Een hypotheek met vaste rente loopt af. En dan?

Als een hypotheek met vaste rente afloopt, schrikken veel mensen vaak van wat ze moeten betalen als ze hun bestaande hypotheek willen verlengen. Dit is altijd meer dan klanten die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Verliezen kunnen echter worden beperkt als de hypotheek met vaste rente is afgelopen. Tips voor wat u moet doen nadat uw hypotheek met vaste rente afloopt.

Tweerichtingsbeleid van hypotheekverstrekker

Aan het einde van een rentevaste periode komen veel mensen met een hypotheek erachter dat veel hypotheekverstrekkers een duale polis hebben. Veel kredietverstrekkers hebben twee tarieven, niet één zoals je zou verwachten. Daarom betalen bestaande klanten veel meer dan nieuwe klanten. Nieuwe klanten worden aangetrokken met een lage rente, maar bestaande klanten moeten ervoor betalen. Zij betalen een hogere rente onder de zogenaamde vervolgrente. Dit renteverschil kan oplopen tot 0,7 procent. Tel daarbij de verhoogde rente op en ineens moet je veel meer betalen voor dezelfde hypotheek.

Hypotheekrente loopt ten einde: goede voorbereiding is het halve werk

Wie het einde van zijn hypotheek goed wil voorbereiden, moet eerst uitzoeken wanneer de vaste rente afloopt. Voorbereidingstijd van 2 maanden is minimaal, dus schrijf het ergens op. Kijk precies wanneer uw rentevaste hypotheek afloopt. De hypotheekverstrekker komt echt op het laatste moment met een nieuw voorstel en dat is precies wat de wet voorschrijft, namelijk één maand. Dat betekent dat er weinig tijd over is om nog een regel te maken, dus begin er vroeg mee. Ontdek in deze periode wat andere dienstverleners kunnen doen om een ​​nieuwe hypotheek veilig te stellen.

Voorbeeld

Breng alles op orde door een nieuwe hypotheek af te sluiten als uw vaste rente is verlopen

Iedereen die heeft geconstateerd dat het aanbod van de huidige aanbieder niet goed genoeg is, zou al andere aanbiedingen van anderen moeten vergelijken. Doe het dus vroeg, want het geeft je ook een goede onderhandelingspositie.

Bekijk wat de nieuwe aanbiedingen voor een nieuwe hypotheek in de praktijk betekenen:

  1. Neem de kosten van het afsluiten van een hypotheek bij een andere aanbieder mee. De sluitingskosten alleen al zijn ongeveer 1 procent. Ook naar de notaris gaan en de woning snel taxeren kost een flink bedrag en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.
  2. Kijk naar de rentevaste periode. Iemand die een lage variabele rente krijgt maar korte tijd lage maandlasten heeft, maar als de rente stijgt, schieten de kosten ineens omhoog. Daarnaast wordt binnenkort weer het momentum van het vervolg verwacht.
  3. Een nieuwe hypotheek die lage maandlasten lijkt te hebben, is misschien niet echt het geval. Het kan voorkomen dat er nog een termijn van 30 jaar is geaccepteerd. Hypotheekrente is maar 30 jaar aftrekbaar, maar er zijn beheerders die daarna 30 jaar terugnemen. Dit betekent dat betrokkene het hypotheekbedrag bruto moet betalen.

Onderhandelen of overeenkomen over een hypotheekrentevoet

Het aangaan of oversluiten van een nieuwe hypotheek is een financiële positie die er over een lange periode veel toe doet. Dit bespreken met uw bestaande provider kan geruststellend zijn, vooral als er andere goede deals zijn. Er zijn trouwens ook financieel adviseurs die dergelijke gesprekken graag voor hun klanten overnemen. Het kost wat, maar het zal zich op de lange termijn terugbetalen.€