Een huis kopen in een dalende markt

Een eigen huis bezitten is niet alleen een onderkomen, maar ook een investering in de toekomst. De waarde van de woning kan echter ook dalen of zelfs instorten.

Historisch gezien is het kopen van een huis een goede investering geweest. Ook als je de hypotheek niet tijdens de looptijd aflost, is het in het verleden een goede investering gebleken. Ook kan een waardestijging heel gemakkelijk omslaan in een waardedaling. Een terugval op de woningmarkt kan al snel een waardedaling van twintig procent over meerdere jaren betekenen. Het hoeft niet dodelijk te zijn voor huiseigenaren. Daarom moet het huis niet worden beschouwd als een veilig spaarvarken, maar eerder als een risicovollere investering.

Afschrijving door de jaren heen

Een huis gekocht in de jaren 80 of 90 kan qua waarde tegen een stootje. Huizen die in de jaren tachtig zijn gekocht, zijn vaak meer dan verdubbeld in waarde. De ontwikkeling van waarden is afhankelijk van vele factoren, waaronder locatie en onderhoud. Een huis in de Randstad heeft meer ontwikkeling doorgemaakt dan een huis op het platteland. Slecht onderhoud kan de waarde verlagen in een groeiende markt. Een waardedaling neemt een deel van het eigen vermogen weg. Verkopen leidt tot minder eigen vermogen, maar de gevolgen zijn beheersbaar. In dit geval kun je wachten tot de huizenprijzen weer stijgen, maar niemand weet wanneer dat zal gebeuren.

Afschrijving kort na aankoop

Als de waardedaling direct of enkele jaren na aankoop ingaat, is de woning duur komen te staan. Als je de woning voornamelijk als belegging hebt gekocht, ben je op korte termijn geld kwijt. Historisch gezien werden dalingen gevolgd door marktstijgingen. Bij verkoop van de woning blijft een deel van de schuld over. Dit resterende bedrag moet nog op de bank worden gestort.

Afschrijving vóór aankoop

Een dalende markt is goed voor nieuwe huizenkopers. Dit voordeel geldt niet als u een bestaande woning verkoopt en een nieuwe koopt. In dit geval is het lastig om de bestaande woningen op korte termijn en tegen een goede prijs te verkopen. Ook voor starters op de woningmarkt kunnen er problemen ontstaan. De prijzen zijn lager, maar het is niet te zeggen hoe ver het zal dalen. De kans bestaat dat de woning alsnog te duur wordt gekocht.

In het geval van een neergang op de hypotheekmarkt

Een nog groter probleem kan zich voordoen bij de uitvoering van de hypotheek. Ook kredietverstrekkers weten dat de woningwaardes in een neerwaartse spiraal zitten. Ze zullen voorzichtiger zijn met de bedragen die ze uitlenen. Een woning is een pandrecht wanneer de huiseigenaren de hypotheeklasten niet meer kunnen voldoen. Daarom neemt de bank extra risico door onderpand te verpanden dat in waarde daalt. Dit kan leiden tot een hogere hypotheekrente of een lager maximaal leenbedrag.€