Een incassobureau inschakelen

Het is heel vervelend als je een dienst of product aan iemand levert en die persoon niet betaalt. Ook veel bedrijven ervaren dit. Daarom schakelen ze vaak een incassobureau in. Vervolgens probeert hij namens hen de openstaande schuld te innen. Dit brengt altijd extra kosten met zich mee en kan zelfs tot gevolg hebben dat de klant naar de rechter moet.

Steeds meer bedrijven schakelen incassobureaus in. Dit komt doordat het aantal mensen dat hun financiële verplichtingen niet nakomt snel toeneemt. Dit komt deels door de kredietcrisis, maar daarvoor was de trend al zichtbaar. Ook bedrijven wenden zich voor steeds kleinere bedragen tot incassobureaus. Sommigen doen het voor slechts een paar dollar. Er zijn geen wettelijke beperkingen wanneer een bedrijf een incassobureau kan inschakelen. Het bureau mag echter pas na de eerste betalingstermijn extra kosten in rekening brengen.

Een incassobureau inschakelen

Er zijn tientallen incassobureaus in Nederland. Ze hebben niet allemaal een even goede reputatie. Dit komt omdat sommigen te veel in rekening brengen. De wet bepaalt de maximale kosten die een incassobureau in rekening mag brengen. Het hangt ook af van de hoogte van de uitstaande schuld. Meestal mag het incassobureau ongeveer vijftien procent van deze vordering daarnaast incasseren. Velen weten dit echter niet en zijn zo geschrokken van de brief van het incassobureau dat ze het volledige bedrag betalen. Ook incassobureaus dreigen vaak met arrestatie, maar mogen dat volgens de wet helemaal niet.

Brancheorganisatie voor incassobureaus

In Nederland zijn zo’n 25 incassobureaus aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Incasso Bedrijven (NIVO). Dit is een tak van incassobureaus. Aan dit bedrijf verbonden agentschappen zijn er ook verantwoordelijk voor dat ze zich aan de regelgeving houden. Het NIVO geeft ook een speciaal keurmerk af aan bureaus die het volgens haar compliant acht.

Aanpak incassobureau

Er zijn ook veel incassobureaus die zich vriendelijk inspannen om de klant als eerste te laten betalen. Bedrijven doen dit omdat ze ook gebaat zijn bij het onderhouden van goede klantrelaties. Daarom krijgt de klant meestal in eerste instantie een waarschuwing dat er een incassobureau wordt ingeschakeld. Betaalt de klant dan nog steeds niet, dan volgen er meestal nog enkele brieven, inclusief extra administratiekosten. Veel incassobureaus stappen uiteindelijk naar de rechter als de klant nog steeds niet betaalt. Dit gebeurt slechts in ongeveer 15 procent van de gevallen. Voor bedragen tot vijfduizend euro gaat de zaak naar de rechtbank. Dit betekent dat de cliënt geen advocaat nodig heeft om zich te verdedigen.

Het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau

Veel incassobureaus werken op no-cure-no-pay basis. Dit betekent dat als ze er niet in slagen om het geld op te halen, ze niet hoeven te betalen. Het incassobureau neemt vaak genoeg op met extra administratiekosten dat de eiser toch het volledige aankoopbedrag kan gebruiken. Het verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarderskantoor is groot. Veel mensen hebben het hier mis. Een deurwaarder kan daadwerkelijk beslag leggen op iemands eigendommen na een rechterlijke uitspraak, terwijl een incassobureau geen wettelijke status en geen dwangmiddel heeft.€