Een hypotheek voor een zzp’er

Zelfstandige ondernemers hebben het moeilijker om een ​​hypotheek te krijgen dan werkenden. Banken hebben verschillende inkomenseisen.

Vereisten voor zelfstandig ondernemers

Banken verstrekken liever hypotheken aan werknemers dan aan zelfstandige ondernemers. Werknemers hebben meer vertrouwen in hun toekomstig inkomen. Ze genieten van een inkomen dat bijna elke maand hetzelfde is. Een zelfstandige kan het ene jaar goed verdienen en het andere jaar heel weinig. De meeste kredietverstrekkers hebben cijfers van de laatste drie jaar nodig. Zelfstandigen moeten hun financiële situatie tot in detail verantwoorden met historische cijfers en prognoses. Voor een werknemer is een loonstrook en een verklaring van de werkgever voldoende.

Ondernemer korter dan drie jaar

Als je korte tijd als ondernemer werkt, zul je veel moeite hebben om een ​​kredietverstrekker te vinden. De meeste ondernemers hebben geld nodig om hun bedrijf te starten. Investeringen in de onderneming zullen echter in veel gevallen ten laste van het resultaat komen, waardoor de resultaten in de eerste drie jaar voor de geldverstrekker tegenvallen. Medewerkers van een startup vinden het vaak makkelijker om een ​​hypotheek te krijgen dan een ondernemer. Ondernemers kunnen zelfs obstakels tegenkomen bij het huren van een huis. Voordat u een woning huurt, kan het zijn dat u om inkomensverklaringen wordt gevraagd.

Indiening van nummers

Banken vragen vaak naar de laatste jaarcijfers of aangiften inkomstenbelasting of berekeningen. In sommige gevallen gaat de kredietverstrekker akkoord met een weloverwogen prognose voor een bepaald jaar. Dit kan het geval zijn met twee in plaats van drie jaar bedrijfsgeschiedenis.

Onvoldoende inkomen

Als u volgens de bank onvoldoende inkomen heeft, kunt u uw eigen geld gebruiken om het tekort aan te vullen. U krijgt dus niet het fiscale voordeel van het aftrekken van de hypotheekrente op uw eigen investering, maar u zou de aankoop wel kunnen doen met de hypotheek. Bij het verkrijgen van een hypotheek wordt ook rekening gehouden met extra inkomen. Hierbij kunt u denken aan provisies, freelance-inkomsten, pensioenen en huurinkomsten.€