Een huis kopen: kosten van het kopen van een huis en onroerend goed (België)

Het kopen van een huis brengt veel kosten met zich mee. Als je je droomhuis hebt gevonden, zou je behoorlijk wat moeten sparen. Naast de aankoopprijs van de woning, wordt het grootste deel van uw budget opgenomen door het inschrijvingsgeld. In sommige gevallen zijn verlaagde tarieven en kortingen mogelijk om de pil te verzachten. Zo kan de kleine beschrijving soms geruststellend zijn. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met notariskosten en zaakmaterialen. Hier kun je vaak geld besparen door goed te kijken. Banken zijn niet meer bereid om u al deze kosten te lenen. Met andere woorden: je zult het zelf moeten ophoesten. Wat zijn de kosten van het kopen van een huis?

Een huis kopen: hoeveel kost het?

Aan de aankoop van onroerend goed zijn drie kosten verbonden: het registratierecht, het notarishonorarium en de kosten van de behandeling van de zaak. Registratierechten zijn belastingen die worden geheven door de regio waar de woning zich bevindt. De kosten van de notaris zijn inclusief notariskosten, aktekosten en hypotheekregistratiekosten. Tot slot, als u de aankoop financiert met een hypothecair krediet, heeft de bank ook dossierkosten.

Inschrijfgeld: tarieven in 2017

De registratiekosten variëren van regio tot regio. In Vlaanderen betaal je 10%. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië bedraagt ​​het tarief 12,5%. Deze kosten worden berekend vanaf de aankoopprijs. Stel, je koopt een huis in Vlaanderen voor 300.000 euro, dus het inschrijvingsgeld wordt 30.000 euro.Tot 2015 int de federale overheid inschrijvingsgelden. Sinds 2015 innen de gewesten zelf het inschrijfgeld.

Registratierechten Vlaanderen Brussel Wallonië
Normaal tarief 10% 12,5% 12,5%
Verlaagd tarief (‘korte omschrijving’) 5% nee 6%

Betaal minder registratiekosten: kleine omschrijving, korting, overdraagbaarheid

Voor bepaalde aankopen heeft u recht op concessies. Hierbij kan gedacht worden aan een gereduceerd tarief of korting op het inschrijfgeld, een zogenaamde ‘rebate’. Beide systemen kunnen van toepassing zijn op uw aankoop. Er is geen verlaagd tarief of “korte omschrijving” in Brussel, maar anderzijds is het voordeel in Brussel veel interessanter dan in andere regio’s. Daarnaast is er in Vlaanderen een ‘portabiliteit’-systeem voor toekomstige aankopen.

Verlaagd inschrijvingsgeld (“korte omschrijving”) in Vlaanderen en Wallonië

In sommige gevallen betaalt u minder dan bovenstaande tarieven. In het Vlaams Gewest betaal je slechts 5% inschrijfgeld als je een “bescheiden” huis koopt: de zogenaamde “kleine omschrijving”. In Wallonië daalt het inschrijvingsgeld tot 6% bij aankoop van een bescheiden huis. U kunt aanspraak maken op dit verlaagd tarief als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

Verminderde registratierechten zijn nooit mogelijk op een bouwgrond. Bij aankoop van grond betaalt u altijd de volledige 10% registratiekosten.

vermindering

Betreft het de aankoop van je eerste woning, dan krijg je een korting (“vermindering”) op het inschrijvingsgeld in Vlaanderen. Daarna is de eerste € 15.000 van uw aankoop vrijgesteld van het inschrijfgeld. Dit komt overeen met een besparing van 1.500 euro. Sluit je bij de aankoop ook een hypothecaire lening af, dan heb je recht op een extra korting van 1.000 euro.

In Brussel is de reductie tot nu toe de goedkoopste. De eerste 60.000 euro zijn vrijgesteld van het inschrijfgeld. Voor individuele aankopen in stedelijke ontwikkelingsgebieden kan het oplopen tot 75.000 euro. Hiermee bespaar je tussen de 7.500 en 9.375 euro aan inschrijfgeld.

