Een huis kopen of huren?
De factoren die van invloed kunnen zijn op het kopen of huren van een woning zijn zeer breed. Zowel markt- als persoonlijke omstandigheden kunnen van toepassing zijn. We bespreken ook de feitelijke aankoopfactoren.
Omstandigheden
Welke
marktomstandigheden
zijn er allemaal. Dit geldt voor huizenprijzen, hypotheekrentes, algemene inkomensgroei en huurontwikkelingen; het wordt allemaal bepaald door economische ontwikkeling en overheidsbeleid.
En wat zijn ze?
persoonlijke omstandigheden
: dit is inclusief inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling.
Aankoopfactoren:
Overzicht:
- Eigendom: Het gevoel van eigenaarschap neemt toe door aflossingen van hypotheken en de waardeontwikkeling van woningen.
- leef vreugde: het gevoel dat het huis van jezelf is; dus je bent bereid meer te investeren. Huurders moeten vaak terugkeren naar hun oorspronkelijke staat als ze verhuizen.
- Vermogensrisico: de ontwikkeling van waarden kan volatiel zijn. Kapitaalverliezen treden op wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de opbrengst van de verkoop. Huizen zijn op den duur meestal waardeloos.
- Risico van last: woonlasten voor een huiseigenaar zijn ongelijker dan voor een huurder (huurverhogingen zijn gebaseerd op de “Uitvoeringswet woninghuurprijs” en het “jaarlijkse huurverhogingspercentage”). De koper heeft te maken met renterisico: aan het einde van de rentevaste periode is dat afhankelijk van de hoogte op dat moment. Daarnaast staat de fiscale aftrekbaarheid nog ter discussie. De kosten van woonruimte die de huurder niet kent zijn: eigenwoningforfait (in tegenstelling tot de hypotheekrenteaftrek), premie opstalverzekering (schade aan de woning door brand, overstroming, storm, bliksem etc.; trouwens: woning verzekering tegen schade aan inboedel is voor zowel koper als huurder, al dan niet premie levensverzekering (forfait bij overlijden), aanschafkosten (6% overdrachtsbelasting, notaris- en makelaarskosten), onderhoudskosten (keuring/ reparatie/vervanging van o.a. cv-ketel, schilderwerk, kozijnen, afvoeren en goten) en gemeentelijke onroerende voorheffing van de eigenaar (naast het gebruikersdeel, dat ook een huurder heeft).
- Verhuiskosten: in principe zijn ze hetzelfde voor de huurder en de koper, uiteraard afhankelijk van de huishoudelijke apparaten.
- Volgorde risico: dit gebeurt bij verhuizing van een eigen woning naar een beheerde woning. Moet ik eerst de oude verkopen of de nieuwe kopen? Het is belangrijk om eerst een makelaar in te huren en dan met het moeilijke deel te beginnen! Het hangt ervan af of er een kopersmarkt of een verkopersmarkt is (wanneer er relatief veel vraag is naar woningen tegen een relatief laag aanbod, is er een verkopersmarkt (prijzen stijgen meestal, dus het is verstandig om te kopen voor verkoop)). Daarnaast is de opbrengst van de verkoop van de oude woning vaak bepalend voor de maximale aankoopprijs van de nieuwe woning.
Bij de afweging om een woning te kopen of te huren is het verstandig om al deze factoren en omstandigheden af te wegen en uw wensen, eisen en opties op een rij te zetten. Dat is de enige manier om een keuze te maken waar het gevoel goed is!€