Een hogere WOZ betekent een lagere rentepremie (lagere hypotheekrente)
Bent u een trouwe klant, heeft u overwaarde in uw woning, betaal dan niet meer hypotheekrente dan nodig is, verlaag uw hypotheekrente en let op de renteberekening van de bank en de rente- en risicopremie als u eigen vermogen. Een hogere WOZ-waarde helpt daarbij. Probeer de rente- en risicopremie te verlagen. Bent u een bestaande klant en moet u uw hypotheek verlengen, dan betaalt u vanwege de hypotheekrenteopslag een hogere rente dan wanneer u een nieuwe klant bent. U kunt deze renteopslag en soms de hogere opslag beperken en vermijden. Wie niet piept, blijft exorbitante rente betalen. Een stijging van de woningwaarde zou moeten leiden tot een daling van de hypotheekrente. Denk aan de hypotheekrenteaftrek. Ook heeft u als bestaande klant recht op hypotheekrentekorting. Kijk hoe je het kunt doen. Als u kapitaal heeft opgebouwd met een spaarhypotheek, kan de rente ook lager zijn: u komt in de laagste tariefschijf terecht.
Een renteopslag op de hypotheekrente is niet altijd nodig
- Hogere WOZ-waarde, meer eigen vermogen
- Hypotheek: de looptijd van de hypotheek
- Hypotheekrente en renteopslag als risicoopslag
- Hypotheekrente: 30 jaar aftrek hypotheekrente
- Wat is de looptijd dan?
- Wat is uw hypotheekrentepremie, risicopremie en verlengings- of verlengingspercentage?
- Piepsysteem in banken
- Sluitingsrente-opslagen en risico-opslag hypotheekrente kunnen worden vermeden
Hogere WOZ-waarde, meer eigen vermogen
Als de huizenprijzen stijgen, heeft Nederland straks een kapitaaloverschot. Als u meer overwaarde in uw woning heeft, kan uw hypotheek in een goedkopere renteschijf vallen. Met meer eigen vermogen heeft de bank minder risico en kan de hypotheekrente lager. Een hogere WOZ helpt u, maar u krijgt niet zomaar een lagere hypotheekrente. Je moet er iets aan doen. Wat vind je ervan?
Hypotheek: de looptijd van de hypotheek
Een belangrijk element om te overwegen bij het afsluiten van een hypotheek is de looptijd. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen denken er te weinig over na. De meeste kijken naar de rente en nemen de looptijd als vanzelfsprekend aan. Dit is om meerdere redenen onverstandig.
Hypotheekrente en renteopslag als risicoopslag
Een korte termijn met lage rente lijkt erg aantrekkelijk. Vooral de lage rente, want binnenkort komt de tijd dat de hypotheek verlengd moet worden. En dan blijkt dat de rente de zogenaamde instaprente was. De nieuwe rente kan zomaar een paar procentpunten hoger zijn. De benchmarkrentes die de oorzaak zijn geweest van de hypotheekcrisis in de VS zijn bekend. De korte termijn lage rente blijkt duur. In de VS werden veel mensen gedwongen hun huis te verkopen.
Hypotheekrente: 30 jaar aftrek hypotheekrente
Op grond van de huidige regelgeving kan de hypotheekrente maximaal dertig jaar worden afgetrokken. Na die 30 jaar verandert de netto hypotheeklast in een bruto hypotheeklast, die automatisch veel hoger is. Met andere woorden, als je al een deel van die 30 jaar hebt opgebruikt, zeg in de afgelopen 10 jaar, dan is het niet verstandig om langer dan 20 jaar een hypotheek af te sluiten. Nu beschouw je jezelf als rijk en binnenkort kom je misschien in ernstige problemen. De hypotheekrenteaftrek is beperkter dan je zou denken en die aftrek is alleen maar groter geworden omdat er een nieuwe hypotheek moet worden afgelost als je belastingaftrek wilt.
Wat is de looptijd dan?
De beste looptijd is een looptijd die niet langer is dan dertig jaar renteaftrek, maar wel zo lang mogelijk is en af te sluiten is met de laagste rente. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar dat is het niet. Bekijk de vele hypotheekverstrekkers en begrijp dat de hypotheekrente voor de lange termijn lager kan zijn dan voor de korte. Begin op tijd met zoeken, anders wordt de bank volledig de bepalende partij.
Wat is uw hypotheekrentepremie, risicopremie en verlengings- of verlengingspercentage?
Welke looptijd u ook kiest of in het verleden heeft gekozen, u moet uw hypotheek verlengen. Ook dan kun je het beste een paar maanden van tevoren ergens anders een goedkope hypotheek zoeken. In de praktijk lijken banken hun bestaande klanten 1 maand voor de hypotheekverlenging een nieuw hypotheekaanbod aan te bieden met het zogenaamde nieuwe verlengingstarief, of verlengingstarief. Er wordt een rentepremie in rekening gebracht als u een hoge hypotheek heeft in verhouding tot de waarde van uw woning. Deze renteberekening is tevens een risicopremie voor de bank. Als de opslag niet gerechtvaardigd is, kunt u bezwaar maken.
Piepsysteem in banken
Dit verlengingspercentage voor bestaande klanten blijkt soms aanzienlijk hoger te zijn dan de rentetarieven uit actieaanbiedingen. Deze advertenties zijn voor nieuwe klanten, niet voor bestaande. Binnenkort rekent de bank 0,5% meer rente aan bestaande klanten dan aan een nieuwe klant. En als je dan nog helemaal nieuwe prijzen moet gaan vragen, ben je vaak te laat. Begin dus vroeg met het aanvragen van offertes en onderhandel op basis daarvan met uw bestaande bank. De rente daalt vaak. Soms eindigt de rentepremie omdat de verhouding hypotheek/eigen vermogen nu veel gunstiger is dan toen je de hypotheek voor het eerst bij de bank afsloot. Veel banken hebben een piepsysteem: als de klant niet klaagt, is de hogere rente mooi meegenomen, maar als de klant klaagt, moet de zaak opnieuw bekeken worden. Zo niet, dan kunt u tijdig een nieuwe aanbieder kiezen, check uw hypotheekrenterapport.
Voorbeeldberekeningen kosten rentepremie en hypotheekrisicopremie
Stel je hebt een hypotheek van 250.000 euro en je betaalt een renteberekening van 0,5%, dat is een bedrag van 12.500 euro over 10 jaar.
Sluitingsrente-opslagen en risico-opslag hypotheekrente kunnen worden vermeden
Natuurlijk moet je bij het overstappen naar een andere bank nog rekenen op nieuwe provisies (ook al mag het geen provisie meer heten) en taxatiekosten, maar toch. Tijdig rondkijken en een goed gesprek loont zeker. Mogelijk heeft u al een premie in uw belang omdat de hypotheek relatief hoog was ten opzichte van de waarde van de woning. En het kan ook worden kwijtgescholden vanwege een waardestijging van uw woning of een extra aflossing. Maak ook bezwaar als uw bank rente in rekening brengt terwijl uw huis al grotendeels afbetaald is en u dus geen risico meer vormt voor de bank.
Lees verder
€