Een hypotheek met een looptijd van 40 jaar

Een hypotheek met een looptijd van 40 jaar is precies wat ASR banka anno 2020 biedt aan de eerste kopers op de woningmarkt. Een looptijd van 30 jaar is gebruikelijk, deze 10 jaar langere looptijd verlaagt uw maandlasten doordat u minder betaalt. Dit maakt het makkelijker om een ​​betaalbare hypotheek te krijgen. Wat zijn de gevolgen van de veertigjarige looptijd en wat betekent dit voor uw fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente? Naar verwachting zullen meer hypotheekverstrekkers een looptijd van 40 jaar toestaan.

Wat is de looptijd van uw hypotheek?

Gaat in 2020 van start op de woningmarkt

Aan de slag op de woningmarkt anno 2020 is niet eenvoudig, huisvesting is vaak relatief duur en om een ​​woning te verwerven wordt regelmatig een hogere verkoopprijs dan de vraagprijs betaald. Als het inkomen het toelaat is het vaak wel mogelijk om een ​​passende hypotheek te vinden, maar een grote hypotheek brengt ook hoge maandlasten met zich mee. Het aftrekken van uw hypotheekrente helpt natuurlijk, maar u moet ook de maandelijkse aflossingen doen. De hoogte van de hypotheekrente en aflossing kan voor veel starters te hoog zijn.

Looptijd versus vaste renteperiode

Tijd speelt een belangrijke rol bij het berekenen van maanladingen. We onderscheiden twee belangrijke hypotheekperiodes:

De looptijd is de tijd die u van de bank krijgt om de hypotheek af te lossen. Looptijd is de looptijd van uw hypotheek, de periode waarin uw hypotheekakte geldig is. De rentevaste periode is iets anders. De rentevaste periode is de periode waarvoor u de hypotheekrente vaststelt. Stel je hebt een rentevaste periode van 10 jaar en een looptijd van dertig jaar, dan kun je drie keer met de bank onderhandelen over een nieuwe hypotheekrente voor een rentevaste periode van 10 jaar op basis van je hypotheekakte. Na die dertig jaar moet de hypotheek volledig worden afgelost. Als de hypotheek aflossingsvrij is, kan de bank u verplichten de hypotheek na dertig jaar in één keer af te lossen.

Termijnhypotheek voor 30 jaar of 40 jaar, betaal minder

Stel dat u 200.000 euro leent van de bank, dan berekent de bank op basis van de annuïteit hoeveel rente en aflossing u maandelijks moet betalen om de hypotheek na dertig jaar volledig af te lossen. Daarom zijn deze dertig jaar heel belangrijk. Hoe langer de looptijd van de hypotheek, hoe meer tijd het kost om elke maand af te lossen en hoe lager de maandlasten. Dit is ook de reden waarom er op de hypotheekmarkt hypotheken tot stand komen die een looptijd hebben van langer dan 30 jaar, namelijk 40 jaar. Check dus of jouw bank deze termijn ook aanbiedt.

Gevolgen van de 40-jarige termijn

Het grote voordeel van een looptijd van 40 jaar is dat u elke maand minder betaalt. Het nadeel is dat u over de gehele looptijd meer hypotheekrente betaalt. Uiteindelijk betaal je elke maand minder, waardoor je hypotheekrenteaftrek langer duurt en meer wordt als je deze bij elkaar optelt. Het idee is echter dat starters die voor het eerst een huis kopen het de eerste jaren financieel moeilijker hebben, maar na verloop van tijd meer geld zullen verdienen, dus een looptijd van 40 jaar hoeft geen groot risico te zijn. Bank. Dit betekent niet dat mensen ineens meer hypotheken krijgen, omdat deze normen op de lange termijn niet veranderen. U kunt tot 100% van het geld lenen, dus de extra kosten moeten gedekt worden uit uw spaargeld. U kunt ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten voor een NHG-hypotheek van 40 jaar, maar dan is de NHG-garantie dertig jaar geldig. Een rentevaste periode van 40 jaar wordt nog niet aangeboden, maar wat nog niet is, kan komen.

Hypotheekrenteaftrek 40 jaar?

De looptijd van deze hypotheek kan veertig jaar zijn, maar de maximale hypotheekrenteaftrekperiode blijft 30 jaar. Dit betekent dat uw netto maandlasten in de laatste 10 jaar van uw hypotheek hoger kunnen zijn, maar voor veel starters kan dit ook een periode van hoger inkomen zijn. Daarnaast worden de meeste hypotheken na dertig jaar afgelost, waardoor de rentelasten relatief beperkt kunnen blijven. Het zou dus geen pijnpunt moeten zijn.

Waarom een ​​langere looptijd voor beginners?

Nieuwkomers op de woningmarkt hebben het vaak moeilijk en kunnen daarbij helpen. Ook is 40 jaar best lang, wat betekent dat een 20-25-jarige starter in 2020 over veertig jaar ruim boven de AOW-leeftijd zit. En dit is precies de periode van het leven waarin het inkomen daalt. Het kan dus zijn dat niet elke beginner een hypotheek met een langere looptijd kan krijgen. Als een 50-jarige bijvoorbeeld voor het eerst een woning koopt, is de hypotheekduur veertig jaar korter.

De hypotheekmarkt is in beweging

Er zijn nieuwe hypotheekverstrekkers op de hypotheekmarkt, die stuk voor stuk hun plek in de markt willen veroveren. De verwachting is dan ook dat er meer nieuwe hypotheekproducten beschikbaar komen. Als er veel vraag is naar de 40-jarige hypotheek, zullen er meer aanbieders van deze hypotheek komen. Ook worden nieuwe hypotheekvormen voor ouderen verwacht. Nogal wat senioren hebben nog een aflossingsvrije hypotheek tot de hypotheektermijn bijna afloopt en dus moet worden afgelost of overgefinancierd. Sommige hypotheekverstrekkers kunnen hen ook oplossingen aanbieden binnen de geldende financieringsnormen. Wil je een hypotheek afsluiten of oversluiten, kijk dan wat er mogelijk is bij meerdere hypotheekverstrekkers. Het is misschien meer dan je nu denkt en verwacht.

Lees verder