Een huis kopen is een opeenstapeling van financiële activa

Een huis kopen is een belangrijke stap. Het vraagt ​​niet alleen een open oog voor uw eigen wensen en die van uw gezin, maar vooral ook voor uw financiële mogelijkheden. Wie hiervoor een hypotheek zoekt, komt vaak meerdere muren tegen. Banken zijn erg terughoudend met het verstrekken van leningen. Ze lijken de eisen elke maand te verhogen en de toegekende bedragen te verlagen. Dit is niet prettig voor potentiële kopers, maar ook voor mensen die hun huis te koop hebben staan. Het loont de moeite om op verschillende plekken goede informatie op te vragen over verschillende mogelijkheden. Gebruik het echter niet ’s nachts.

De prijs van het huis is iets lager dan voorheen

Het kopen van een woning wordt vaak aantrekkelijker als de huizenprijzen met enkele procenten zijn gedaald. Dit kan echter per regio verschillen. Het is ook leuk voor kopers, en vooral leuk voor starters op de woningmarkt, als de hypotheekrente daalt. Het maakt het ook makkelijker voor potentiële kopers om iets te renoveren of aan te passen voor hun nieuwe woning.

Als de huizenprijzen stijgen

Als de huizenprijzen weer stijgen, is het belangrijk om niet te lang te wachten met het kopen van een huis. Dus op naar een nieuw huis! Ook is het verstandig om je geld te beleggen, want de bank geeft bijna geen rente op haar spaargeld.

Kopers, hypotheek, hypotheekrente en de bank

Maar wie dan voor financiering naar de bank gaat, vindt het krijgen van een hypotheek wel eens een hele klus. Dit merk je vooral bij kopers die twee jaar lang op zoek zijn naar een geschikte woning en af ​​en toe een geschikte woning vinden. Ze moeten aan allerlei voorwaarden voldoen en zijn vaak niet zeker van het bedrag dat ze elke maand moeten betalen. Het is echter noodzakelijk om te weten wat u later kunt verwachten.

Het is de laatste tijd wat makkelijker om een ​​hypotheek te krijgen

Ook al heb je nog steeds hetzelfde inkomen en werk je bij hetzelfde bedrijf, het kan zijn dat je soms minder financiering krijgt dan een paar jaar geleden. Dit is belangrijk omdat het inkomen van kopers niet is veranderd. Hun mening is nog steeds hetzelfde, en vooral bij vaste klanten is de houding van de bank onverklaarbaar. Het is daarom heel verstandig om een ​​deel van uw geld onder controle te houden, zodat ook de hypotheeklasten lager en beter te dragen zijn. Zeker als het gezin naar verwachting gaat uitbreiden.

Tegenmaatregelen van banken zijn bijna standaard

Op deze manier werkt de bank het economisch herstel tegen, ook al was het de bankensector die de crisis veroorzaakte. Ondertussen zijn er inderdaad strengere regels waar banken zich aan moeten houden. Veel huizenkopers zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen en hebben hun woning moeten verkopen of zelfs laten verkopen aan de bank. Uiteraard zijn banken hier niet helemaal tevreden mee, omdat ze vaak niet het volledige bedrag van de lening terugkrijgen.

Betalingsregelingen zijn vaak gunstig voor de bank en de klant

Ze proberen meestal met hun klanten over een betaling te onderhandelen, zodat ze in ieder geval een kans hebben om hun geld op de lange termijn terug te krijgen. Dit alles is begrijpelijk, maar op deze manier worden nieuwe kopers, en vooral beginners, geconfronteerd met een bijna onneembare vesting.

Een huis kopen of huren maakt vaak weinig uit qua kosten

De huren zijn gestegen en starters hebben mogelijk minder te sparen en zijn daarom pas veel later klaar om een ​​woning te bezitten. Als mensen in de tussentijd ook kinderen hebben, kan het tien jaar duren voordat een huurder eindelijk de mogelijkheid heeft om een ​​huis te kopen. De woningmarkt zal daar niet van profiteren en het is de vraag of de banken het op deze manier wel goed doen.

Weinig huurwoningen

Daarnaast zijn huurwoningen erg schaars en moeten jongeren meestal erg lang op een wachtlijst staan. Dit is niet goed voor de relatie tussen de partners, en zeker niet voor een gescheiden partner met kinderen die actief op zoek is naar een andere woning.

Politici moeten duidelijke regels stellen

Politici helpen door duidelijke stappen te zetten. Het verder uitstellen van de hypotheekrenteaftrek heeft in het verleden niet geholpen. Op termijn verdwijnt de hypotheekrenteaftrek. Het is in ieder geval meer duidelijkheid voor de huizenkoper.

Sommige maatregelen zijn juist negatief

Politici hebben in het verleden immers maatregelen genomen die burgers niet hadden verwacht en dat betekende voor een bepaalde groep ineens bloedvergieten. Denk aan aflossingsvrije hypotheek, aangepaste pensioenen en oude autobelasting. Politici zijn altijd aan verandering onderhevig. Er kan niet op worden vertrouwd en zeker niet.

Een perfect huis

Veel mensen zijn op zoek naar een woning die helemaal af is en er niets meer aan hoeft te doen. Vooral jongeren met een goede baan zijn er naar op zoek. Natuurlijk is het verleidelijk om een ​​huis te kopen dat alleen nog gemeubileerd moet worden, maar daar hangt meestal ook een hoger prijskaartje aan. Niet iedereen kan het betalen.

Het kopen van een opknapper is ook een opeenstapeling van financiële rijkdom voor handige mensen

Voor veel jongeren is het aantrekkelijker om een ​​opknapper te kopen. Er is meestal geen groot prijskaartje en een lage hypotheek is vaak gemakkelijker te krijgen. Verbouwing van het huis kan in delen als er weer geld wordt verdiend en nieuwe materialen kunnen worden gekocht. Op de lange termijn heb je een mooi, gerenoveerd huis dat veel meer waard is dan de prijs waarvoor het is gekocht. Zelfs als je de restauratiekosten erbij optelt, komt het vaak goedkoper uit.

Alleen voor mensen die het echt leuk vinden

Een goedkope opknapper kopen is natuurlijk alleen aantrekkelijk voor handige mensen die graag klussen en veel tijd willen besteden aan het verbouwen van het huis. Dan kan zo’n goedkope aankoop op den duur veel geld waard worden. Als je echter nog nooit iets zelf hebt gedaan en geen vrienden of familieleden kent die je graag op weg willen helpen, doe het dan niet. Er zijn immers genoeg mensen die twintig jaar later nog steeds in een opknapper wonen en er geen fatsoenlijk huis van kunnen maken. Op de lange termijn leidt dit alleen maar tot frustratie voor u en uw gezin.

Behulpzame familieleden kunnen vaak helpen met de conversie

Ook de aanwezigheid van behulpzame familieleden, vrienden en kennissen is een groot voordeel. Het kopen van een opknapper kan echt een koopje zijn, want na een grondige renovatie is de woning vaak veel meer waard dan het bedrag waarvoor de kopers het hebben gekocht.

Lees verder