Een hypotheek met rente is goedkoop

Hoe goedkoop is een hypotheek met rente? Een hypotheek met rente is niet alleen een goedkope hypotheek, hij is ook nog eens heel flexibel: aflossen mag maar niet verplicht. Het is de hypotheek met de laagste maandlasten, u kunt immers zelf bepalen wanneer u hoeveel betaalt. Sluit een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af, waarbij u er rekening mee houdt dat het maximaal toegestane vijftig procent van de waarde van de woning is. De rest financier je dan met een andere hypotheek. Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wordt door de overheid ontmoedigd (daarna wordt geen hypotheekrente meer afgetrokken), maar niet onmogelijk gemaakt.

Een volledige aflossingsvrije hypotheek betekent niet noodzakelijkerwijs aflossing van onroerend goed

De redenering van de overheid is dat omdat je niet elke maand betaalt, de schuld niet daalt en het risico toeneemt. Als u te lang duurt om af te lossen, loopt u het risico dat u tegen de tijd dat de hypotheek over 30 jaar aflost, niet genoeg eigen vermogen heeft opgebouwd om de aflossingen te dekken. Maar goed, dertig jaar is een lange tijd. Je kunt in de tussentijd verhuizen en als de kinderen het huis uit zijn, blijft er meestal meer geld over dat je kunt gebruiken om de hypotheek af te lossen. Ook uw inkomen kan de komende jaren stijgen. Uitstel van betaling hoeft geen probleem te zijn.

Een hypotheek met rente is een flexibele hypotheek

Een hypotheek met rente is een flexibele hypotheek. Belegt u uw spaargeld op een spaarrekening of een langlopend spaardeposito, dan heeft u geld op zak. In de hypotheekclausules staat of u ook tussentijds mag aflossen van een bepaald percentage. Flexibeler kan bijna niet, en het is ook nog eens heel fijn. Lage maandlasten en aflossen wanneer het u uitkomt. Over het algemeen stijgt het inkomen in de loop van de tijd, evenals de waarde van uw huis. Als u wilt, kunt u boetevrij terugbetalen, vaak tot een aanzienlijk percentage per jaar. Je kunt dus altijd je geld terugkrijgen.

U hoeft de verplichte aanvullende verzekering niet af te sluiten

Voor een hypotheek met rente is ook een klein kapitaal nodig of een extra hypotheek. Een hypotheekbank wil meestal niet 100% of meer financieren. De hypotheek bedraagt ​​vaak niet meer dan 125% van de executiewaarde van de woning. De verkoopwaarde is weer gelijk aan 80% tot 85% van de vrije verkoopwaarde voor een bestaande woning en 90% voor een nieuwbouwwoning, inclusief de prijs van meerwerken. Zo verkleint de bank niet alleen haar risico, maar ook dat van u. Uiteindelijk heeft niemand baat bij een gedwongen verkoop. Het maakt het ook mogelijk om een ​​hypotheek met rente vast te stellen zonder enige vorm van verplichte verzekeringspremies of koopsompolissen. Dit zet ook de maandlasten onder druk.

Waarom is een aflossingsvrije hypotheek goedkoop?

Een hypotheek met rente is altijd een populaire hypotheek geweest. Een onmiskenbaar voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten relatief laag en betaalbaar zijn. Hierdoor zijn de netto maandlasten lager dan bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Ook kan een nieuwkomer op de woningmarkt vaak een aflossingsvrije hypotheek afbetalen. Een hypotheek met rente is meestal de goedkoopste hypotheek.

Online aflossingsvrije hypotheken vergelijken

Een aflossingsvrije hypotheek heeft als voordeel dat de rente bepalend is. Dit maakt het gemakkelijk om verschillende aanbiedingen te vergelijken en de advieskosten kunnen relatief laag blijven. Dit in tegenstelling tot allerlei andere complexe en vaak ondoorzichtige structuren. Omdat niet alle structuren zijn ingebouwd, kunnen de maandelijkse kosten laag blijven. Als je kosten wilt vergelijken met andere soorten hypotheken die automatische aflossing of eigen vermogen bieden, moet je er natuurlijk voor zorgen dat alle variabelen vergelijkbaar zijn. Een goede adviseur kan dit voor u berekenen. Sommigen vergelijken appels met peren zoals het hen uitkomt. Ze vergeten dat terugbetalen ook geld kost. U verliest immers rente op de spaarrekening als u aflost. Met een marginale rente van 52%, een hypotheekrente van 5% en rente op een spaardeposito van 4,5% of meer is niet aflossen meestal de beste optie. Heeft u minder spaargeld dan de vrijstelling van meer dan € 20.000 per persoon, dan is de teruggaaf vaak niet voordelig.

Nieuwe regels aflossingsvrije hypotheken

De maximale aflossingsvrije hypotheek is 50% van de waarde van uw eigen woning. Om een ​​grotere hypotheek te krijgen, moet u uw aflossingsvrije hypotheek combineren met een andere hypotheek. Bij een verbouwingshypotheek wil de bank ook zeker weten dat de verbouwing waarde toevoegt.

Slot

Een hypotheek met rente is flexibel en relatief goedkoop. Vergelijk aflossingsvrije hypotheekaanbieders altijd goed, want de kostenverschillen kunnen groot zijn. Een goede hypotheek met rente kan u veel geld besparen. Als je het slim aanpakt, bepaal je zelf of en hoeveel je terugbetaalt en doe je dat boetevrij. Dit maakt een aflossingsvrije hypotheek een zeer aantrekkelijke hypotheek, ook voor het aflossingsvrije deel van de hypotheek is geen hypotheekrenteaftrek mogelijk. Zolang de hypotheekrente laag blijft, is het de goedkoopste hypotheek van Nederland.

Lees verder