Een goedkopere hypotheek met de Staatshypotheekgarantie voor 2021

De Nationale Hypotheek Garantie voor 2022 en 2023 maakt uw hypotheek goedkoper en stijgt fors. Daarnaast wordt de premie verlaagd. Daarom worden veel hypotheken afgesloten met deze hypotheekgarantie. NHG biedt onder bepaalde omstandigheden ook garanties om de resterende schuld af te lossen als u uw woning verkoopt, ook als u gaat scheiden. Deze betaalbaarheid van woningen is een groot voordeel, dus sluit indien mogelijk een NHG-garantie af. Maar er zijn ook vragen. Geldt deze garantie ook voor bijvoorbeeld een vakantiehuis of vakantiehuis en wat betekent dit voor de aanschafkosten? Wat is de maximaal toegestane koopsom in 2023?

Inhoud

Meer hypotheken mogelijk voor stellen met twee inkomens

Goed om te weten is dat tweeverdieners met een laag inkomen in 2022 en 2023 meer kunnen lenen om een ​​woning te kopen met een hypotheekgarantie van de overheid. Wie leent met steun van NHG betaalt immers een lagere rente en heeft dus meer te besteden. Tegelijkertijd moet gezegd worden dat de overheid het lenen weer wat moeilijker maakt. De beste hypotheken zijn pas in 2022 verzekerd tot 100% van de waarde van de woning. Je moet dus een beetje eigen geld meebrengen, want je moet ook nog een notaris en overdrachtsbelasting betalen.

NHG-grens voor 2022 en 2023

We hebben al een aantal jaren op rij te maken met een andere NHG-grens. De NHG-grens is de maximale waarde waarvoor de Nationale Hypotheek Garantie kan worden verleend. Als een bank geld kan lenen aan iemand met een hypotheekgarantie, dan heeft de bank zeker de voorkeur. Ook krijgt u met de Nationale Hypotheek Garantie een lagere hypotheekrente. Hoeveel u precies kunt lenen hangt ook af van uw inkomen en aanslag in BKR Tiel.

De staatshypotheekgarantie voor 2022 en 2023 stijgt, de premie daalt

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is mogelijk als u een annuïteitenhypotheek heeft met maandelijkse aflossingen. Dat geldt ook voor een bestaande hypotheek als u verhuist: u neemt uw borg niet zomaar mee naar uw nieuwe woning. Zonder NHG wordt uw hypotheek duurder. De NHG-grens (maximale aankoopprijs) wordt jaarlijks verhoogd:

Omdat in 2022 en 2023 een hypotheek tot 100% van de marktwaarde is toegestaan, is een maximale hypotheek van € 291.400,- inbegrepen. Er zijn wat extra kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. De premie die u betaalt voor Nationale Hypotheek Garantie is 0,7%.

Hoofdverblijf als eis voor NHG

De belangrijkste eis is dat het huis dat u koopt ook uw hoofdverblijf moet zijn. Als de woning niet uw hoofdverblijf is, is de hypotheekrente ook niet aftrekbaar en zijn de woonlasten veel hoger. Vakantiehuizen en stacaravans komen niet in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. De woonboten ook niet. Bij vakantiehuizen en vakantiewoningen wordt vaak naar andere aspecten van de woning gekeken voordat ze in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek.

Een hypotheek voor een vakantiehuis of huis

Ook de maximale hypotheek voor een vakantiewoning of vakantiehuis is lager. Belangrijke eisen voor een hypotheek zijn:

  1. Een vakantiehuis of vakantiewoning moet op eigen grond staan ​​en huurvrij zijn.
  2. De maximale hypotheektermijn voor een vakantiewoning is standaard 20 jaar.
  3. In de taxatieakte moet staan ​​dat de woning een onroerende vakantiewoning is met een keuken, verwarming, badkamer en toilet. Het is bedoeld om het normale gebruik van het huis te waarborgen.
  4. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de gebruikte bouwmaterialen, die de waarde bepalen.

NHG-voordelen

De populariteit van de Nationale Hypotheek Garantie neemt toe. Enkele voordelen van NHG zijn:

Staatshypotheekgarantie en hypotheekherfinanciering

Als u uw hypotheek wilt oversluiten naar een beveiligde hypotheek, moet u eerst bedenken wat dit financieel voor hem betekent. De hypotheekrente is tot 0,6% lager dan zonder garantie. Als u gaat oversluiten, moet u soms boeterente betalen bij het oversluiten van uw hypotheek. Alle kosten die u maakt om de garantie te krijgen, zijn fiscaal aftrekbaar.

NHG en renovatie

NHG kan ook toegepast worden na renovatie, groot onderhoud of isolatie, maar alleen voor de meerwaarde die u merkt bij uw renovatie. Denk aan evenementen als:

Er zijn een aantal eisen waaraan moet worden voldaan bij verlengen met een hypotheekgarantie van de overheid. Enkele vereisten om aaneengesloten NHG te krijgen:

NHG en huiseigenaren met betalingsachterstand

De Nationale Hypotheek Garantie helpt huiseigenaren met een betalingsachterstand. Als u NHG heeft en uw hypotheek niet meer kunt betalen door ontslag of scheiding, kan uw betalingsachterstand oplopen tot 9 procent van het hypotheekbedrag. Waarborgfonds Eigen Vermogen WEW staat er garant voor.

Home NHG en executiewaarde

NHG verplicht de kredietverstrekker om een ​​dossier bij te houden waarin ook staat:

NHG en Restschuld in Verkoop – Schuldvergeving via WLF Woonkostenfonds, ook bij Echtscheiding

Een garantie voor de resterende schuld is ook erg belangrijk. Met een hypotheekgarantie van de overheid kan de resterende schuld worden kwijtgescholden als:

NHG en gevolgen gedwongen verkopen

Je huis verkopen is geen pretje. Bovendien levert zo’n gedwongen verkoop van de woning minder geld op. Denk dan aan het volgende:

De eisen zijn strenger voor zowel nieuwe als oude contracten. NHG zal minder snel oordelen dat u een financiële verplichting had om de woning met de resterende schuld te verkopen. Echtscheiding alleen is niet genoeg, want ook dan kan er geoordeeld worden dat de woning niet verkocht hoeft te worden. Als u dit doet, wordt de Nationale Hypotheek Garantie niet uitgekeerd. NHG meent dat de resterende schuld voorkomen had kunnen worden. U moet er financieel alles aan hebben gedaan om de verkoop te voorkomen, de woning mag voor geen van beiden uit uw zak komen en de woning moet goed onderhouden zijn zodat u geen extra slijtage oploopt.

Conclusie goedkopere hypotheek met staatshypotheekgarantie voor 2022 en 2023

Laat je goed adviseren om te kijken of een Nationale Hypotheek Garantie ook iets voor jou is. Ook kunt u kijken of NHG een goede optie is voor renovatie. Denk aan het financieren van de aankoopkosten en het afbetalen van de resterende schuld als u ooit gedwongen wordt uw woning te verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering kan verplicht zijn.

Lees verder