Een huis kopen in Zweden

Steeds meer Nederlanders verhuizen naar Zweden. Ook willen ze geld lenen en een hypotheek afsluiten. Dit kan zowel bij een Nederlandse als bij een Zweedse bank. Vaak betaalt de Zweedse bank niet de hele hypotheek terug. Nederlandse banken aarzelden altijd om geld uit te lenen voor hypotheken in het buitenland, maar maken een comeback. Lees er alles over in dit artikel.

Zweden is een relatief populair land voor Nederlanders om in te wonen. Er zijn de afgelopen jaren nogal wat landgenoten geëmigreerd. Deze populariteit kan worden verklaard door de gemeenschappelijke cultuur en vriendelijke houding van de Zweden. Zweden maakt ook deel uit van de Europese Unie, dus het is ook gemakkelijk om op die manier te emigreren, omdat er weinig bureaucratie is. De meeste mensen die naar Zweden verhuisden, deden dat vanwege hun werk. Als ze in Zweden gaan wonen, willen ze in veel gevallen ook een huis kopen. De mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek zijn zowel in Nederland als in Zweden zelf verschillend.

Hypotheek nemen bij een Zweedse bank

In Zweden worden hypotheken ook verstrekt via banken, maar via zogenaamde onafhankelijke hypotheekverstrekkers. Daar kunt u bolån, het Zweedse woord voor hypotheek, opnemen. In vergelijking met Nederland zijn er minder soorten hypotheken die u kunt afsluiten. Elke bank in Nederland biedt minimaal vijf verschillende formulieren aan. Vaak gaat dit hand in hand met sparen of beleggen. Zweden heeft zo’n optie niet. Daar sluit je een hypotheek af en betaal je gewoon elke maand een bepaald bedrag. Om een ​​hypotheek te krijgen bij een Zweedse bank heeft u een zogenaamde pandbrief nodig. Het wordt uitgegeven door de bank. Hiervoor rekent zij een forse vergoeding. Deze kan oplopen tot 2 procent van het hypotheekbedrag. .

Leningbedrag in Zweden

Als u inkomsten uit werk heeft, kunt u meestal maar tot 75 procent van de waarde van de woning lenen. Je zult dus ook zelf een bedrag moeten investeren. Banken doen dit omdat ze denken dat leners hun lening eerder zullen terugbetalen als er wat eigen vermogen in huis is. In Zweden worden huizen verkocht via zogenaamde biedingen. Hierdoor kan het bedrag meer of minder zijn dan u dacht. De grootste bank in Zweden is Ikono. Ze proberen vaak het volledige bedrag van de hypotheek veilig te stellen.

Registratiekosten.

Als u de woning daadwerkelijk heeft gekocht, dient u zich ook als nieuwe eigenaar aan te melden. Daarvoor moet je naar de rechter. Dit kan nadat de woning is betaald en u de koopbrief heeft ontvangen. Deze registratie heet Lagfart. Je bent ongeveer 1,5 procent van de aankoopprijs van dit huis kwijt aan deze Lagfart plus ongeveer 100 euro,

Lenen bij een Nederlandse bank

Bij veel Nederlandse banken is het ook mogelijk om een ​​lening af te sluiten voor huisvesting in Zweden. Vroeger twijfelden ze eraan en dat doen ze nog steeds, maar sinds Zweden tot de Europese Unie is toegetreden, zijn de regels vereenvoudigd. Daarom hebben Nederlandse banken veel mogelijkheden om hun geld terug te krijgen als de kredietnemer niet in staat is om het terug te betalen. Ook hebben ze steeds beter zicht op de Zweedse woningmarkt en kunnen ze beter inschatten hoe risicovol een bepaalde lening is.€