvoorbeeld vaak genoeg voor studenten. In plaats van huren kun je ook kopen. Soms hebben de kamers een eigen keuken of douche, soms moeten ze gedeeld worden met gedetineerden. Een kamer kopen in plaats van het hele huis is goedkoper. Bij een hypotheek kunt u ook de hypotheekrente aftrekken.

Eigendomsrecht bij het kopen van een kamer

Als je een kamer koopt, ben je meestal niet de eigenaar van de kamer, maar koop je een lidmaatschap van een coöperatieve woningbouwvereniging. Juridisch gezien zijn alle bewoners van de kamers van het betreffende pand bij aankoop lid van de woningbouwvereniging en is deze vereniging op haar beurt eigenaar van het huis. Omdat u geen eenmanszaak bent, betaalt u geen overdrachtsbelasting over de aankoop. En het scheelt nog eens twee procent in aanschafkosten.

Hypotheek voor een studentenkamer

Het nadeel is dat het moeilijker kan zijn om een ​​hypotheek voor het onroerend goed te vinden. Niet alleen is het inkomen van potentiële kopers relatief laag, banken eisen vaak ook van ouders een borgstelling. Het spreekt voor zich dat niet alle ouders dit kunnen of willen doen, gezien de risico’s. De bank kan zich op deze manier indekken, maar als de koper van de andere kant van de kamer moeite heeft met betalen, kan de bank bij je aankloppen. De bewoners zijn immers hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek en delen dus de risico’s.

Winst bij verkoop

Ook is het niet eenvoudig om de kamer met winst aan iemand anders te verkopen. Een duurdere kamer betekent een duurdere woning en, als een nieuwe koper zijn geld niet inbrengt, een grotere totale hypotheek. Banken en zittende burgers zijn daar vaak niet in geïnteresseerd. Nieuwe kosten voor het afsluiten van een hypotheek, meer risico’s enzovoort.

Aftrek van hypotheekrente

De koper van de kamer kan gewoon gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Omdat het inkomen vaak laag is, zal het waarschijnlijk niet veel geld opbrengen. Wellicht biedt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting een goede oplossing omdat u hierdoor eerder van het inkomen van uw aftrekpost in een eigen woning af bent.

kadaster splitsen

Een voordeligere optie voor bewoners is de kadastrale verdeling van het pand in aparte kamers met een eigen huisnummer en gemeenschappelijk eigendom. Daarna is de koper eigenaar van het appartement, dat uit één kamer bestaat, evenals koken en wassen. Feit is dat echtscheidingstoestemming vaak moeilijk te verkrijgen is. Daarnaast moet het gebouw vaker gerenoveerd worden, wat ook tot hogere kosten leidt. Dit is gunstiger voor kopers, maar het valt nog te bezien of de verkopers van deze panden bereid zijn deze meer arbeidsintensieve route te nemen. De tijd zal het leren.

Slot

Waarom een ​​huis kopen als je er ook kunt intrekken met een comfortabele kamer? Er is een grote keuze aan kamers, de prijzen in afgelegen gebieden zijn relatief lager dan in de grote steden, dus maak van de gelegenheid gebruik.

Lees verder