In Wallonië is er geen reductie.

Overdraagbaarheid van registratierechten

Overdraagbaarheid bestaat alleen in Vlaanderen. Wanneer u uw huidige woning verkoopt om een ​​andere eigen woning te kopen, kunt u maximaal € 12.500,- van het destijds betaalde inschrijfgeld aftrekken van het inschrijfgeld voor de nieuwe aankoop. Om van overdraagbaarheid te genieten, mag er maximaal twee jaar zitten tussen de verkoop en de nieuwe aankoop.

Verkoop binnen twee jaar na de transactie

Verkoop je de woning die je bij een notaris hebt gekocht binnen de twee jaar na ondertekening van de akte, dan kan je drie vijfde van het in Vlaanderen betaalde registratierecht terugkrijgen als je 10% betaalde op het moment van aankoop. U krijgt het echter niet automatisch terug, maar moet u wel declareren bij de Belastingdienst.

In dat geval krijg je 36% van het in Brussel betaalde inschrijvingsgeld terug. Ook hier moet het in de notariële akte van inkoop worden aangevraagd. Uw notaris zal u adviseren over de beste handelwijze.

Aankoop van een nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwe woning heeft andere kosten dan het kopen van een bestaande woning. Dan betaalt u alleen de registratierechten voor de bouwgrond. Voor de bouw zelf betaal je 21% btw op de facturen van de aannemer, maar geen inschrijfgeld.

Koop een huis? De notaris wil ook zijn deel / Bron: Lourdesnique, Pixabay

Notariskosten

Tarief

Het honorarium van de notaris is afhankelijk van de aankoopprijs van de woning. Aangezien de kostenberekening van de notaris gebaseerd is op een schijfsysteem, is het moeilijk om daar een exact bedrag bij op te tellen. De vergoeding is echter wettelijk vastgesteld en is overal hetzelfde. Notaris.be stelt dat je bij een aankoop van 200.000 euro 2.163 euro betaalt. Bij een openbare verkoop zal het honorarium hoger zijn vanwege de hogere kosten die met deze procedure gemoeid zijn. De notaris overhandigt het aan de opdrachtgever.

lening kosten

Sluit u ook een hypotheek om de aankoop te financieren? In dit geval moet u naast de vergoeding extra kosten betalen:

Bij een lening van 200.000 euro zal de lening bijvoorbeeld ongeveer 4.500 euro bedragen.

Laat je niet omverwerpen door de notaris

Betekent het wettelijk tarief dat elke notaris dezelfde prijs rekent en dat het niet uitmaakt naar welke notaris je gaat? Nee! In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is er echt een prijsverschil tussen de ene notaris en de andere. Dit komt voornamelijk door het beruchte gedeelte “diverse kosten” op uw afschrift, waar de notaris vrij is om te bepalen hoeveel hij in rekening brengt. Bij de ene notaris is dat 200 euro, bij de andere misschien 1000 euro. Als je goed kijkt, kun je soms honderden euro’s besparen door een notaris te kiezen!

En ook een stuk voor op de bank / Bron: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)

Kosten van bestanden

Wanneer u de aankoop financiert met een hypothecair krediet, zult u ook moeten rekenen op dossierkosten van de bank. Ze variëren van instelling tot instelling, meestal tussen de 200 en 500 euro en zijn afhankelijk van de hoogte van de lening.

andere betalingen

Vergeet ook niet dat de nieuwe aankoop ook een schuldsaldoverzekering en een brandverzekering moet hebben, naast de kosten van een taxateur wanneer de bank om een ​​taxatie van onroerend goed vraagt. De meeste schatters rekenen tussen de 200 en 250 euro voor een plaatsbezoek en een schattingsrapport.

Lees verder