Een hypotheek met vaste of variabele hypotheekrente?

Wil je een goedkope hypotheek, kies je voor een vaste rente of een variabele hypotheekrente? Het resultaat is vooral afhankelijk van de hypotheekrenteprognose, onzekerheid en verwachtingen. De hypotheekrente bepaalt voor een groot deel uw maandelijkse woonlasten. Welke vaste rente u krijgt, hangt af van de rentevaste periode en het tijdstip van de offerte. Een variabele rente is doorgaans goedkoper dan een lange rente. Ook ben je flexibeler met een variabele rente omdat je die hypotheekrente natuurlijk altijd kunt vastzetten voordat de hypotheekrente weer omhoog gaat. Een vrijwillige inschatting van de impact op uw hypotheek is daarom vaak mogelijk. Let op de snelste rentetarieven.

Hypotheekrente vastzetten in 2020 of niet?

Goedkope variabele hypotheek afsluiten in 2020

De keuze en keuze van hypotheekverstrekkers voor bepaalde voorwaarden is enorm. Een belangrijke parameter naar keuze is de hypotheekrente. Niet alleen het bedrag is van belang, maar ook of de rente vast of variabel is. Sommige providers zijn veel goedkoper dan andere. Kies je ervoor om de rente voor korte of lange termijn vast te zetten? Kiest u voor een vaste of variabele hypotheekrente?

Goedkope hypotheek met vaste rente

Veel consumenten willen duidelijkheid over hun woonlasten en kiezen voor een vaste rente. Vaak voor een lange tijd. Tot 30 jaar. Een groot voordeel is dat u weet waar u aan toe bent. Het nadeel is dat voor het verkregen onderpand meestal een renteopslag moet worden betaald. Of je het financieel goed hebt gedaan, wordt pas later duidelijk. Als de rente stijgt en op een hoger niveau blijft, dan ben je een dikke koper. In andere gevallen was het misschien goedkoper geweest. Zekerheid is in ieder geval iets waard en de meeste hypotheken bieden de mogelijkheid tot oversluiten. Dan moet je goed uitrekenen of het over een bepaalde periode zinvol is.

Een goedkope hypotheek met een variabele rente

Een variabele rente kan leiden tot verschillende rentelasten per maand. De hypotheekverstrekker zal dit echter niet bij elke wijziging doen. Over het algemeen moet de renteaanpassing minimaal 0,25 procentpunt zijn en hanteert de hypotheekverstrekker een onder- en bovengrens. Dit voorkomt overmatige schommelingen. Dat is prettig voor de dienstverlener, want die hoeft zich minder aan te passen. Het is prettig voor de eigenaar van het huis omdat hij niet te veel fluctuatie heeft. Zowel op- als neerwaartse schommelingen zijn echter nog steeds mogelijk. Een variabele rente is vaak goedkoper op de lange termijn, maar brengt onzekerheid met zich mee en is daarom met name geschikt voor mensen met een buffer tijdens korte rentestijgingen. Ten slotte zijn er ook hypotheken met variabele rente, waarbij is afgesproken dat de rente over een langere periode kan worden aangepast in plaats van maandelijks. Meestal zullen de aanpassingen iets groter zijn.

Kies een korte of lange rentevaste periode in 2020

Welke rentevaste periode u kiest, hangt af van het rentepercentage en de zekerheid die u wilt. Kiest u voor een korte rentevaste periode van enkele jaren of korter, dan is uw hypotheekrente relatief laag, maar zult u ook snel een nieuwe rente moeten instellen, die veel hoger kan zijn. Het einde van de rentevaste periode is ook altijd een goed moment om te kijken of het mogelijk is om tegen betere voorwaarden de hypotheek over te dragen naar een andere dienstverlener. Dan kan het zonder boeterente. Overstappen, indien de rentevaste periode nog niet is afgelopen, brengt fiscaal aftrekbare boeterente met zich mee. In 2020 is de lange rente voor 10 of 20 jaar nog zo laag dat het voor lange tijd vastleggen niet alleen zekerheid geeft, maar ook relatief goedkoop is.

Tussenvorm: een combinatie van rente of flexibele rente

Er zijn ook hypotheken met een tussenvorm. Er wordt dan gebruik gemaakt van zogenaamde flexibele rente of samengestelde rente, die voor meerdere jaren vastligt en kan worden aangepast tussen 1% en 2% als de marktrente verandert. Er zijn ook aanbieders die meer vrijheid bieden. U kunt bijvoorbeeld een tijdje kiezen voor een hypotheek met variabele rente en daarna soepel overstappen naar een vaste hypotheek of andersom.

Wat verwacht u van hypotheekrente en wat levert hypotheekrente u op?

U zult ook toekomstige ontwikkelingen in hypotheekrentes willen meten. Als u denkt dat uw hypotheekrente verder kan dalen, kiest u voor een variabele rente of een kortlopende hypotheek met vaste rente. Denk je dat de rente flink gaat stijgen, zet dan je hypotheekrente lang vast. De hypotheekrente was in 2019 historisch erg laag en zal naar verwachting ook in 2020 aanhouden. Sommigen zeggen dat het niet veel lager kan en dat de hypotheekrente later in 2020 nog verder zal stijgen. Er zijn goede argumenten voor deze verhoging, maar niemand weet precies wanneer het zal gebeuren. Als de Europese Centrale Bank de rente laag houdt, zal het enige tijd duren om te stijgen, maar het kan heel snel daarna stijgen.

Tips waar je op moet letten?

Vraag altijd hoe de variabele rente wordt bepaald en opgebouwd. Let ook op of er een specifieke vergoeding is. wie kiest voor een variabele rente moet enige vrijheid hebben, aangezien de maandelijkse kosten kunnen fluctueren. Vraag ook of u de rente op elk moment kunt aanpassen als het u beter uitkomt en of er kosten aan verbonden zijn. Controleer of u veel risico loopt of een buffer heeft om de risico’s op te vangen.

De definitieve variabele hypotheekrente of vaste hypotheekrente

Het gekozen type interesse is individueel, dus begin vroeg met het bekijken van de aanbieding. Als u enig risico kunt nemen, is een variabele rente vaak goedkoper. Controleer altijd goed de voorwaarden van uw hypotheek. Kunt u vervroegd aflossen en kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk overstappen naar een andere bank? Vraag naar voldoende biedingen en laat u goed informeren. Een goede hypotheekadviseur kan u veel geld besparen.

Lees verder