Een huis kopen in Griekenland? Alles wat je moet weten

De huizenprijzen in Griekenland zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Is dit een geweldige kans om een ​​prachtig mediterraan huis te kopen tegen een prijs? Of u nu een villa aan zee wilt of een appartement in Athene, er is een breed scala aan mooie huizen of nieuwbouwpercelen beschikbaar.

De meeste mensen houden van Griekenland. Sommigen worden meteen verliefd op dit prachtige land met al zijn geschiedenis. Het is rijk aan geschiedenis en heeft prachtige landschappen en stranden. Het zijn de mensen, hun vriendschap en vrijgevigheid die de echte aantrekkingskracht van Griekenland zijn. Veel bezoekers vragen zich af of ze hier een huis kunnen kopen om de zomer/winter door te brengen of zelfs permanent te verhuizen.

Economische crisis en huizenprijzen

De Griekse schuldencrisis heeft het kustland het afgelopen jaar een onverdiend slecht imago op onze schermen bezorgd. Hoewel de Griekse bevolking zwaar lijdt onder de bezuinigingsmaatregelen, is de impact op de toch al eenvoudige mediterrane manier van leven verwaarloosbaar. Toerisme blijft een sterke aantrekkingskracht op de eilanden.

De recessie heeft ervoor gezorgd dat eerder gebouwde vakantiehuizen nu voor scherpe prijzen worden verkocht. Zeker als het mogelijk is om contant te betalen zijn er speciale aanbiedingen voor kopers. Op de Griekse huizenmarkt zijn zowel 55-plussers die op zoek zijn naar een permanent pensioenadres als jongeren die op zoek zijn naar een langetermijninvestering.

De meest populaire plaatsen om een ​​huis te kopen in Griekenland

De honderden Griekse eilanden verschillen in natuur en landschap, prijzen, beschikbaarheid en zelfs het weer kan sterk variëren. In het oosten van de Ionische eilanden, met Italië aan de andere kant, Corfu met zijn groene bergen en huizen in Italiaanse stijl, vanaf € 100.000. De noordoostkust van Corfu wordt ook wel “Kensington-on-the-sea” genoemd omdat de elite zich hier regelmatig vestigt.

Een ander Ionisch eiland is Kefalonia, dat nog steeds met liefde wordt herinnerd vanwege de mandoline van kapitein Corelli, met appartementen onder de € 100.000 en villa’s in het land vanaf € 250.000.

In de Cycladen, waaronder Mykonos en Santorini, vind je traditionele witte suikerklontjeshuizen met prachtige blauwe luiken. Ze verkopen vaak vanaf ongeveer € 125.000. Villa’s van deze stijl kunnen miljoenen kosten, maar dan heb je ook een prachtig huis.

Denk in West Kreta aan bestemmingen als: Chania, Kolymbari en Kissamos, een vrijstaande woning is te vinden vanaf zo’n €105.000 tot €225.000.

Het koopproces bij het kopen van een huis in Griekenland

Voor de meeste aankopen maakt een notaris het contract op en controleert uw advocaat de kosten en documenten zoals de bouwvergunning. Over het algemeen wordt een aanbetaling van 10 procent betaald. Het bindt zowel de verkoper als de koper aan het contract.

De advocaat betaalt overdrachtsbelasting over uw geld. De volgende dag wordt het contract voorgelezen door een notaris, met medewerking van de advocaat van de koper en de verkoper. Het contract wordt ondertekend en het saldo van de aankoopprijs wordt onmiddellijk betaald. Het kopen van een huis in aanbouw is een beetje anders.

De belangrijkste kostenpost is de overdrachtsbelasting, die verschilt per locatie en kaveltype. Reken op ongeveer 8 procent op de eerste € 20.000 en 10 procent op de rest van het aankoopbedrag. Op nieuwbouwwoningen betaal je een btw-tarief van 23 procent in plaats van omzetbelasting.

De notaris die de overheid vertegenwoordigt rekent 2 procent, uw advocaat rekent ongeveer 1 procent en de koper betaalt de 2 procent bemiddelingskosten. De toegangsprijs per kavel is 0,475 procent, plus 15 euro.

Een huis kopen in Griekenland? Waarschuwing: pas op voor deze dingen

Het is beter om vanuit het buitenland geld over te maken naar uw Griekse bankrekening. Voordat u een betaling doet aan een derde partij in Griekenland. Als iemand rechtstreeks vanuit het VK betaalt, kan het geld kwalificeren als belastbaar inkomen. Laat u goed informeren over deze financiële zaken voordat u grote bedragen gaat verhuizen.

Als u een huis koopt, controleer dan of de bouwvergunningen die aan het huis zijn gehecht, eventuele landaanpassingen dekken. Als dit niet het geval is, kunt u in de toekomst hiervoor een boete krijgen. De verantwoordelijkheid wordt op jou overgedragen.

Nieuwe woningen zijn onderworpen aan 23% btw. Sommige adverteerders noemen prijs inclusief, terwijl anderen exclusief adverteren.

Sinds kort zijn er nieuwe “gemeentelijke belastingen” voor eigenaren van onroerend goed. Reken op zo’n € 400-500 per jaar dat u in termijnen via uw elektriciteitsrekening wordt geïncasseerd.€