Een huis kopen met hulp van ouders

Als u van plan bent om uw eerste huis te kopen, kan het een probleem zijn om een ​​voldoende grote hypotheek te krijgen. Dan kun je je ouders om hulp vragen. Zij kunnen de betaling van uw hypotheeklasten garanderen; ze kunnen je geld lenen of geven; je kunt kiezen voor een gezamenlijke aankoop; en je ouders kunnen het huis kopen en jij wordt huurder. Het is aan te raden om goed de verschillende mogelijkheden voor begeleiding bij het kopen van een woning te onderzoeken. Zorg er altijd voor dat contracten op papier staan.

Als beginner is een
koop een eerste huis
vaak erg moeilijk. Je hebt bijna geen eigen vermogen en je inkomen is nog niet hoog genoeg om de hypotheek te krijgen die je wilt. Er zijn echter mogelijkheden om een ​​eigen woning te kopen. Zo kunt u steun krijgen van de overheid. Een andere mogelijkheid is financiële steun van je ouders.

Als je ouders meer financiële middelen hebben dan jij, zijn er verschillende manieren waarop ze je kunnen helpen bij het kopen van een huis of het krijgen van een hypotheek. De verschillende opties zijn:

Ouders staan ​​garant voor de hypotheek van hun kinderen

Wanneer je ouders
garantie
om aan uw aflossingsverplichtingen te voldoen, kunt u een grotere hypotheek afsluiten dan op basis van uw huidige inkomen feitelijk mogelijk is. Je ouders lijken je inkomenstekort te compenseren met hun eigen inkomen. Dit betekent dat uw hypotheek eigenlijk te hoog is voor uw inkomen. Het doel is dat u op termijn de maandlasten zelf kunt betalen. Meestal betaal je rente
hypotheek
ook alleen mezelf.

Pas als het echt niet lukt, komen je ouders erbij. Indien nodig kunnen je ouders je in de beginjaren een maandelijks bedrag geven om het voor jou gemakkelijker te maken om je hypotheeklasten te betalen. Als uw inkomen voldoende is gegroeid, kunt u in overleg met uw hypotheekverstrekker de garantie opzeggen.

Een huis kopen met behulp van een lening of giften van ouders

Het is ook mogelijk om een ​​lagere hypotheek te nemen, die uitsluitend is gebaseerd op uw inkomen. Dan kun je het opwaarderen met geld van je ouders. Zij kunnen u dit bedrag geven
lenen
, zodat u nog steeds het huis kunt kopen waar u aan dacht. Als de lening echter tegen een normale rente wordt afgesloten, betekent dit nog steeds dat je hoge maandlasten hebt die eigenlijk niet in lijn zijn met je inkomen. De rente die je aan je ouders betaalt over een
lening
gebruikt om een ​​woning te kopen is fiscaal aftrekbaar, net als een gewone hypotheek.

In plaats van te lenen, kunnen je ouders je ook het bedrag geven
doneren
. Over schenkingen moet u echter schenkingsrechten betalen, die u zoveel mogelijk wilt vermijden. Let dus goed op de bedragen die u kunt schenken zonder daarover belasting te betalen. In 2014 kunnen ouders 5.229 euro per jaar schenken zonder schenkbelasting te betalen. Daarnaast mogen ouders met kinderen tussen 18 en 40 jaar eenmalig een gift van maximaal € 25.096 belastingvrij doen. Deze belastingvrije schenking wordt tijdelijk verhoogd naar € 100.000 wanneer het geld wordt gebruikt om een ​​woning te kopen of een hypotheek af te lossen. Schenkbelasting van 10% tot € 117.214 en 20% over alles boven dat bedrag is verschuldigd op alle bovenstaande geschenken (dit geldt alleen voor geschenken aan kinderen, het percentage is hoger voor kleinkinderen).

Een huis kopen met ouders

Het is ook mogelijk om met jou samen te werken
ouders
een huis te kopen. Dit betekent dat een deel van het huis van jou is (gefinancierd met een hypotheek) en een deel van je ouders (gefinancierd met eigen vermogen, eventueel aangevuld met een hypotheek). Er is echter een grote
fiscale
gebrek aan. Voor u maakt het niet zoveel uit, want u kunt de hypotheekrente gewoon aftrekken. Dit geldt echter niet voor je ouders. Hun huisaandeel valt in kolom 3. Dat betekent dat ze geen hypotheekrenteaftrek kunnen krijgen en onroerendgoedbelasting moeten betalen.

Je ouders kopen een huis voor je

In plaats van het huis samen te kopen, kunnen je ouders ook het huis volledig betalen. Om erin te kunnen wonen, moet de woning gehuurd worden van de ouders of moet het gebruiksrecht (verblijfsrecht) van de ouders worden verkregen. Aangezien je ouders de woning zelf niet gebruiken om erin te wonen, valt deze voor hen in dit geval ook in kolom 3, wat dus fiscaal vrij nadelig is.

Maak duidelijke afspraken, zeker als het om familie gaat

Mensen krijgen al snel het idee dat omdat het over
familie
financiële zaken kunnen gewoon mondeling besproken worden. De vraag is echter of het verstandig is. Natuurlijk zult u met uw gezin minder problemen hebben dan met anderen, maar u moet voorzichtig zijn als het om financiële zaken gaat. Veel goede familierelaties zijn al vernietigd.

Zorg dus dat je goede afspraken met elkaar maakt en op papier zet. Als dit gebruikelijk is, stel dan contracten op of maak op een andere manier formele afspraken. Maak geen uitzondering, want het gaat om familie!

Lees verder