Een huishoudboekje bijhouden
Vraagt u zich wel eens af waarom uw geld halverwege de maand opraakt? Het bijhouden van een grootboek kan u veel geld besparen, ook al klinkt het een beetje omslachtig.
Bespaar geld met een huishoudboekje
Voor degenen die willen controleren waar al hun zuurverdiende geld naartoe gaat, is het misschien de moeite waard om een huishoudboekje bij te houden. Nu houdt elke zevende familie op deze manier hun financiën bij. Als u regelmatig uw inkomsten en uitgaven noteert, maakt u niet alleen een rapportage, maar ziet u ook sneller waar de belangrijkste kostenposten zitten en waar het beste bespaard kan worden.
En daarom staan er in een huishoudboekje vaak een aantal verrassende ontdekkingen. Want vaak zijn het niet de waanzinnig dure schoenen die een gat in het huishoudbudget opeten. Integendeel, er zitten vaak tientallen kleine uitgaven tussen: “coffee to go”, chocolaatjes hier, een krantje daar en kauwgom voor onderweg.
Online huishoudboek
Trouwens, als u uw inkomsten- en uitgavenlijstjes niet op de ouderwetse manier in een kasboek of huishoudboekje wilt noteren, kunt u ook gratis digitale huishoudboekjes downloaden van internet, bijvoorbeeld:
- C@shflow Manager, software National Budget Information Institute (NIBUD);
- AFAS Persoonlijk elektronisch kasboek, nieuwe naam Yunoo;
- TIM, het digitale kasboek van ING Bank direct gekoppeld aan de privérekening.
Een huishoudboekje bijhouden: een stappenplan
- Schrijf eerst alle netto-inkomens van de gezinsleden op. Denk ook aan extra inkomsten, zoals kerstgratificatie, dertiende maand, vakantiegeld, kinderbijslag of spaarrente. Je kunt ook kleine cadeautjes van je grootouders opschrijven, tenminste voor zover je erop kunt rekenen. Dan komt de mooiste stap: alles in elkaar zetten en blij zijn dat je in het geld lijkt te zwemmen;
- Schrijf dan alle kosten op, zoals huur, auto, gas, elektra en telefoonkosten, verzekeringen, contributie sportverenigingen, autoverzekering, belastingen en zakgeld voor de kinderen. Het probleem: Veel van deze bedragen worden driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks betaald. Lees dus de bankafschriften van vorig jaar, tel die bedragen bij elkaar op en reken ze om naar maandlasten;
- Denk aan alles wat je tussendoor koopt. Maak aparte kolommen voor eten, kleding, cosmetica, geschenken, entertainment, onderwijs, winkelen, huisdieren, enz. Heb je een dure hobby of ga je regelmatig op restaurant? Maak hiervoor extra kolommen aan. Uiteindelijk gaat je huishoudboekje over je persoonlijke voorkeuren. Variabele uitgaven moeten dagelijks worden geregistreerd en opgeteld. Voordeel: je hebt altijd een overzicht van hoeveel geld je nog beschikbaar hebt en welke aankopen niet nodig waren;
- Tel elke maand je vaste en variabele kosten bij elkaar op en trek ze af van je totale inkomen. Het verschil is je maandbudget.
- Als je grootboek aangeeft dat je elke maand geld over hebt, moet je elke maand een bepaald bedrag van je maandbudget sparen. Zo heb je altijd een buffer voor onverwachte uitgaven;
- Als u elke maand in het rood staat, moet u uw uitgaven eens nader bekijken. Welke kosten kunnen worden verlaagd? Tip: vergelijk aanbiedingen van andere energieleveranciers of verzekeringsmaatschappijen, zeg onnodige abonnementen op en verlaat verenigingen waar je al maanden niet meer bent geweest.
€
€