Een huis kopen in België: waar moet je op letten?

Jaarlijks kopen duizenden Nederlanders een huis in België. In het verleden vestigden vooral fiscale vluchtelingen zich permanent in België. Tegenwoordig zijn mensen vooral op zoek naar goedkopere woningen en meer ruimte. Een ander ding dat veel landgenoten verleidt om naar België te verhuizen, zijn de relatief lage grondprijzen daar. Terwijl de prijzen voor bouwgronden in Nederland de pan uitrijzen, maken de lagere grondprijzen bouwen in België veel aantrekkelijker. Soms scheelt het 30 tot 40 procent op de prijs. Met andere woorden: mensen bij ons wonen in een rijtjeshuis, met hun zuiderburen hebben ze voor hetzelfde geld een herenhuis met grote tuin. Een veelzeggende slogan in die zin: “Bij de Belgen krijg je meer huizen voor hetzelfde geld”. En niet onbelangrijk, zonder beperkende bouwvoorschriften.

Een huis kopen of huren in België?

Eerst moet u zelf nagaan of het voor u beter is om onroerend goed in België te kopen of te huren. Als je maar kort, zeg minder dan vijf jaar, in België wilt blijven, kun je misschien beter een appartement huren. Het verwerven van een woning wordt hier als een minder belangrijke investering beschouwd dan in veel andere Europese landen.

Prijzen voor koopwoningen in België zijn relatief laag

Volgens CBS-gegevens vestigden zich in 2018 bijna 5.500 Nederlanders permanent in België. Dit is dit jaar ongeveer 15% van alle Nederlandse emigranten. Hiermee loopt het land ver achter op andere populaire emigratielanden zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Niet voor niets verhuizen zoveel Nederlanders naar België:

Een stappenplan voor het kopen van een huis

Wie overweegt een huis in Nederland te kopen, doet er goed aan zich vooraf uitgebreid te informeren over alle nuances, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een stappenplan voor het kopen van een woning. Maar bij het kopen van een huis in België, waar de regels en gebruiken anders zijn, is dit advies nog toepasselijker.

Hoewel huizen in België relatief goedkoop zijn in vergelijking met veel andere Europese landen, weerhouden de verschillende kosten en vergoedingen die gepaard gaan met het kopen van een huis in België, inclusief het vereiste onderpand voor een hypotheek, veel potentiële kopers ervan om een ​​huis te kopen.

Hoe een huis financieren in België

Nederlandse banken verstrekken doorgaans geen hypotheken meer op Belgisch vastgoed. Je moet het dus opnemen bij een Belgische bank. Merk op dat sommige Belgische banken dit niet willen doen als alle inkomsten in Nederland worden gegenereerd.

Hoge overdrachtskosten en btw

Voor een hypotheek in België wordt geen inkomstenbelasting afgetrokken. En als u de woning binnen vijf jaar moet verkopen, bent u onderworpen aan vermogenswinstbelasting. Het goede nieuws is dat voor hypotheken geen buitensporig onderpand vereist is. Maar vergeet niet dat alle overgangskosten de prijs van het huis met 15 tot 20% kunnen verhogen. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat bij de aankoop van een nieuwe woning 21% btw moet worden betaald.

Een makelaar inhuren loont

Huizen te koop worden gepresenteerd in kranten en makelaars. U kunt echter ook de “tekenjachtmethode” gebruiken, wat inhoudt dat u op straat naar tekens zoekt.
à vendre/te koop
U dient de opgegeven prijzen als basis voor onderhandeling te beschouwen. U doet een bod dat iets lager ligt dan wat u bereid bent te betalen en onderhandelt vervolgens met de eigenaar over een definitieve prijs. De uitkomst van deze onderhandelingen hangt helemaal af van hoeveel u de woning wilt kopen en hoeveel de eigenaar er vanaf wil.

Makelaar is een beschermd beroep in België

Er is niets mis met het hebben van een makelaar die u door het proces heen helpt, zelfs als u uiteindelijk iets meer betaalt dan wanneer u het onroerend goed particulier zou kopen. Het beroep van makelaar is immers wettelijk beschermd in België. Vastgoedactiviteiten in België mogen enkel worden uitgeoefend door personen die daartoe gemachtigd zijn door het BIV (Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars).

Koopovereenkomst

Zodra de prijs is overeengekomen, ondertekenen de koper en verkoper een koopovereenkomst (compromis de vente), die meestal wordt gedekt door een niet-restitueerbare aanbetaling van 10% van de aankoopprijs. Vanaf dat moment heeft de koper vier maanden de tijd om het saldo te betalen, meestal in de vorm van een hypotheek.

Pas dan is de verkoop rond. Soms kan er over een langere termijn worden onderhandeld, waarbij de verkoper het recht van eerste weigering moet hebben. Dit betekent dat het huis gedurende de opgegeven periode aan iemand anders kan worden verkocht. Als je toch uit de deal wilt stappen, verlies je het bedrag dat je hebt betaald voor het recht van eerste weigering. Daarom moet u onderhandelen over het laagst mogelijke bedrag dat de verkoper zal accepteren.

Overschrijving via een notaris

De daadwerkelijke eigendomsoverdracht kan alleen plaatsvinden met tussenkomst van een notaris, waarvoor een vaste vergoeding van 3 tot 5% van de koopsom wordt gevraagd. U bent geheel vrij in het kiezen van een notaris. Het is aan te raden om eerst een woning ter bezichtiging te laten zien, dit kost rond de 100 euro. De grootste kostenpost is echter de registratie van de aankoop, die goed is voor 10% van de totale aankoopprijs!

Het is ook mogelijk om een ​​woning op een veiling te kopen, wat u geld kan besparen. Maar dan betaal je het dubbele van de notariskosten en heb je nog maar één maand om de hypotheek af te sluiten en de overdracht te doen.€